Intryck avtryck från gator och torg.Behöver vi mer poliser?.

 I dag knallade jag runt med min kamera vid Medborgarplatsen. Ett välkänt ställe där det langas knark dagligen!

Jag gick runt där c:a en timme och såg tydligt kommersen. Eftersom det började dugga lite tog jag skydd vid tunnelbanenedgången vid Medborgarplatsen.

Där fanns polisen. Nu undrar jag, vet eller tror polisen att langarna finns utanför T-baneutgången vid Medborgarplatsen? Där risken att åka dit är uppenbar.

Jag såg inte en enda langare där, men jag såg langare tidigare när jag knallade runt.

 Här verkade intresset mer hos polisen att upplysa någon, typ, du vet väl att det är förbjudet att förtära alkoholhaltiga drycker på Medborgarplatsen, och att affischer med exempelvis budskapet," Vi gör Söder roligare" är viktigare att ha koll på, och måste omedelbart rivas ner.

Är det polisens jobb? Att sanera Stockholm från knarklangare eller riva ner affischer det är frågan.

Du sitter väl inte och dricker ...

Kultur! Ner med skiten!

Vi gör Södermalm roligare Det gör ni inte!

Så där ja! Nu blev vi av med det här!

  Ordning och reda. Snyggt och prydligt!

Inlagt 2017-02-16 17:51 | Läst 2266 ggr. | Permalink

"Mycket att tänka på här! Jag tror att polisens minsta och samtidigt positiva jobb typ hittegods, bortsprungna katter mm betyder en hel del för att förankra verksamheten hos folk. På tillsynssidan så förefaller affischerna enkla att administrera. Dom tar ner affischerna. Om det krävts ett rättssäkert förfarande med att samla ihop bevisning, identifiera gärningsmän, delgivning av misstanke, advokat osv hade dom nog skippat jobbet. Så till knarklangarna. Polisen vet troligen att dom finns där. För att sätta fast behövs tung bevisning. Troligen har langaren bara på sig en mängd som är "för eget bruk". Langaren ska tas på bar gärning med tillräcklig mängd knark och helst då kontanter utväxlas. (Eller swishar dom - jag har ingen koll på hur det går till.) Och langaren är en utbytbar bit långt ner i kedjan. Så polisen har valt att inget se. Att få effektiv kraft på systemnivå kräver mer. T ex en mycket högre närvaro på gatorna och stöd hela vägen upp. (Jag förstår att folk tar lagen i egna händer ibland. På Gotland fanns en i drogfritt tillstånd fin kille som dock fallit djupt ner i träsket och prånglade knark till skolbarn. Polisen "kunde inget göra ". Ett antal föräldrar i socknen bankade skiten ur honom. Han var i botten så pass OK att han insåg att han gjort fel och flyttade därifrån utan att blanda in rättssamhället. Alltsammans var så tragiskt.)"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Uniformerade poliser ska nog snarare ge en känsla av trygghet åt vanligt folk och skrämma bort knarkarna från vissa ställen. De poliser som verkligen jagar knarkhandlarna är svårare att upptäcka och har civila kläder. ;)
Några fina bilder från gatulivet på söder. Angående så läs detta som jag hittade på nätet. Regler om affischering finns i lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning. För att varaktigt få sätta upp en affisch eller liknande reklamanordning utomhus krävs tillstånd från länsstyrelsen eller kommunal nämnd. Tillfällig affischering, som till exempel valreklam, får sättas upp om inte kommunen har reglerat detta i sina lokala ordningsföreskrifter. Dessa skall tas bort av den som satt upp den inom fyra veckor, såvida tillstånd för att få ha den uppsatt längre inte givits. Kommunerna har som jag nämt allmänna lokala ordningsföreskrifter för vad som gäller i deras område. Dessa går lätt att hitta via sökmonter på Internet. Vad jag kan se är att många ordningsföreskrifter stadgar ett förbud mot affischering, på till exempel lyktstolpar, vänd mot allmän plats. Tillstånd från polis kan krävas. I alla kommuner finns lagliga anslagstavlor där enskilda får lov att sätta upp affischer utan att ansöka om tillstånd. Den som affischerar utan tillåtelse eller inte tar bort tillfälliga affischer inom 4 veckor kan dömas till böter och få ersätta kommunen de kostnader som uppkommit i samband med den otillåtna affischeringen. Så det är inte fritt att sätta upp affischer var som helst och det är väl då polismans skyldighet att ta ner densamma om den sitter på fel plats. De va de, vad som sedan är viktigast det kan man fundera över.
Svar från bassa 2017-02-16 18:48
Hej Magnus och Hans-Åke, så kan det nog vara.Men jag såg langarna inte långt därifrån.Man kanske kan tänka sig att en av poliserna användes till något annat än riva affischer, med tanke på debatten brist på poliser.
Svaret får gälla för Hans-Åke också. Ha det fint.
/ Bengt
Mycket att tänka på här!

Jag tror att polisens minsta och samtidigt positiva jobb typ hittegods, bortsprungna katter mm betyder en hel del för att förankra verksamheten hos folk.

På tillsynssidan så förefaller affischerna enkla att administrera. Dom tar ner affischerna. Om det krävts ett rättssäkert förfarande med att samla ihop bevisning, identifiera gärningsmän, delgivning av misstanke, advokat osv hade dom nog skippat jobbet.

Så till knarklangarna. Polisen vet troligen att dom finns där. För att sätta fast behövs tung bevisning. Troligen har langaren bara på sig en mängd som är "för eget bruk". Langaren ska tas på bar gärning med tillräcklig mängd knark och helst då kontanter utväxlas. (Eller swishar dom - jag har ingen koll på hur det går till.) Och langaren är en utbytbar bit långt ner i kedjan. Så polisen har valt att inget se. Att få effektiv kraft på systemnivå kräver mer. T ex en mycket högre närvaro på gatorna och stöd hela vägen upp.

(Jag förstår att folk tar lagen i egna händer ibland. På Gotland fanns en i drogfritt tillstånd fin kille som dock fallit djupt ner i träsket och prånglade knark till skolbarn. Polisen "kunde inget göra ". Ett antal föräldrar i socknen bankade skiten ur honom. Han var i botten så pass OK att han insåg att han gjort fel och flyttade därifrån utan att blanda in rättssamhället. Alltsammans var så tragiskt.)
Svar från bassa 2017-02-17 09:45
Hej Måns. Tragiskt som sagt. Man hoppas att de ska få bukt med skiten så småningom.
/ Bengt