Intryck Avtryck från gator och torg. Att ta en bra bild digitalt är svårt.

Varför är det svårare att ta en bra digital bild  , Den digitala bilden visar mer ärligt vad vi såg och kräver mer berättelse händelse ,

Det analoga ger oss en aning falsk bild av upplevelsen. Vi  accepterar brister, vilket gör att vi känner mer förståelse att bilden är kornig ,utfrätt sotig på vissa ställen, vilket lurar oss att bilden känns mer spontan men ändå.genomtänkt, och konstnärlig.

.Alltså åker den analoga bilden I DAG lite snålskjuts, utan att vara särskilt bra.

 Vi får läsa, fin gråskala, ska testa den filmen. framkallade du i D76 -kopierade i D 72. Men vad berättar bilden? Många gånger ingenting,annat än hur det rent tekniskt blev bra och ofta också rent fördjuget beröm av andra analoga fotografer...

Att ta en bra bild digitalt kräver mycket av fotografen Typ.Det här såg jag , så här uppfattade jag det jag såg, det vill jag förmedla.

     Bengt H.

 

Inlagt 2021-04-16 09:05 | Läst 809 ggr. | Permalink

"Bengt, jag gillar mycket Dina gatubilder, och det menar jag ärligt, fast jag fotograferar gatubilder i mindre utsträckning! Men jag tycker att Du går lite väl hårt mot oss som gillar även den analoga fotografin. Det har ju alltid varit svårt att ta en bra bild innehållsmässig både nu och förr oavsett rådande teknik, och vad som är en bra bild avgörs av betraktaren även om experterna har en egen uppfattning. Det har alltid funnits motsättningar även mellan digitala fotografer, t ex raw mot jpeg samt fullformat mot ApS-C. Det man själv håller på med är liksom bäst. Jag har själv hållit på med den analoga fotografin, med det gamla så kallade ädelforfarandet och nu digitalt. Det svåra är naturligtvis att ta en bra bild oavsett tekniken. Rent tekniskt är det digitala lättast, eftersom kameran har blivit en computer med förinställda parametrar som ger ganska säkra resultat utan teknisk ansträngning. Häromdagen fotograferade med svartvit film och manuell kamera i skogen. Jag ställde in kameran med värden från en separat exponeringsmätare och ljusmätningen skedde med tanke på Ansel Adams zonsystem för att få en gråskala från nästan svart över grått till nästan vit. Detta är ryggraden i den monochroma fotografin, i motsats till svartvita digitala bilder som görs ofta med stora kontraster istället. Vilket som är snyggare avgör betraktaren! Jag fotograferade en rulle på 36 bilder i skogen. Man har gjort allt rätt vid fotografering, men vid framkallningen finns dessutom en del möjligheter beroende på motivet. Själv framkallade skogsfilmen 2 minuter för länge, vilket resulterade i mycket korn (brus) och för mörka skuggor, och det var inte bra. Hade jag fotograferat digitalt, så hade jag istället kommit hem med teknisk bra bilder och hade även kunnat testa många fler alternativ. Det är därför analoga fotografer diskutera tekniken, tips och erfarenheter och när allting kommer omkring, så är det ju en hobby och Fotosidan är en fotosida! Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant reflektion kring perfektion och brist på perfektion! Och det där med slentrianmässigt medhåll.

Att kommentera bilder är svårt om man inte bara trycker "like" så där i största allmänhet. Det vore lätt här!

Jag tittade närmare och den där nästan sjuka detaljrikedomen, man kan läsa St Paulsgatan 14 och datumen, den detaljrikedomen står på sätt och vis i vägen jämfört med en Tri-X bild på 2 pers som passerar ett skyltfönster.

Jag skippar förljuget beröm, den här reflektionen att bilden var värd att titta på och texten väl värd att läsa får duga.
Träffande tankar.. kan bara hålla med! Och bra bild så klart.. kunde varit jag som passerade där, där går jag ofta!
Hälsn!
Fint fångat och bra formulerat.
Själv tänker jag mer på bildens innehåll än vad som har använts för att komma dit, därför informerar jag sällan om det.
Det som är intressant är ju om din bild är redigerad eller inte då det digitala ger större möjligheter att lätta upp i skuggorna. speciellt med råfil som du redigerat eller är det jpeg direkt ur kameran?
Din bild har ju flera lager och det är fart i den som gillas starkt.

Den här länken här nedan går till en bild jag tog 1966
https://www.fotosidan.se/member/photos/editpic.htm?portfolio=174210&ID=1075988
Göran
Klart det går lika bra att ta en bra bild digitalt som analogt - om man kan sina grejor, och har det som krävs för att göra en BRA bild!

