Intryck avtryck från gator och torg. Greta har gjort stor nytta.
Hej. Greta har absolut gjort stor nytta när det gäller klimatdebatten.
Men hur tänker barnen och de unga. Hur allvarligt ser dom på klimatförändringarna?
Finns det en risk att det blivit en trend, som känns häftigt just nu? Typ Jag vill vara en Greta, Likt jag vill vara blondinbella?
Kommer "trenden" om du nu är en trend att lägga sig?
Jag tycker mig märka att demonstrationerna mer känns som en kul lek,om man jämför med demonstrationerna på 60-70 talen, där föräldrar barn tillsammans mer anföll ansvariga politiker mer agresivt och konkret. Självklart är det bra att de unga reagerar, men vet dom något om hur olika partier, länder, ser på klimatförändringarna, vilka som förnekar och vika partier sammanslutningar, som är fullständigt övertygande om en förändring? Jag själv är inte insatt, Det krävs tid och mer djupgående kunskap, så jag tillhör dem likt Greta, som förlitar mig på forskarna., och känner stor oro. Men hur oroliga är egentligen barnen som följer Greta?Är det verkligen så att dom mår väldigt dåligt och ständigt oroar sig för klimatet, som man kan läsa i tidingarna?
.Ps. Nu är det inte min mening med det här blogginlägget, att det ska diskuteras om vad som är rätt och fel när det gäller klimatet. Jag kan bara konstatera att det känns aningens lite kul och trendigt just NU. Vi får hoppas att jag har fel.
/ Bengt H.
Hälsn!
Ha det gott!
Jag tror att dagens ungdom har bättre tillgång till källorna än vi hade på sextiotalet. De kan läsa informationen från forskarpanelerna lättare och deltaga i debatten.
De inser alvaret och de är de som skall städa upp efter oss, som inte begrep vad brännande av fossil leder till.
Det är inte fel att ta jobbet med entusiasm som de unga gör.
Kul bild utan sentimentalist känsla.
Ha det väl
Bob
/MA
Jag tror dessvärre att klimatdebatten lite väl mycket är en trendig lek för många unga – men det var det även på 1960 och 1970-talen, när det gällde de stora samhällsfrågorna. Vi kallade tendenserna för ”Viet nam-nam” - antydande att somliga gjorde den stora saken till ett alltför gottigt livsinnehåll.
I motsats till vad många tror är det vetenskapliga läget i klimatfrågan inte alls entydig. Det är inte bara att lyssna på forskarna. Det beror i hög grad på vilka forskare man lyssnar till. Saken är faktiskt mångfasetterad.
Låt mig börja i en annan ända med ett skojigt exempel:
På 1950-talet tyckte jag att det luktade illa ur avgasröret på pappas bil. Jag ställde då frågan: ”Vart tar avgaserna egentligen vägen pappa?” ”Dom försvinner i atmosfären”, blev svaret...
Nu skall jag ställa en liknande fråga som den på 1950-talet:
Vi kör oerhört många maskiner, liksom oerhört mycket belysning, liksom massor av uppvärmning. Det har vi gjort i över 100 år. Vart tar all den producerade värmen vägen? Försvinner den i atmosfären? .. :-) Kan det rent av ha något med våra uppvärmningsproblem att göra?
OK – jag vet. Det är jättejobbigt med en ny tanke – men jag tror att det är på sin plats att slå in lite kilar i det självgoda papegojandet i klimatdebatten.
Jag hoppas naturligtvis att oron, och engagemanget fortsätter.
Ha det bra.
/ Bengt H.
Själv är jag fortfarande i grund optimistisk. Det pågår större förändringar än dom flesta har klart för sig, inte minst inom energiproduktion där solenergi och vindkraft tar över nyinvesteringarna i en takt som ingen för tio år sen vågat drömma om. Därtill finns det knappt en biltillverkare som inte nu starkt satsar på elbilar, järnvägstrafiken får ökad kapacitet, vi börjar ändra matvanor. Det sker inte i den takt som vore önskvärt, men ändå i en takt som i historiskt perspektiv är väldigt snabb. Och att det liksom skulle vara kört bara för att omställningen inte är tillräckligt snabb, det tror inte jag.
Avslutningsvis igen - en strålande bild!
/Bengt H.
/Bengt H.