Örnen i dimman

Klockan är strax efter fem på morgonen. Min enda ljuskälla är pannlampan som lyser upp där jag går genom den mörka skogen, på väg ut mot berget. Väl framme packar jag upp ryggsäcken och lägger ut några fiskar som jag haft i min frysbox sedan i våras, efter vår fisket. Tänkta för just mitt havsörnsprojekt som jag så hårt håller kärt. Tar sedan och går in i skogen igen för att komma ut vid andra sidan av den lilla viken, där jag tänkt att smälta in bland buskaget. Ghilliesuiten spänner jag loss från ryggsäcken och klär på mig. Packar upp systemkameran och monterar den på stativet som jag gömt väl bland granriset. Sätter mig sedan till ro för att starta en podd. Det får bli ett avsnitt från p3 historia den här morgonen. Passar även på att ta en frukostmacka samt två koppar termos kaffe medans mörkret ännu är kvar.

När gryningsljuset kommer så ser jag även att dimman ligger tätt över sjölandskapet. Det här kan bli precis som igår tänker jag. Inga örnar på besök...

Så hör jag och ser flera kråkor som kraxar och landar på berget framför mig. Pulsen stiger litegrann. Hoppas hoppas.

En stor gestalt flyger förbi därute där den landar på en gren i någon tall eller gran. Jag hör när den slår ihop sina vingar.

Yes tänker jag. Nu är det bara att hoppas på att den vågar sig ner.

Havsörnar.

Örnen har landat. Och den var hungrig. Den lilla sutaren strök med fort medans kråkorna väntade på att örnen skulle lämna några rester till dem.

Dimman blev intensivare ju ljusare det blev på morgonen. Den äldre havsörnen valde att gå ner i vattnet.

För att släcka sin törst. ( I gammal folktro sägs det att örnar ej behövde dricka vatten då de släckte sin törst genom bytets blod) vilket är så fel. Självklart behöver även en rovfågel dricka precis som vilken levande varelse som helst.

Den här havsörnen gick lite längre än så.

Den valde att både rengöra sin näbb och sin fjäderdräkt. Även detta är något som kan vara lite intressant. Havsörnar är väldigt noga med att ha rena näbbar och en rengjord fjäderdräkt.

En annan yngre havsörn gjorde entré, vilket fångade den här individens blick.

Det jag inte visste var att eftergårdagen så låg det fiskkadaver där på botten som den här örnen hade fått syn på, och som den ville fiska upp.

Och jovisst lyckades den här (kanske 5 åringen) med att fiska upp fiskkadavret för att sedan lämna platsen med bytet i sina klor.

Jag har valt att avsluta mitt medlemskap här på fotosidan (iaf plus medlemskapet) då jag nästan enbart vill lägga all min fokus på fotografering och andra sociala medier osv.. Har knappt varit aktiv här på sidan sedan i våras och därför missat en massa bloggar från människor som jag brukar följa/kommentera. Vilket känns tråkigt då man så gärna vill vara mer aktiv än vad man är.

Den här bloggen blir min sista från mig här på den här sidan. Sen försvinner bloggarna någon gång under oktober. Så som ett avslut. 

Ett stort tack till framför allt Lena Holm, Jan E, Peter Dahlen, Gunte, Stefan A, Nini, Ing-Marie, Peter H, Måns, Per, Erik och säkerligen någon som jag glömt ...Tack för era fina kommentarer genom åren :)

Inlagt 2024-09-26 21:19 | Läst 458 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tack själv Joakim! Det var kul att lära känna dig.
Svar från Joakim88 2024-09-27 11:07
Tack och detsamma :)
Fina bilder. Synd att du lämnar men vad heter du tex på instagram?

Mvh,
Daniel
Svar från Joakim88 2024-09-27 11:07
Tack så mycket Daniel :)
Joakim.Ohrn
Fina bilder som vanligt, gillar särskilt den näst sista med vingarna utfällda. Men det behövs ditt engagemang för att få dessa serier. Tråkigt att du slutar blogga, men har man andra medier så blir det för mycket, det ska ju inte vara någon press. Jag tycker att bloggen funkar fint för mig, där man kan ha en loggbok vad man gör under dagarna, men jag har inga andra media
Svar från Joakim88 2024-09-27 11:09
Tack så mycket Peter :)
Om du bara visste vad hjärtat tog ett litet hopp där när havsörnen bredde ut sina vingar ovanför vattenytan. Hehe magiskt.
Jag har inte jättemycket mer än instagram och lite youtubefilmer men det räcker. Tanken är att en dag skapa en egen hemsida :)
Men helt rätt, fortsätt så :)
Örnen som kliver ut i vattnet, åh, jag blir helt såld på denna bildserie!!! Även om den rengör sej (bilden med skvätt är ju toppen), ser man ju att det dessutom är något där som den är intresserad av. Vad gör ni på sista bilden? Har du/ni tappat en av Majas godsaker mellan stenarna eller?
Jag kommer verkligen att sakna dina inlägg. Även om det varit glesare mellan dem på sistone så har det i alla fall kommit en uppdatering ibland. Jag kanske t o m måste engagera mej i någon annan plattform för att se vad ni två hittar på :-)
Hälsningar Lena
PS Hur hittar jag din youtubekanal?
Svar från Joakim88 2024-09-27 11:16
Tack ska du ha Lena :)
Du det var precis vad jag kände där och då, när örnen vadade ut i vattnet. Sen att den fick syn på fiskkadaver från gårdagen (då hade örnarna tydligen anlänt ändå senare när jag lämnat) för att sedan dra med sig det upp var ju riktigt fint.