Men, om nu en vanlig dödlig som jag händelsevis råkar ta en bra bild, så är chansen faktiskt större med digitaltekniken att den faktiskt också är tekniskt fullgod, och det tycker jag avgör valet.

Sen kan man ju använda analogteknikens kemi och egenheter som uttrycksmedel i sig, men då är man inne på ett annat spår.

Och till slut kan man ju tycka att det är mycket trevligare med film och soppning. Fullt tillräcklig anledning att välja analogt för den som tycker så, men bevisar inte att det i sig är "finare" med silver än med kisel...
Bengt, jag gillar mycket Dina gatubilder, och det menar jag ärligt, fast jag fotograferar gatubilder i mindre utsträckning!
Men jag tycker att Du går lite väl hårt mot oss som gillar även den analoga fotografin. Det har ju alltid varit svårt att ta en bra bild innehållsmässig både nu och förr oavsett rådande teknik, och vad som är en bra bild avgörs av betraktaren även om experterna har en egen uppfattning.
Det har alltid funnits motsättningar även mellan digitala fotografer, t ex raw mot jpeg samt fullformat mot ApS-C. Det man själv håller på med är liksom bäst.
Jag har själv hållit på med den analoga fotografin, med det gamla så kallade ädelforfarandet och nu digitalt. Det svåra är naturligtvis att ta en bra bild oavsett tekniken.
Rent tekniskt är det digitala lättast, eftersom kameran har blivit en computer med förinställda parametrar som ger ganska säkra resultat utan teknisk ansträngning.
Häromdagen fotograferade med svartvit film och manuell kamera i skogen. Jag ställde in kameran med värden från en separat exponeringsmätare och ljusmätningen skedde med tanke på Ansel Adams zonsystem för att få en gråskala från nästan svart över grått till nästan vit. Detta är ryggraden i den monochroma fotografin, i motsats till svartvita digitala bilder som görs ofta med stora kontraster istället. Vilket som är snyggare avgör betraktaren!
Jag fotograferade en rulle på 36 bilder i skogen. Man har gjort allt rätt vid fotografering, men vid framkallningen finns dessutom en del möjligheter beroende på motivet.
Själv framkallade skogsfilmen 2 minuter för länge, vilket resulterade i mycket korn (brus) och för mörka skuggor, och det var inte bra. Hade jag fotograferat digitalt, så hade jag istället kommit hem med teknisk bra bilder och hade även kunnat testa många fler alternativ.
Det är därför analoga fotografer diskutera tekniken, tips och erfarenheter och när allting kommer omkring, så är det ju en hobby och Fotosidan är en fotosida! Mvh Wolfgang
2021-04-16 14:06   Jerry Söderberg
Hej Bengt.
Det var en tänkvärd text, illustrerad av en sån bild du skriver om. Bilden saknar distinkt ljusriktning, djup, perspektiv, ingen förgrund-mellangrund-bakgrund. Färgkontrasten kunde varit lite lugnare också. Mig säger den inte mycket, mer än att två personer är på väg ut ur bild. Vill du förklara den för mig är jag tacksam. Du har ju folk som gillar den av någon orsak.
Ha de gott.
Jerry
Svar från bassa 2021-04-16 14:36
Jag tog bilden som ett exempel på hur svårt det är att ta en digital bild.Kanske hade den varit betydligt intressantare om den tagits analogt med exempelvis tri-x i kameran. Jag är inte säker på att du hade kritiserat bilden lika hårt då.
Bengt H.
jerrysoderberg 2021-04-16 14:56
Hej Bengt.
Det var inte personligt. Jag gillar många av dina bilder. Bilden på mannen med telefonen framför affischen med densamma är toppen , den sitter i skallen, trots att den är digital (joke). Sedan gör jag inte skillnad mellan analog eller digital. Men, jag har lite annorlunda färgseende. Det gör att jag är säkrare med att fota svart-vitt. Om någon kommer och vill ha ett jobb gjort är det givetvis färg.
Ha de gott
Jerry
Svar från bassa 2021-04-16 15:07
Hej. Helt OK Cit: Du har ju folk... Du menar väl fotografer på sidan. Bilden har inte visats någon annan stans för folk.?
Bengt H.
Jerry Söderberg 2021-04-16 15:29
Jess, allt folk är fotografer... Säger de i Stockholm
Hej Bengt H.
Jag har inte tillräckligt svenskt ordförråd för att delta i en större debatt, men totalt sett håller jag helt med dig.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik - digital fotografen från Roskilde
PS:
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/den-danske-bloggen-2114-rodinal-tetenal.htm#comments
alla mina bilder är jpegbilder.

