Den sista solglimten
Nu är det den tiden på året då solen försvinner från Kiruna kommun. Texten nedan är lånad från Kiruna kommun.
När jag fotograferade var det kring -20C och en frisk vind. Tog inte många bilder eftersom fingrarna blev is-stela. Vid foten av bergen var det bortåt -40C denna dagen 6 december. Men idag, 9 december verkar kallperioden vara till ända. Vi har bara -12 i centrum. Och kring -18C till -30C vid älvdalarna.
Utsiktbilder med Canon 80D och 55-250 STM. Motljusbilden med Canon M3 och 18-55.
*****************************************************************************************************************************************************************
Nu är kaamos äntligen här!
Vid Treriksröset gick solen ned klockan 11:46 på tisdag den 30 november. Kaamos/polarnatt råder nu där under hela december och en bit in i januari 2022. Den första bebodda plats där polarnatten gjorde sitt intåg var byn Keinovuopio vid Könkämäälven där årets sista solnedgång var den 1 december.
I Naimakka nådde solen kortvarigt, endast 15 minuter, över horisonten den 3 december innan solen därefter gick ned för i år.
I Maunu där det allmänna svenska vägnätet slutar blev det polarnatt från och med igår den 5 december.
I Karesuando vid Muonioälven där Sveriges nordligaste kyrka finns gick solen ned på lördag den 4 december. Från och med den 5 december och resten av 2021 råder polarnatt.
Den 5 december fick även Katterjåkk, nära Riksgränsen, polarnatt.
I dag måndag den 6 december välkomnar Abisko, Björkliden, Kuttainen och Idivuoma polarnatten.
Polarnatten vandrar sedan söderut i vår kommun och infaller på följande platser och datum: Övre och Nedre Soppero den 8 december samt 9 december, Lannavaara den 9 december och Kurravaara den 10 december.
I Kiruna, Nikkaluokta och Jukkasjärvi går solen kortvarigt över horisonten på Nobeldagen den 10 december och därefter råder polarnatt från den 11 december. Efter det är solen under horisonten under återstoden av året.
Därefter kommer polarnatten att vandra söderut fram till vintersolståndet som i år inträffar den 21 december klockan 16:58. Sedan blir det åter ljusare igen!
Helt mörkt blir det ändå inte mitt på dagen. Snön, månen och norrskenet lyser upp omgivningen och ljuset blir magiskt blått dagtid. Kaamos kallas ibland detta speciella arktiska ljusfenomen som inträffar mitt på dagen under den period som solen inte går över horisonten. Det här ljuset går bara att uppleva ovanför polcirkeln.
Källa SMHI: https://www.smhi.se/.../vaderleken-2-3336/polarnatt-1.17770
Nej det känns inte så vemodigt. Vi har en lång period framför oss med ett vackert himmelsljus mellan 10-14. Däremot kan jag känna vemod när sommaren går mot sitt slut nån gång i augusti. Den är så kort och intensiv häruppe.
Hälsningar
Mats
Hälsningar
Mats
Hälsningar Lena
Det måste upplevas. Tyvärr är jag inte nån expert på friluftsliv, annars skulle jag ha farit upp bland bergen. Det blir mest från Luossavaara och de lättillgängligare delarna av fjällen.
Häsningar
Mats
Hälsningar Mats
MvH
Johnny
Det är fint att vara ute och fotografera den här tiden. Men man får inte ha känsliga fingrar!
Ha en skön helg!
mats