Hehe hade kameran på självutlösare och tog en serie bilder på oss. Hade en godis i handen för att få Maja att sitta lugnt å still bredvid. Men tappade godisbiten mellan stenarna. Tyckte ändå att den här bilden blev bäst av den serien :D

Tack vad kul att du känner så ändå :)
Ja men gör det, skaffa Instagram, tror du kan nå ut till en väldigt bred publik med dina vackra foton :)
Oh den är inte så aktiv men här är den https://www.youtube.com/@juliusturner9073
Wow vilken slutkläm. Så fint med örn dimma vatten.
Andra sociala medier, är det inte samma där? Jagande av klickberöm? Får du respons som är givande?
Ta vara på er framöver
/N
Svar från Joakim88 2024-09-27 11:18
Tack så mycket Nini :)
Ja örn i dimma var något helt nytt, samt väldigt fint att få se samt få på bild/film.
Jag gillar Instagram mer än FS faktiskt. Men det är inte därför som jag slutar blogga.
Känner mig typ klar här på något sätt.
Tack och detsamma :)
Det blir ju lite extra stämning med dimman och de vackra fåglarna. Så härliga bilder !
I går kom en tanke över mig, undrar varför Jocke inte bloggar mera, och så kommer det helt plötsligt en blogg, mysko feeling. Blev glad när jag såg den men blev mindre glad när jag läste dina sista rader, synd att du lägger ner.
Har ju lite koll på dig genom insta. så jag vet att du har många järn i elden.
För mig blir bloggande lite som en dagbok, jag har bloggat sedan 2011 och har som motto att skriva minst en blogg i månaden ( ibland blir det naturligtvis flera ) och det har jag lyckats med. Kul att se tillbaka på. Ibland läser jag nästan inga andra bloggar, bara när jag har lust, det får inte bli någon press för då känns det inte kul.
Får kolla din youtube kanal framöver.
Ha dé gött !
Ing-Marie
Svar från Joakim88 2024-10-07 07:39
Tack så jättemycket Ing-Marie :)
Örnen i dimman var så vackert att få se och fotoggrafera/filma.
Fortsätt med det du :)
Vi ses på insta om inte annat. Tack och detsamma!

Mvh Jocke
Har ju tittat o gillat dina inlägg många gånger! Men allt har sin tid, respekt för att du loggar ut härifrån, och välkommen tillbaka om andan faller på!
Svar från Joakim88 2024-10-07 07:39
Det har du Måns :)
Tack ska du ha och ha det fint framöver :)
Oj! Tack Joakim, nöjet är och har varit en ynnest att få ta del av ihop med Maja! FS kan vara rätt tröttande, tror det är bra med pauser härifrån ibland.. även långa! Själv bryr jag mig inte om 'sociala medier' alls, kanske FS blogg är ett 'socialt medie', åtminstone är känslan så ibland.. Med ditt stora 'projekt' med både örnar och gjusar så finns det inte tid till annat, inget konstigt med det! Fotosidan kan ta allt för mycket tid från annat spännande, med alla kommentarer som man kanske vill men inte hinner/orkar skriva eller svara på, och lägga in nya bilder i nån ny blogg, osv.. Dygnet har bara 24 timmar vilket är för lite, jag röstar för att det borde ha det dubbla! Tack 'så länge' säger jag ändå! Fina dimörnar här också, har haft en del såna upplevelser i skärgården genom åren, sittandes knappt synliga på nåt skär i dimma när jag passerat med båten, men allt är 'historia' numera..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2024-10-07 07:42
Tack så jättemycket Jan :)
Hehe fs är nog en socialmedieplattform det med, men förstår vad du menar.
Exakt. Kör örnprojektet som tusan just nu och det rullar på fint :)
Haha ja dygnet är för kort helt klart :D
Tack ska du ha, coh kul att du fått uppleva sådant här också förr i tiden.

Ha det fint Jan :)
Fin bildserie. Särskilt på havsörnen i vattnet. Det har varit kul att se dina bilder genom åren och läsa om dina äventyr ute i markerna. Har själv varit mindre aktiv på FS under året av olika anledningar, men jag gillar det här. Såg i en kommentar att du har en youtubekanal. Den får jag och kolla upp. Har en själv en kanal som dock ligger i träda sedan några år. Går dock och lurar på att försöka ta upp den igen när mina fotproblem är över.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim88 2024-10-07 07:44
Tack så jättemycket Jörgen :)
Tack för att du tycker det, uppskattas.
Fortsätt med Fs om du gillar det.
Är inte jätteaktiv på youtube, men en å annat filmklipp dyker upp då och då :)
Självklart ska du lägga mest tid på att fota och vara ute och uppleva djurlivet. Hänga på osociala medier kan du göra när du blir pensionär ;) Man vet aldrig hur länga kroppen hänger med. God lycka framöver..
Sa jag att dagens dimbilder är utsökta? och godisjakten förstås :)
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2024-10-07 07:45
Haha ja men exakt Gunte, du har så rätt :))
Tack ska du ha och tack detsamma.
Tackar, blev otroligt glad över detta fina morgonmötet :)

Ha det gott!