Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Fågelfoton 19/6-25/6

Inte farit iväg så väldans mycket den senaste tiden, av diverse anledningar. Ibland sviktar lust och motivation. För att inte tala om energi! Och nu, 28 grader utomhus! Och inomhus med för den delen. Sanslöst varmt i min lägenhet. Hade jag inte redan haft svindyra elräkningar hade jag nog köpt en AC av något slag. :P Inbillar mig att dom drar en del?

Några fågelfoton har det blivit i alla fall.

Svartvit flugsnappare (hona)

Björktrast

Ung stenskvätta

Vitkindade gäss

Vuxen stare som håller ett vakande öga över de unga stararna

Ung sädesärla som blickar ut över stranden och vattnet där en stor del av deras födosökande äger rum

Bofink (hona)

Vitkindade gäss med ungar

Inlagt 2022-06-26 12:51 | Läst 1501 ggr. | Permalink
Härlig serie, de känns lite svalkande i värmen. Nu när det är som värst (beroende på hur man ser på det) när det gäller värmen alltså, så får man välja sina turer. Jag brukar fotografera tidigt på morgonen och vara klar helst vid 9. Men det ser ut som du har fint ljus här och inte för varmt för foto. En bra skog kan göra underverk istället för att gå runt på en äng. Jag gjorde det misstaget förra året och åkte runt 6-7 mil till en äng med fjärilar, så jag var nog inte framme förrän vid 9 och när solen låg på med en 30 grader i skuggan och svetten rann och glasögonen immade igen så det var svårt att ställa in skärpan samt att svetten lockade till sig traktens småflugor, då var det inte roligt längre.

När det gäller AC så ska man verkligen studera data för de olika fabrikaten. Jag köpte en relativt billig, som låter för mycket, man inte vara i samma rum. Men man kan tex kyla ner sovrummet inför kvällen och själv vara i vardagsrummet. Eller sätta på den och gå ut en stund. Hade jag läst på mer så hade jag köpt den som var tystast även om den hade varit dubbelt så dyr. Man ska också se hur den förvarar kondensvattnet, eller hur man hanterar detta med slang. Bäst är ju de som har en inneenhet och en del ute, men det kan ju vara lurigt att montera en sådan på fasaden om det är lägenheter.

Jag har det värst på eftermiddagen/kvällen då samtliga fönster vätter mot väst, då kan det nog bli en 35 grader i lägenheten, fast nu är vi på kolonin istället. Men jag har satt upp plisségardiner i samtliga rum och de tar iaf något av värmen och dämpar solen in i lägenheten, de drar ingen el iaf. Men skulle vi bo där mer permanent under sommaren så måste vi hitta en mer optimal lösning mot solvärmen
Svar från krisljungberg 2022-06-26 20:36
Tack! Ja, det var innan den värsta värmen dundrade in, haha. Fy fabian. :D Jag är inte skapt för temperaturer över 22. :P

Ah fan, det låter lite bökigt med AC ändå. Jag är ju så oerhört ljudkänslig också så jag kan inte sova med något jobbigt ljud i bakgrunden egentligen. Antar att man får härda ut bara som alla andra år. Inte första gången jag sitter och klagar och funderar på AC, men i slutändan inser att det bara är onödigt och dyrt! ;P
Härligt! Bra bilder. Den unga stenskvättan har den typiska positionen.
Svar från krisljungberg 2022-06-26 20:34
Tack så mycket!
Trevliga fågelbilder! Jag fotar mycket fågel själv och uppskattar att titta på andras bilder.
Gällande dina funderingar på AC så drar de ganska mycket ström. Jag har en AC sedan flera år eftersom det är nödvändigt när det blir alltför varmt. Lägenhetens alla fönster är åt söder och jag har två katter, som far väldigt illa när det blir hiskligt varmt. Även om AC:n drar ström så är det avsevärt billigare att ha den igång dygnet runt än att katterna ska behöva läggas in på sjukhus med dropp.

Emellertid kan jag rekommendera silverfilt få det lite mer uthärdligt i en lägenhet. Det funkar utmärkt att sätta upp innanför fönstren och de reflekterar bort ganska mycket av värmen och även solljuset, utan att förmörka rummet. Estetiken får man måhända ha lite överseende med. Silverfilt finns i olika storlekar och är i vart fall billigare i inköp än en AC. Och absolut helt tysta :):). Bara att googla så hittar du en hel del. prissättningen skiljer sig mellan olika företag men att ta den som är billigast kan man absolut göra, för det är precis likadana filtar.

Nu i natten sjunger "min" koltrast och förgyller tillvaron. Tror inte han orkade sjunga under dagens värme så han tar igen det nu :).
Hälsningar Christina
pdahlen 2022-06-27 06:51
Intressant det med silverfilt, det ska jag titta på