Intryck avtryck från gator och torg. Den eviga frågan vad är gatufoto.
Nästan dagligen här på fotosidan diskuteras: Vad är gatufoto? En sak som förvånar mig är att reglerna många gånger känns väldigt strikta, som vore de efter bilskolans teoribok. När en bild ifrågasätts påvisar kommentatorn att detta är inte gatufoto enligt böckerna inom ämnet. Då frågar jag mig, blir vi bättre gatufotografer om vi läser hyllmeter med fotoböcker? Ja, det kan mycket väl vara så för en del. Men också förödande för andra, som genom böckerna står fullständigt still och trampar vatten, ber om ursäkt att deras bilder egentligen inte håller. I sanningens namn har de många gånger rätt.
Ju mer de plöjer igenom sina böcker och tar intryck av sina mentorer, desto mer blir skrivandet det primära och bilden faller bort. Kanske man helt enkelt inte vågar visa upp någon bild, och i stället höjer sig genom sitt kunnande hämtat hos böcker och mentorer.
Jag vill dra en parallell inom jazzmusiken. När jag var ung och började spela jazzmusik 1957 förkastades det nya flera år framåt. Charlie Parker ansågs enbart spela skalor upp och ned. Melodin, den klassiska uppbyggnaden och kompositionen saknades. Louis Armstrong var guden, och med all rätt!!! Men att enbart hänvisa till honom och det tidigare var naturligtvis lika dumt som att ständigt hänvisa till de tidigare mästarna inom gatufoto och att påvisa vad gatufoto är genom böcker och nutida länkar.
Ps. Många av de musiker som hade åsikter om hur jazz skulle spelas enligt reglerna och vad som var riktig jazz blev aldrig några jazzmusiker, dom blev kritiker Några av dem riktigt bra på det området.
Bengt
Det var allt för idag.
/ Bengt
Ja det pratas väldigt mycket i Gatufotogruppen, vad som är bra gatufoto och vad som internationellt gångbart. Vissa vill tala om vilka ikonfotografer de ser upp til och böcker de har i sin bokhyllal. Det enda som gör en till en bra fotograf är att man själv är aktiv..
Både inom gatu- och naturfotograferingen diskuteras definitioner. Jag tycker att det kan leda i både negativ och positiv riktning. Antingen blir man låst av tankar om var gränserna går. Eller så blir man mer medveten om vad man gör och ser klarare på sina egna bilder.
Tyvärr hävdar en del regler som det inte finns allmänt stöd för. De hänvisar till en enskild vilsen blogg som bevis. Jag tror att det har med en önskan om tydliga gränser att göra. Men man får nog finna sig i att kärnan är tydlig och att gränserna är luddiga.
Livet är för kort. Jag plåtar det som är kul för mig. Vanligen är jag allätare vad gäller foto. Det betyder inte att jag gillar allr jag ser.
Några fotografer är geniala. Några lyckas då och då.
Jag tycker mycket om gammal tradjazz, men tycker också om modern jazz av alla åldrar.
Tänk om fler kunde njuta av vad livet ger.
Ha det bra
Bob
Inom jazzmusiken kallar vi dem Namedroppers. Skillnaden är väl den, att inom improvisation och jazzmusik avslöjas dem efter åtta takter,
Ha det fint.
/ Bengt
Bengt
Mvh
Göran
Alla har naturligtvis rätt att kritisera , och det för kunnandet i vissa fall framåt men som sagt självkritik som du skriver är inte dumt ibland.
Fotbolls fansen upplever nog också ibland att de är på samma nivå som Lagerbäck eller Mourinho. och vet hur det ska gå till, men att utföra det själv, ja? det är något annat.
Ha det bra Göran' Ser fram emot dina bilder.
/ Bengt