Mats Erikson fotografier
Barnens dag
Som sagt, Hvilan, där Karl-Erik och Anna-Lisa hade sin fotostudio var inte helt optimal att ha som lokal. Man fick själva värma upp lokalen med spis och även annat var inte helt bekvämt. Men med energi och glädje jobbade man på.
Vanligt runt om i Sverige på 50-talet var Barnens dags firande. I Rättvik som, antar jag, på andra håll hade företagarna och föreningar korteger som på ett humoristiskt sätt visade deras verksamhet. Nedan ses några bilder från Fotostudions bidrag. Det får också att skymta skylten till den andra fotostudion i Rättvik, Märta Berg. En gång hade man besök av någon från, tror jag, en cirkus. En ganska härlig bil hur som helst. Jag vet inte mycket mer om den bilden.
Till slut kände de dock att verksamheten måste flyttas och det gjorde man. I slutet av 1958 öppnade KE-Foto AB / Fotostudion i nya lokaler vid busstorget i Rättvik. En ny era kan sägas starta då. Under de år som följer börjar man fotografera i färg. Samarbete inom inköpsorganisationen Linkopia (föregångare till Expert) och mycket annat följer. Men mer om det får jag skriva och illustrera längre fram vartefter jag gräver i gömmorna.
Affären
Utöver fotostudio hade mina föräldrar också en fotoaffär. På 50-talet så framkallade och kopierade man direkt åt kunderna. En del kunder labbade förstås också själva. Det fanns en livaktig fotoklubb i Rättvik. När man skärskådar bilderna här ses ganska många typer av kameror och tillbehör. Bild nr 1 borde vara från 1952 och nästa bild från ungefär firmans start. Firman medverkade också på en marknad i Rättvik.
Fikapaus är viktigt!
Några fikapauser hos Fotostudion/K-E Foto.
Ute på uppdrag
En fotograf på en liten ort får vara beredd på att arbeta med många olika fotouppdrag. Min far Karl-Erik Erikson jobbade ju huvudsakligen med olika typer av porträtt i fotostudion. Men på sommaren var det skolavslutningar, konfirmandgrupper, kanske olika industrifotograferingar. Ett speciellt uppdrag var fotograferingen av ryska hockey landslaget utanför Tysklinds postorder i Insjön. Tyvärr har jag just nu ingen bild från det tillfället, men några muntergökar var det ju inte. Desto roligare den gången vi fotograferade en vikingafest i Tällberg i samband med att ett större svenskt bilföretag hade ett event för sina försäljare. Hem och framkalla och tillbaka med bilder på morgonen.
Här är några exempel från min far i arbete. Första bilden är en skolavslutning vid Lerdals byskola. Den andra är också en skolavslutning vid kyrkan (Karl-Erik använde en Linhof Technica med 9x12cm format för gruppbilder) och den tredje är från något evenemang, kanske 6 juni? vid Rättviks kyrka. Mannen på bänken är förmodligen Gustaf Andersson i Rasjön, folkpartiet. Han hade varit riksdagsman, partiledare och gissar jag just här landshövding i Kopparbergs län. Bilden är i så fall inte senare än från 1951. Olle Olsson tog denna bild på Karl-Erik. Troligen är det en Rolleiflex Karl-Erik fotograferar med.
Arbete
Karl-Erik var ju fotografen och även den som jobbade i mörkrummet. Anna-Lisa skötte butiken, svarade i telefon, gjorde efterarbete och administration. Någon Hasselblad var det inte tal om... Jag kommer inte ihåg vad just kameran som han tog porträtt med hette. Men det var en rejäl pjäs med stora negativ. Om jag minns rätt så bestämdes tiden av hur länge han kramade utlösaren. Det var en luftdriven slutare. Någon mer historiskt bevandrad vet nog. Det fanns ytterligare en kamera med motordriven kassetflyttare så man kunde ta 9 bilder på ett blad. Det var en svensk kamera "Hela-kameran". Googla på det namnet så lär ni er mer.