Bilder av olika slag.

Nya Kiruna

Som hörts flyttas delar av Kiruna Centrum. Senare i vår flyttar man in i nya stadshuset. Och under året kommer fler hus att byggas upp i området. Klocktornet satt tidigare på det gamla stadshuset. Fotot taget i kvällsljuset med Canon sx50hs på fri hand. 1/15s, bl.5,6, 400asa

Inlagt 2018-02-05 12:03 | Läst 1281 ggr. | Permalink

"Bodde däruppe som skolgrabb mellan 1952 och 1955. Pappa var redaktör för stadens tidning, Norrlandsfolket. Vi bodde högst upp i tidningens hus på Hjalmar Lundbohmsvägen, med strålande utsikt över gruvan, sjön och (vid klart väder) Kebnekaise. Fotografen Borg Mesch levde ännu (fick skaka hand med honom en gång...). Stadshuset var ju inte ens påtänkt då, men jag har varit uppe ett par gånger senare och sett det. Märkligt att alltihop flyttas. Tvivlar på att det blir lika fin utsikt uppe från centrum. Tidningshuset flyttas säkert inte; det var rätt slitet redan då, så jag undrar om det finns kvar."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Aha, är det så det ser ut nu.
Hörde av de jag känner i Kiruna att de är missnöjda med placeringen av nya stadshuset.
Var det inte en sopstation där förr?
Kommer kännas konstigt då jag kommer upp nästa gång och inte se stadshustornet där det var förr.
Svar från Mats Erikson 2018-02-05 20:57
Avfallsanläggningen ligger 1,5km norr om nya centrumet. Man har visst en plan för att kapsla in den mer. Det är mer av sortering av olika typer av avfall. Sen finns det andra sopor som jag inte riktigt vet hur man kommer att hantera framöver. Många saknar stadshustornet men det blir fint på det nya stället också.
Bodde däruppe som skolgrabb mellan 1952 och 1955. Pappa var redaktör för stadens tidning, Norrlandsfolket. Vi bodde högst upp i tidningens hus på Hjalmar Lundbohmsvägen, med strålande utsikt över gruvan, sjön och (vid klart väder) Kebnekaise. Fotografen Borg Mesch levde ännu (fick skaka hand med honom en gång...). Stadshuset var ju inte ens påtänkt då, men jag har varit uppe ett par gånger senare och sett det.

Märkligt att alltihop flyttas. Tvivlar på att det blir lika fin utsikt uppe från centrum. Tidningshuset flyttas säkert inte; det var rätt slitet redan då, så jag undrar om det finns kvar.
Svar från Mats Erikson 2018-02-05 20:51
Ja sjön är det inte mycket kvar av. Man har flyttat en del utvalda hus. Hjalmar Lundbohmsgården, bläckhorn, m.m. till ett "kulturområde nedanför slalombacken". Det blir fint! Det nya centrumet får mer av utsikt ner mot Jukkasjärvi. Detta har varit (och är) en stor fråga i staden.
Fin vy mot stadshuset ska bli intressant att göra ett besök där,
hoppas det blir en ny tågstation närmare nya centrum.
Svar från Mats Erikson 2018-02-05 20:46
Det hoppas vi i Kiruna också! :)