Intryck Avtryck från gator och torg.Några färgbilder från stadens gator och torg.

Bilden togs på T-banan mot stan.

Lakrits har blivit poppis, även i glass. Bilden togs på Södermalm.

, Den här bilden togs på Hornsgatan på den här vackra kvinnan, och stiliga hatten.

En bild tagen på Drottninggatan på den här kvinnan som smuttade på ett glas vitt vin Man får hoppas att inte texten på fönstret  bakom henne tolkades på fel sätt.

 Inne i Kulturhuset satt dom här två ovetande kvinnorna, mot den dominerande röda bakgrunden.

Det får bli en bild från Medborgarplatsen också. Färgerna och händelsen,gav lite vibbar åt Martin Parr. Det var allt./Bengt H.

Inlagt 2021-08-01 09:54 | Läst 1938 ggr. | Permalink

"Bilderna är bra, inget snack om den saken. Jag har personligen svårt för den här typen av publicering där motivet inte får en chans att tycka till om saken. En knepig fråga som förmodligen varit upp till diskussion tidigare? Vad lag föreskriver är en sak, det är väl rättsligt prövat. Vad tycker ni andra bloggare?"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härliga färger och väl fångade ögonblick
Mvh Bengt
Svar från bassa 2021-08-01 20:01
Hej. Tack Bengt Kul att dom gillades.
/ Bengt H.
Fångat härliga sommartjejer o två tjejer satt i kulturhuset, färger o händelser på bild gillar bäst. hälsar Lasse
Svar från bassa 2021-08-01 21:09
Hej Lasse. Tack Det blev färg i dagens bilder.
/ Bengt H..
Reportage från Sverige 2.0. Allt var inte bättre förr men sannerligen har inte heller allt blivit bättre. Färgbilderna på slutet kanonbilder tycker jag.
Svar från bassa 2021-08-01 21:10
Hej Måns Tack!. Mot nya bilder.
/ Bengt H.
Hej,
Det är helt enkelt gatufoto i toppklass. Den sista bilden hade platsat i boken ”landet utom sig”.
Din skicklighet att kombinera text i bilden med händelsen i bilden är så bra.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från bassa 2021-08-01 21:11
Hej Bob .Det var inget dåligt betyg.
/ Bengt H.
Bilderna är bra, inget snack om den saken.
Jag har personligen svårt för den här typen av publicering där motivet inte får en chans att tycka till om saken.
En knepig fråga som förmodligen varit upp till diskussion tidigare? Vad lag föreskriver är en sak, det är väl rättsligt prövat. Vad tycker ni andra bloggare?
Svar från bassa 2021-08-01 21:24
Hej Lars. Det har diskuterats i åratal.
Själv skulle jag omedelbart sluta med så kallat gatufoto, om jag skulle springa fram och fråga om jag får ta en bild.
Och hur ställer vi oss till hundratals turister som exempelvis tar ca:tusen bilder på några dagar, där främmande människor i stort sätt alltid råkar vara med på bild, exempelvis på Västerlångatan. Många av dom bilderna läggs senare ut på Facebook.
Skillnaden många gånger är väl det att vi med brinnande intresse för bilden vill åstadkomma en bra bild, och inte bara trycka av bilder för att visa på facebook att vi har varit där. Bengt H.
Frekeman 2021-08-01 23:28
Lars, vad spelar det för roll om dessa bilder publiceras? Individerna på bilderna kommer förmodligen helt garanterat att vara ovetandes att bilderna visas här i Bengts blogg och på Fotosidan. Och de kommer fortgå med sina liv precis som förut. Varför finna ett problem där det inte finns nåt?
Dina bilder är tankeväckande och det är väl just det du strävar efter.
Hälsningar Lena
Svar från bassa 2021-08-01 22:28
Hej Lena. Ja visst är det så..Även mode och nuet intresserar mig. Allt ändras så fort.
Du förstår vad jag vill med mina bilder.
/Bengt H.
Hej Bengt. Du vet att jag följer dig och tycker att du är en bra fotograf. Denna serie här är suverän och visar vad du kan.
Jag kan dock följa Lars lite på vägen, men det gäller att balansera på en knivkant. Naturligtvis behöver man inte fråga folk om man får fotografera dem när det gäller "gatufotografering". Jag uppfattar dina foton här mer som "gatuporträtt" och då har de en annan betydelse för mig, men jag är jo inte så insatt i genren heller. Jag är uppfostrad eller snarare påverkad av de ursprungliga reglerna för publicering på webben. Jag kan en gång i taget fråga om jag kan fotografera människor och då är det något helt annat för mig. Normalt och mestadels skjuter jag med en 35 mm - f / 8 - 1/250 sek. och får därför omgivningen med och människorna ingår därför som en naturlig del av bilden och jag beskär väldigt sällan. Men det är bara jag och mitt sätt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ingen porträtt hä :-) :-)
