... bilder från här och nu och där och då...

Vedugnsbakad pizza

nr 1 - Jag har bakat pizzor i hela mitt vuxna liv och gillat att utveckla konceptet med nya recept och metoder. Idag bakade jag pizzor i vedeldad ugn för första gången

nr 2 - en liten portabel vedeldad ugn som på 20-30 minuter kan komma upp till 500 grader 

nr 3 - det är en utmaning att förflytta den utbakade pizzan upp på på spaden och in i ugnen

nr 4 - och redan efter ca 20 sekunder är det dags att börja vrida på pizzan så den inte bränns

nr 5 - här är resultatet, brödet blev perfekt gräddat och med lufttorkad skinka på den varma pizzan blev den klart godkänd. Detta är ett hantverk som går att utveckla :)

Hej så länge ... // Mats

Inlagt 2021-05-21 21:25 | Läst 1980 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Sånt där är ju intressant! Jag har själv ingen möjlighet där jag bor att grilla i praktiken. Vi delar en tomt men det är lite trångt så grillning blir inte av. Ifall jag hade en egen tomt så skulle jag förmodligen skaffa mig en anordning för att röka kött på det vis man gör i södra USA, typ BBQ. Pizzor med alla kolhydrater gör mig fet. Har du funderat på att röka kött?
Svar från Mats Andersson 2021-05-22 10:53
Tack Fredrik för din kommentar. Det är alltid trevligt att laga mat utomhus. Det ska gå bra att röka kött i den vedeldade ugnen (och även i en klotgrill med indirekt värme) men det är inget jag provat ännu. Kommentaren om fettman stämmer bra även på mig:) Ha det gott // Mats
Fascinerande att läsa om någon som verkligen går in för något. Här har man känslan av att det är några timmars förberedelse för något som sedan tar några minuter för några pizzor. Men det är troligen inte värre än någon som sitter i timmar och väntar på en bra fågelbild :).

Jag får erkänna att jag aldrig gjort en pizzadeg, men har tänkt på det och det är inte omöjligt att i år blir det av. Har däremot gjort väldigt många pizzor, oftast med ett Libabröd och sedan blandad topping
Svar från Mats Andersson 2021-05-22 11:06
Tack Peter för din kommentar. Det stämmer, jag kan lägga mycket tid på matlagning. Det känns meningsfullt och är också en skapande process. Jag ägnar också mycket tid till fotografering :) Lycka till med pizzadegen om du tänker testa att sätta en. Ha det gott //Mats
Spännande. Brukar grilla en hel del, mest kött av olika slag och någon gång emellanåt - lax. Pizza har jag aldrig gjort mer än i ugnen. Ser onekligen gott ut. Är det mozzarella du har på pizzan?

Hälsningar Jörgen
Svar från Mats Andersson 2021-05-26 22:04
Tack Jörgen! Ja det är både vanlig ost och mozzarella. Ha det gott // Mats