P.LUNDSTRÖM
Norrskens weekend i Kirunafjällen
Ishotellet i Jukkasjärvi bjöd på ett iskallt besök när våran resa startade mot Abisko Lappland.
Ove vid ingången till hotellet
Iskyrkan i Jukkasjärvi
Renhud, öppen eld och kaffe ur en gammeldags renhornskåsa smakar allra bäst.
Huvudentrén till hotellet
Framme i Abisko och motorborren fick starta, David borrar och Ove ser ut över lämpliga pimpelplatser.
Ove borrar ett hål och vatten forsar upp som ett bläck på isen.
Maggot på kroken!
David förbereder dagens lunch ute på isen med grillade majskolvar och kalkonkött.
Majsen steks på muurikkan ovanför grillen och potatisen blir rejält förkolnade, gott lite krispigt får det lov att vara ibland!
Plötsligt nappar det till i pimpelhålet och Ove drar upp en fin röding! Glädjen som sprids när en röding nappar på kroken är alltid stor.
Lunchen klar och dags att ta för sig direkt från stekytan, kalkon och majs med rund småpotatis och bearnaise sås..
Mer smör i maten, det får inte bli för torrt på ytan..
Kaffe på maten..
Ove plockar fram sin kamera och passar på att föreviga den härliga elden innan kaffet kokat klart..
Det rykande kokekaffet spills upp i kåsan efter maten
För dom som inte kör på dagen kan även ett litet stänkt av whiskey unnas i kaffet för en lite annan karaktär..
Mörkret börjar sakta falla och det blir dags att packa ihop för att återvända mot stugan och bastubad
Våran camp med lapporten i bakgrunden
Norrskenet har kommit! Efter en värmande bastu och middag begav vi oss iväg ut i natten och beskådade polarskenet som bjöd på en kraftig show!
Norrskenet lyste upp genom molnen så det nästan liknade en grön kraftig rökutveckling
Lite lek med ljus fick pannlampan lov att testas
Denna helg var en av de mest magiska jag och de andra varit med om! Bilderna är tagna med
Nikon D3 14-24 2.8 och Nikon D700 24-70 2.8
GOnatt i polarnatt!
//Perran
Kvällen bjöd på lysande norrsken
Gårdagkvällen bjöd oss på ett rejält sprakande norrsken vi Torneträsk, alla var tagna!
Efter några timmar lyste det upp rejält genom molnen och det var alldeles grönt på isen, magiskt.
//Perran
Plåta mat och ett gott samarbete gör extra krydda
Att fotografera maten när man är ute är något extra roligt då exempelvis elden svänger runt om gjutgärnspannan i naturen. Ofta då jag och fiskekompisen herr David Andersson sammanstrålar en fiske eller vildmarkstripp så ser han till att maten blir som den ska och även med ett engagemang kring upplägg och arrangemang kring maten som ofta lett till ett bra samarbete, då det ibland skall fotograferas mat för eget projekt eller kanske beställningsjobb men maten skall ALLTID fotas då den ätes ute:)
Fiskekompisen David Andersson förbereder för lunch ute vid Benbrytarforsen, tanken med ett arrangemang kring lite vildmarksmat med eld och färger, gjutgärnspannan är en ständig följeslagare i naturen, bara förberedelserna är viktiga och minst lika roliga kring matfotografering ute i det fria!
Elden är igång och förberedelser med diverse rekvisita såsom kött, sparris och några salladsblad görs i ordning efter några idéer kring det kommande tänkta bildidéerna.
Det "kompletta köket" med tillbehör och rekvisitor som delvis tagits fram från den befintliga platsen, snart dags för tagning nu gäller det först bara att få till köttet och sedan blåsa till en bra eld för bra effekt för fotandet.
Första skottet går av och en bild blir till enligt det tänk som jag velat ha, elden sprakande med en rykande gjutgärnspanna och en slev som rör till det lite, det blev ca 20 bilder med olika variationer här i väntan på den perfekta röken och elden i sammanstrålning..
Några bilder lite mer ovanifrån tas för att få ihop ett gäng blandade bilder
Andra idéer görs iordning och stekpannan fylls med baconinlindade sparris som ger ett krispigt tillbehör till huvudrätten, elden får visa upp sig några gånger innan bilden får lov att sitta med en viss lutning..
Maten provsmakas av fiskaren Daniel för att kontrollera att den verkligen smakar bra i verkligheten och inte bara ser gott ut på bilderna, några tuggor och ett godkännande för ev fortsättning görs! Ok sägs det och nästa akt förbereds.
Några sammanfattde bilder av slutresultatet från dagens projekt med mat ute i vildmarken.
Några bilder blev aktuella i en finsk resebroschyr för skidanläggning i matfoldern och en artikel med muurikka på eld.
Ett stort tack till vildmarkskocken David för roligt samarbete kring förberedelser och matlagning i vildmarken! //Perran
Skoter och fiskehelg i Gautosjö
Sent på fredagen anlände vi ett grabbgäng på till stugan i Gautosjö för en liten minihelg av skoter och fiske, tempen låg på minus 22 grader ute och snön knarra härligt under fötterna.
Det bar iväg på lördagen mot fjället, efter några mils körning uppåt mot kalfjället steg tempen som ett värmeslag i ansiktet det var bara minus 6-7 grader en bit upp jämfört med den kalla byn.
Det är korta dagar nu under januari och ljuset varar inte många timmar på dagen..
Framme vid jaktstugan drogs en eld igång och några pimpelhål började borras nere på isen..
Ljuset var härligt denna lördag nästan som målade färger i landskapet av solen som sakta började bege sig neråt.
Joel njuter på en skoter med pimpelspöet i högsta hugg!
Niclas passar upp i ett annat hål, kylan börjar blir aningens mer bitande och vi hinner bara fram till stället då ljuset börjar vända mot skymning
Mera maggot på kroken!
Mörkeret börjar sakta inta och det är dags att bege sig tillbaka mot byn igen..
Några stopp efter leden görs för att kontrollera allas kinder och näsor när kylan ligger på en riktigt bitande temp, 26 minus och skoter kan bli lite mer.
Tillbaka till Gautosjö för upptining och mat och sedan bastu vid stugan, det blev två rödingar uppfångade på fjället denna dag.
Sen sov man gott..
//Perran
New year and pleasant evening with happy people
This time in English :)
Satte ihop några collage från nyårsfirandet igår
//Perran