Wolfgang. Jag tror du har missuppfattat mig en aning.
Vad jag vill säga är att digitala bilder med sin detaljrikedom kan kännas döda i jämförelse med en analog bild, och kanske kräver mer att bilden har ett större innehåll, som gör att betraktaren stannar vid den, bland det stora utbudet snygga oklandriga bilder.En analog bild har vi per automatik mer förstålelse för om den inte är perfekt,:Den analoga bilden har en mjukare ton och känns behagligare att vila ögonen på även om bilden inte säger så mycket. Därför menar jag att det är svårt att ta en bra digital bild. Alltså inte att det skulle vara svårare rent tekniskt. Sen att intresset för det analoga finns är väl underbart, men kanske också en risk att man stannar vid test efter test. Det tekniska, forskningen, får en annan betydelse än bilden?.. . Bengt H.
Hej,
Jag håller med dig till viss del. Ibland tar man en bild för att tekniskt visa att det går hyfsat. Sådana bilder saknar nog betydelse i längden.
Personligen tycker jag inte att tekniken spelar någon roll. En bra bild står för sig själv utan tekniken. Det är innehållet som spelar den stora rollen. Man tar den bra bilden med den teknik man har till hands just då.

För de allra flesta gäller att man tar mycket få bra bilder per år. Tar jag tre är jag nöjd. Du tar många flera men det säger bara att du är skickligare.
Det intressanta är att du spetsar din text med en bild som för mig är ointressant.
Ha det väl
Bob
Det första jag tänker - eller undrar rättare sagt - är varför det inte kommer några pratbubblor ur munnarna på dom som går där, hur ska jag då veta vad dom tänker? Detta nu skrivet innan jag läst bloggen, bara tittat på bilden. Du får en - förhoppningsvis - mer genomtänkt kommentar straxt/ Björn
Här finns flera saker att fundera kring men jag börjar med det som intresserar mig mest, det där du säger ....."Alltså åker den analoga bilden I DAG lite snålskjuts, utan att vara särskilt bra".....Jag har tänkt i liknande banor och också skrivit om det vid tillfälle men jag uttrycker det så här att vi som nu är äldre är ju uppfödda med dom svartvita analoga bilderna, jag tror dom under många årtionden präglat vår bildkänsla. Alltså påverkar dom just vårt bildtänk på ett särskilt sätt. Jag instämmer därför helt med första halvan av din mening, alltså att dom på något sätt åker snålskjuts. Däremot inte att slutsatsen blir att dom .....inte är särskilt bra.......Vad som är bra eller dåligt är väldigt subjektivt, inte bara på det personliga planet utan också i lite vidare mening. Precis som nästan allt som har med estetik, tycke och smak att göra handlar det också om mode och genrer. För att inte tala om syfte , publik och narrativ. Du vet att jag gillar dom flesta av dina gatubilder men också den moderna, digitala fotografin är ju till dels ett resultat av mode, genomslag och såklart tycke och smak, också modern gatufotografi. Och publik, och sammanhang. För att illustrera på ett tydligt sätt - vad säger dina gatubilder människorna i indiska landsortsbyar? Man säger ofta generaliserande att bildspråket är universellt. Ja, till dels, men tolkningarna är fortfarande beroende av betraktarnas erfarenheter liksom tycke och smak, och därmed det vi kallar mode. Ur det här perspektivet är det för mig helt otänkbart att säga att det är svårare att ta bra digitala bilder än att ta bra analoga bilder . Bilduppfattning är och förblir subjektiv. Jag kan tänka mig att en och annan som läser det här tänker, haha, han tror han är lika bra som dom duktiga. Nej det gör jag inte, jag har ganska klart för mig mina begränsningar, men jag påstår ändå att bilduppfattning är subjektiv. precis som uppfattningar om konst, musik och litteratur. Intressant blogg och rolig bild tycker jag!, hälsningar/ Björn
Svar från bassa 2021-04-16 18:00
Hej Tack för intressanta kommentarer. Som jag gärna tar till mig..
Kul.
/ Bengt H.
Intressant blogg vilket kommentarstråden gör syn för sägen om man säger. Jag får utveckla mina funderingar i en egen blogg längre fram.
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från bassa 2021-04-16 20:12
Hej Gunnar .Det ser jag fram emot. Det samma.
/ Bengt H.