Getinghonung
Getinghonung 160/ Fantastiska maskiner från förr
Hur många vet att detta är en vedklyv
och detta är en hackelsemaskin hur många har använt en sådan?
Undrar vad arbetsmiljöverket skulle säger om dessa maskiners säkerhet.......
Getinghonung 159/Så gick det med planteringen
Växtkraft
Rabarber planterade 18 maj i år
och nu kan man nästan göra rabarberpaj. Inte utan att man känner sig nöjd och att man nästan tror att man har gröna fingrar.
Getinghonung 158/Stämmehäll sockenrös 1799
Efter mycket möda och stort besvär, över stock sten kom vi fram till Stämmehäll sockenrös där tre socknar möts Mönsterås - Ålem - Fliseryd.
Otroligt att man gjort sig så mycket möda mitt ute i skogen. Där fanns också en skattkista för skattsökare. Massor av getingar hade byggt sig ett bo där, min vän blev stungen, som tur var är hon inte allergisk.
Getinghonung 157/Plantering
Idag har jag på min lediga dag planterat vid stugan. Växter som jag har fått av vänner som flyttar till Malmö. Jag saknar er redan. Hoppas att växterna tar sig trots sen plantering. Har jag tur blir det regn som hjälper till att växterna överlever.
Naturligtvis hoppas jag på rabarberpaj nästa år vid den här tiden även om plantan är i ynklig idag,
Vem tror på fina kungsängsliljor av de här stråna, jag gör det!
Pärlhyacinter och smultronplantor, aldrig fel.
Getinghonung 156/Lillsjödal
I vår tidning Barometern var det en artikel om Lillsjödal (Småland). Berggrundsblocken i området runt Lillsjödal är världsunika och finns bara just här. Det är ett 1.8 miljarder år gammalt fenomen.
Jag berättade om artikeln för ett par vänner som också tycker om lite udda utflyktsmål. De tog kontakt med en person som brinner för dessa stenblock, Wilhelm Alström. Det var tydligen svårt att hitta blocken, granskogen ligger tät med många och smala stiger. Men Wilhelm hittade.
Vi plockade upp Wilhelm, en man på 72 år som pratade om dessa stenblock och allt annat omkring i flera timmar. Han visste allt och lite till, han gav utflykten en ny dimension. Stenstoderna består av hälleflinta och har pressats upp ur det fasta berget när vattnet frysts upprepade gånger efter den senaste inlandsisens avsmältning.
Här är guiden
Och här mina starka vänner (tror dom i alla fall)
och så stenar