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/ddb-2179-utomhus-i-roskilde.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/den-danske-bloggen-2155-i-hemlighet.htm
Svar från bassa 2021-08-02 00:09
Hej Erik. Man ska nog använda sin kamera så som det känns bäst fören själv.
/ Bengt H.
Hej Bengt, jag tycker att Du brukar ha mycket bra gatubilder och den nästsista bilden är utomordentlig bra. 3:e bilden är mycket elegant. När det gäller bild 1 och 2, så kan personerna på bilden uppfatta att bilderna är kränkande. Själv brukar jag ta gatufoto ibland, och då visar jag bilden, när jag har varit nära "modellen". Jag tycker att det är "fair play". Mvh Wolfgang
Svar från bassa 2021-08-01 23:27
Hej Wolfgang. Vi tänker olika,och tur är det. Det händer att jag gör det också, och dessutom snackar med personen ,personerna efter jag tagit bilderna. Jag tar inga kränkande bilder jag tar bilder på folk i olika situationer
Och ofta där, trender mode, och beteende är utmärkande. Vi ser nog lite olika där vad som är kränkande.
Jag gör ingen skillnad på personer som sådana Jag berättar vad jag ser.
/ Bengt H.
Frekeman 2021-08-01 23:32
Varför skulle bilderna vara kränkande? De satt ju så där för alla att se. Avfotade eller ej. Att Bengt fångar det hela med sin kamera gör väl ingen skillnad? Om du tycker att bilderna är kränkande har det nog att göra med hur du själv ser på och bedömer dina medmänniskor. Du får gärna förklara för mig vad som kan vara kränkande i bild ett och två.
Svar från bassa 2021-08-02 02:20
Hej Wolfgang. När jag läser Fredriks, svar, kommentar, undrar jag också ,varför just bild nr 1 och 2 skulle vara kränkande?
Eftersom du har kommenterat och gett dig in i i "debatten". är jag lika nyfiken som Fredrik. Varför just dom två bilderna skulle vara kränkande?
Hoppas verkligen på ett svar. Snälla du,. förklara. Jag tror Fredrik också väntar på ett svar. Bengt H.
Hej igen och för sista gången om detta ämne från mig- alla gör som de vill och kan ansvara för:
När jag skrev: "Jag är uppvuxen eller snarare påverkad av de ursprungliga reglerna för publicering på webben" är det för att jag har lärt mig att det är skillnad mellan att visa sina person-fotografier (lätt igenkännliga personer) online kontra i en tidning, fototidning , bok eller på en utställning. Det här handlar om elektronisk data som stannar kvar i cyberrymden för alltid! Det är därför detta "problem" i DK omfattas av danska "Datatilsynet" - dvs digitala data som det är här. Det är inte en fråga om peronerne: "De satt där för alla att se" och de fotograferas också på en offentlig plats. Men de förväntade sig nog inte att deras "porträtt" skulle läggas ut på nätet. Det är sant att det är mycket osannolikt att de någonsin kommer att se det själva, men det förändrar inte saken. Ordet "kränkande" spelar inte alls in här för mig. Jag skiljer mellan människor som ingår i mina bilder som ett naturligt inslag i stadsbilden (omgivningen) och människor (porträtt) som är medvetna om att det finns en forograf i närheten. Ibland ber jag också om lov til at fotografera - om jag kommer nära personen - och det är en helt annat sak.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Våra gamla förebilder HCB och så vidare fotograferade i en helt annan tid (före digitalisering och Internet).
Svar från bassa 2021-08-02 15:02
Tack Erik för din kommentar.
/Bengt H.
Om jag hade varit i deras "kläder" så hade jag helt enkelt inte viljat bli fotograferat och publicerat så,. Foton 1 och 2 ger inte en fördelaktig bild av situationen. Jag undrar vad som var anledningen att Du fotograferade bild 1 och 2 i smyg och varför fick de inte godkänna bilden efteråt?
Frekeman 2021-08-02 21:56
Okej, men det spelar ingen roll om man vill bli fotad, publicerad eller inte. De befann sig i det allmänna rummet, förhoppningsvis av egen vilja, och man ska inte förvänta sig att ha något slags privatliv då.

Och, vad är det som inte är fördelaktigt i bild ett och två? Jag, och säkert Bengt också, vet fortfarande inte vad du ser som är kränkande i de bilderna. Vänligen förklara.

Och även om det skulle vara ofördelaktigt, vad spelar det för roll? Jag tycker att det är konstigt att du kan tycka att en del människor ser ofördelaktiga ut, när de sitter och gör allmänna saker såsom att åka kommunalt och glo i mobilen samt att käka glass.

Om du bara vill se på "fördelaktiga" bilder googla lite solnedgångar och spana in poserande modeller. Och en och en annan fågel så blir du säkert nöjd. Gatufoto är uppenbarligen inte för dig.

I gatufoto vill man som regel inte påverka sina subjekt, varför man försöker att fotografera så obemärkt som möjligt, och ibland blir det "i smyg". I förrgår var jag inne i London och tog nära 700 foton av människor så obemärkt som möjligt. Om jag hade behövt språka med var och en som hamnade på mina bilder så hade jag varit kvar där än. Alternativt hade jag bara kanske orkat ta 30-40 bilder. När jag är ute och fotar så vill jag just göra det, inte prata med människor.

Och till sist, varför skall nån godkänna min konst? Jag gillar inte tanken att nån sitter och bestämmer vad jag får skapa, publicera m m. Om man inte tycker om yttrandefrihet m m så kan man ju flytta till ett land som Tyskland eller Frankrike, där staten begränsar fotografers friheter.
Erik Madsen 2021-08-02 22:38
Hej Wolfgang och Frederik - den här diskussionen går ingenstans och inte alls på denna nivå. Att blanda yttrandefrihet och stater som inskränker fotografernas friheter är trots allt att skjuta långt bortom målet. När jag svarade och skrev min kommentar var det för att uppmärksamma GDPR (här digitala bilder), som gäller åtminstone i EU. Där man skiljer mellan porträtt och situationbilder (en eller flera personer som naturligt ingår i miljön).
Mvh. Erik.
PS: Från min tidligere kommentar:
"De satt där för alla att se" och de fotograferas också på en offentlig plats. Men de förväntade sig nog inte att deras "porträtt" skulle läggas ut på nätet. Det är sant att det är mycket osannolikt att de någonsin kommer att se det själva, men det förändrar inte saken.
Svar från bassa 2021-08-02 22:38
Wolfgang.Som jag skrivit tidigare ser jag inte på något sätt som du, något kränkande i bild nr 1och 2.
Jag fotograferar mode, trender, dokumenterar, händelser, bilder som jag ser på stan.
Däremot om du hade varit i deras kläder. som du skriver, hade jag varit tveksam till att ta bilderna:-) :-)
/ Bengt H.
Frekeman 2021-08-03 08:07
Hej Erik. Jag håller inte alls med dig. Tycker att vi kan se att det är uppenbart att Wolfgang inte har tänkt igenom sina saker varken praktiskt eller moraliskt. Vi får se om man svarar något ytterligare.

Och vad stater stipulerar kring yttrandefrihet är ytterst centralt för debatten. Dessutom så missuppfattar du GDPRs inverkan på gatufoto. Det finns ett flertal artiklar skrivna av medarbetarna på Fotosidan om hur GDPR påverkar gatufotografin och slutsatsen är att GDPR är främst för företag och att den enskildes utövande av konst trumfar GDPR. Ett exempel: https://www.fotosidan.se/cldoc/lagochratt/sa-paverkas-du-av-gdpr.htm. Det finns dock andra regler som inskränker gatufotografin. I ditt land, Danmark, så är det inte lika självklart att få publicera gatufoton (kolla här: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Country_specific_consent_requirements) men lyckligtvis så är Sverige mycket friare här och även Storbritanninen, där jag bor.
Wolfgang 2021-08-04 11:47
Du skriver "Okej, men det spelar ingen roll om man vill bli fotad, publicerad eller inte. De befann sig i det allmänna rummet, förhoppningsvis av egen vilja, och man ska inte förvänta sig att ha något slags privatliv då."

Så resonerar inte svensk lag, när det gäller fasta kameror på allmän plats. För fasta kameror krävs tillstånd, för oss inte, men man kan ju tänka själv. Och frågan är om ett tåg kan räknas som allmän plats. Ett varuhus och galleri som jämförelse är inte allmän plats och där får man inte fotografera i Sverige.

I Tyskland finns en lag där personen (inte fotografen) äger bilden och kan protestera mot fotografering och publicering. Själv har jag fotograferat gatuporträtt som jag inte räknar som gatufotografering och alltid om möjligt visat bilden, vilket har resulterat i trevliga samtal eller så har man nekat, och då tar jag bort bilden. När jag vill publicera någon bild av mina barn eller barnbarn på Facebook, så frågar jag alltid dem. Jag har helt enkelt respekt för människors integritet.
Frekeman 2021-08-04 13:40
För fasta kameror gäller alltså nåt annat och det har därmed ingen bäring på en gatufotograf. Generellt sett gäller att man får/kan fotografera där det inte står att det är fotoförbud. På tåg, tunnelbana och liknande färdmedel så har man som privatperson full rätt att fotografera för privat bruk. I varuhus och gallerier så kan man bli tillsagd att sluta att fotografera och det har jag inget problem med att följa. Dock så har du rätt till dina bilder och kan förmodligen publicera dem på ett normalt sätt. Ingen kan tvinga dig att ta bort dina bilder (om de inte har ett domstolsbeslut eller liknande).

Jag tror att du har helt fel om lagen i Tyskland. Du har där i stort rätt att fota vem du vill i det allmänna. Däremot så behöver du eventuellt tillåtelse för att publicera bilderna. Du äger fortfarande bilderna men du har i Tyskland rätt till din egen "avbildning" eller nåt i den stilen. Här kan du lära dig mer om situationen i Tyskland: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Country_specific_consent_requirements#Germany

Om alla skulle resonera som du så kan man säga ajöss till gatufotot som genre. Jag väljer att respektera personers integritet när det faktiskt har en betydelse.
Bengt, Du vet att jag gillar Dina gatubilder, vilket jag har skrivit till Dig. Därför blev jag förvånad och reagerade på bild 1 och 2. Frågan är också om bild nr 1 är på allmän plats, eftersom det finns ju en ägare till ett tåg. Det finns en lathund för "allmän plats", nämligen att på "allmän plats" för man röka annars är det inte "allmän plats".
Och så vet både Du att förgrunden förstoras, när man fotograferar med vidvinkel från ett lågt perspektiv.
Mvh Wolfgang
Frekeman 2021-08-04 13:43
Du har ännu inte förklarat varför bild ett och två bör anses vara kränkande. Tycker du kanske att kvinnans men ser onormalt stora ut i bild ett? Det gör inte jag. En normalbyggd kvinna skall väl på se ut så här, eller hur?
Wolfgang 2021-08-04 23:22
Jag kan läsa bilder och vet hur en vidvinkel från låg höjd funkar!
Frekeman 2021-08-05 10:17
Och du väljer fortfarande att inte förklara varför bild ett och två är kränkande. Varför inte tala klarspråk?
Wolfgang 2021-08-06 23:52
Så skrev jag i min första kommentar: "När det gäller bild 1 och 2, så kan personerna på bilden uppfatta att bilderna är kränkande".
Själv gillar jag inte bilderna. Punkt!
Det får räcka!
Jag ska lägga upp ett inlägg om gatufoto i form av en video som visar vad jag menar med bra gatufoto. Och likande bra gatubilder visar annars även Bengt Hanson. Och därmed avslutar jag diskussionen.