Öhrnen

Örnen i dimman

Klockan är strax efter fem på morgonen. Min enda ljuskälla är pannlampan som lyser upp där jag går genom den mörka skogen, på väg ut mot berget. Väl framme packar jag upp ryggsäcken och lägger ut några fiskar som jag haft i min frysbox sedan i våras, efter vår fisket. Tänkta för just mitt havsörnsprojekt som jag så hårt håller kärt. Tar sedan och går in i skogen igen för att komma ut vid andra sidan av den lilla viken, där jag tänkt att smälta in bland buskaget. Ghilliesuiten spänner jag loss från ryggsäcken och klär på mig. Packar upp systemkameran och monterar den på stativet som jag gömt väl bland granriset. Sätter mig sedan till ro för att starta en podd. Det får bli ett avsnitt från p3 historia den här morgonen. Passar även på att ta en frukostmacka samt två koppar termos kaffe medans mörkret ännu är kvar.

När gryningsljuset kommer så ser jag även att dimman ligger tätt över sjölandskapet. Det här kan bli precis som igår tänker jag. Inga örnar på besök...

Så hör jag och ser flera kråkor som kraxar och landar på berget framför mig. Pulsen stiger litegrann. Hoppas hoppas.

En stor gestalt flyger förbi därute där den landar på en gren i någon tall eller gran. Jag hör när den slår ihop sina vingar.

Yes tänker jag. Nu är det bara att hoppas på att den vågar sig ner.

Havsörnar.

Örnen har landat. Och den var hungrig. Den lilla sutaren strök med fort medans kråkorna väntade på att örnen skulle lämna några rester till dem.

Dimman blev intensivare ju ljusare det blev på morgonen. Den äldre havsörnen valde att gå ner i vattnet.

För att släcka sin törst. ( I gammal folktro sägs det att örnar ej behövde dricka vatten då de släckte sin törst genom bytets blod) vilket är så fel. Självklart behöver även en rovfågel dricka precis som vilken levande varelse som helst.

Den här havsörnen gick lite längre än så.

Den valde att både rengöra sin näbb och sin fjäderdräkt. Även detta är något som kan vara lite intressant. Havsörnar är väldigt noga med att ha rena näbbar och en rengjord fjäderdräkt.

En annan yngre havsörn gjorde entré, vilket fångade den här individens blick.

Det jag inte visste var att eftergårdagen så låg det fiskkadaver där på botten som den här örnen hade fått syn på, och som den ville fiska upp.

Och jovisst lyckades den här (kanske 5 åringen) med att fiska upp fiskkadavret för att sedan lämna platsen med bytet i sina klor.

Jag har valt att avsluta mitt medlemskap här på fotosidan (iaf plus medlemskapet) då jag nästan enbart vill lägga all min fokus på fotografering och andra sociala medier osv.. Har knappt varit aktiv här på sidan sedan i våras och därför missat en massa bloggar från människor som jag brukar följa/kommentera. Vilket känns tråkigt då man så gärna vill vara mer aktiv än vad man är.

Den här bloggen blir min sista från mig här på den här sidan. Sen försvinner bloggarna någon gång under oktober. Så som ett avslut. 

Ett stort tack till framför allt Lena Holm, Jan E, Peter Dahlen, Gunte, Stefan A, Nini, Ing-Marie, Peter H, Måns, Per, Erik och säkerligen någon som jag glömt ...Tack för era fina kommentarer genom åren :)

Postat 2024-09-26 21:19 | Läst 456 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera