Fredriks Fotoblogg

Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Lappuggla 9/10 2022

Efter att jag inte att få se och fota en lappuggla på mer än 2 1/2 år så fick jag äntligen se och få lite bilder på en :)

Fick dock åka 24 mil enkel resa 03:30 på morgonen för att hinna dit innan soluppgången, men det var det värt ;)

Och då ska sägas också att jag fick reda på vart lappugglan fanns ca 02:30, så det blev snabba beslut ;)

.

Solen är på väg upp bakom mig och belyser dom gula löven i bakgrunden vilket ger fantastiska höstfärger :)

.

.

.

.

Att jag fick den här skarp på 1/250 sek slutartid (iso 6400) var ett under :)

.

.

.

.

.

Fick en liten serie när ugglan flög ut på jakt men avbröt sitt jakt försök och flög vidare till en ny tall.

.

.

.

.

Här bromsar ugglan upp lite och ser först ut som den tänger dyka ner i gräset, men den avbryter tyvärr.

.

Tar sikte mot en ny tall.

.

En av ugglans landningar så hade den inte den bästa balansen och fick parera lite med vingarna, ser nästa ut som om den snabbt kollade sig om för att se om någon såg den lilla missen :)

.

.

Inte alltid lätt att fota en flygande lappuggla mellan en massa små tallar, kul att se när kameran ibland behåller fokusen på ugglan även om den flyger bakom tallarna :)

.

Alla bilderna är från morgonen.

En video från några klipp jag filmade på eftermiddagen.

/Fredrik

Postat 2022-10-14 14:34 | Läst 3149 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Duvkök Stockholm 2022 (och 2021)

Såg fram emot duvhök säsongen 2022, jag var och kollade på dom 2 ställena som jag var på för 2 år sedan och såg att det var lyckad häckning vid båda i år, så det såg bra ut.

Det visade sig att vid ena häckningen så fick dom 4 ungar och vid den andra häckningen bara 1 unge.

Och på båda ställena så var ungarna väldigt skygga :(

21/6 2022

Bilden nedan är på den vuxna duvhöks hanen vid en av häckningarna, den här hanen är ganska oskygg som ni kommer se på lite bilder längre ner.

.

En av fyra ungar på ena stället, troligen bara någon dag efter den lämnat boet första gången.

.

16/7 2022

Lyckades få några fler bilder på häckningen med 4 ungar

.

Här är 2 syskon som jagade varandra, får det till en hona till vänster och en hane till höger om man går på grovleken på kropparna.

.

.

Det var dom bilder som jag fick på duvhökar i år, så här kommer lite bilder från 2021 istället, för där fick jag maaaaassor av bilder som jag inte haft med i någon blogg :)

Det var bara lyckad häckning på ett av ställena jag har koll på 2021, dom fick 3 ungar och dom ställde mer än gärna upp på bild ;)

21/3 2021

Första bilden är på den vuxna hanen, det är samma duvhök som på första bilden från 2022.

.

Bilden nedan är på den vuxna honan, hon är väldigt skygg, det är lättare att få en bild på henne när hon flyger förbi än att få henne sittande, dock så lyckades jag med att få en bild på henne sittandes i år.

.

26/6 2021

Den vuxna duvhöks hanen som är oskygg, den landade flera gånger på samma gren, man ser på spillningen på grenen att det är en favorit gren att landa på.

När jag var där den här gången så satt ungarna i boet, tror att det var en unge som lämnade boet för korta turer i boträdet.

.

Jag står endast 15m från duvhöken, helt öppet på en gångstig, och han sitter kvar, helt fantastiskt :)

.

Den vuxna hanen satt på grenen ca 20-30m från boet och ropade en bra stund innan den sedan flög till boet, jag tror att den försökte locka ungarna ut från boet för att själva komma till honom för att få maten

.

3/7 2021

Så här kan det se ut när man letar efter en duvhök bland löven, inte alltid lätt att hitta dom om dom inte ger ett ljud ifrån sig.

Tänkte med den här bilden fylla min kvot på bilder med lite mer miljö runt fågeln ;)

Skämt åsido, duvhökar sitter oftast med väldigt röriga bakgrunder som är just bakom höken vilket inte gör sig jättebra på bild, det är oftast orsaken till att jag hellre beskär bilden tajtare så den blir mindre "rörig"

Och här kommer bilden på den vuxna honan, jag såg att det satt en hök på en gren med ryggen emot mig, trodde det var en ungfågel först, så jag börjar gå mot den, kollar på höken genom kameran, och går lite närmare, till slut hör hon mig och vrider på huvudet, och ni ser blicken när hon ser mig, tror ni hon satt kvar ?

.

Fick väl en eller två bilder när hon ser mig, sedan fick jag den här bilden nedan :)

Kul att i alla fall ha någon bild på honan när hon sitter, nu saknas bara en bild framifrån, hur ska jag lyckas med det ;)

.

Den vuxna hanen landade med byte igen på samma gren som veckan innan, och igen så försöker den få ungarna att komma till honom för att få maten.

.

.

.

.

Vad säger man om dom vuxna duvhökarna, dom är bra mäktiga, att få kunna stå 15m från en vuxen duvhök utan att sitta i ett gömsle eller åtel är något helt fantastiskt :)

.

13/7 2021

När jag den här dagen kom till häckningsplatsen så var boet helt tomt, jag kunde heller inte hitta någon ung duvhök runt om boträdet.

Jag gick runt lite och så hörde jag ca 200-300m bort från boet att det var en hackspett som gjorde upprörda läten.

Jag fick dit och hittade hackspetten som såg ut att födosöka samtidigt som det gjorde lätena, konstigt tyckte jag, så jag gick till vänster och rundade ett träd och mötte då den här unga duvhöken på ca 5-7m avstånd, och nästan i samma höjd som mig, höken ryckte till lite när den såg mig, men jag backade några steg och höken satt kvar en bra stund så jag kunde få lite bilder :)

.

.

När jag stod och fotade höken ovan så blev det livat borta vid boträdet, det var dags för matleverans, höken försvann fort bort mot boet.

När jag kom dit så hittade jag den här ungfågeln som satt och åt på en råtta som den nyss fått av någon av föräldrarna.

.

.

.

.

.

20/7 2021

Den vuxna hanen har just lämnat ett byte till en av ungarna, lyckades få honom när han flög tillbaka för att jaga igen.

.

En av ungarna med bytet, en ung duva den här gången

.

.

.

Vet inte riktigt varför den här unga duvhöken höll på att flaxa och hoppa omkring med sitt byte, det slutade med att den tappade sitt byte och det är vatten under där den satt, den dök ner efter bytet men vi trodde först att den inte fick upp bytet igen.

.

Den unga höken flög upp och satte sig på en gren efter att den försökt få upp det tappade bytet från vattnet, man ser att höken är lite blöt vid benen.

.

Den flyttade sig upp till en ny gren i solen och satt där på tork en stund :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Efter nästan 2 timmar så återvänder den unga höken dit där den tappade bytet och kommer upp med duvan i klorna, just den här bilden så flög höken just in i skugga så jag fick ljusa upp bilden massor för att rädda den så gått jag kunde, inte den bästa bilden men lite kul med en flygande duvhök med byte i klorna :)

.

Den satte sig i ett träd igen, bara 15m från en gångväg, när man står på gångvägen så är man typ i samma höjd som höken sitter på, jag kunde gå fram och tillbaka och fota höken från båda sidorna av trädets stam utan att höken brydde sig :)

En bil från kommunen som åkte runt och tömde soptunnor kom åkandes på cykelvägen och stannade till och undrade vad vi kollade på, och höken brydde sig inte alls, helt galet :)

.

.

.

.

.

Det var lite bilder på duvhökar från 2022 och 2021.

Mvh

Fredrik

Postat 2022-09-08 13:43 | Läst 3214 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fiskgjuse med lyckad jakt

Satt vid en sjö i Järfälla, Stockholm och hoppades på att det skulle vara lite lärkfalkar som jagade sländor, men inte en enda lärkfalk syntes till.

Som tur var så var det en vuxen fiskgjuse hane som hade fullt upp med 2 ungar som satt och tiggde mat, den vuxna fiskgjusen hade flera lyckade jakt försök, men som vanligt så var dom väldigt långt bort.

Det jakt försöket som var "närmast" lyckades jag fota men då med 600mm med en 1.4x konverter och Sony A1án i crop läge vilket då blir "likvärdigt" med 1260mm, och sedan beskuret en hel del i efter hand i Photoshop.

Så jag tyckte att bildserien jag fick fungerade bättre som en GIF animation

Och för dom som fortfarande säger "vad ska man med en kamera som tar 30 bilder i sekunden till" så säger jag, se nedan ;)

Blev väl hyfsat tycker jag :)

Redigerade den bilden när gjusen just ska bryta ytan, inget jag kommer hänga på väggen, men alltid kul att få se fiskgjusen mitt i sin fantastiska jakt teknik

/Fredrik

Postat 2022-09-07 11:04 | Läst 2916 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Svarthakedopping 2022

Här kommer ett inlägg med många bilder och några filmer från fyra olika besök under 2 1/2 månad hos svarthakedoppingarna på golfbanan i närheten av där jag bor.

6/5 2022

Första besöket

Dom 3 första bilderna är från den dammen på golfbanan där doppingarna fick 3 ungar för 2 år sedan, jag hade hoppats på lyckad häckning förra året men dom lyckades inte trots flera försök, tror att väderkaoset som var i maj 2021 med väldigt mycket regn och översvämningar som förstörde mycket häckningar det året.

.

.

.

Vid en annan damm på golfbanan så fanns ett annat svarthakedopping par, jag fotade vid den här dammen förra året och fick riktigt fina bilder, har inte lagt upp dom i en blogg dock.

Det som är speciellt med den här dammen är att det ligger 2 dammar efter varandra med en höjdskillnad på ca 5m och dom har byggt typ ett dämme som vattnet rinner över och vattnet fortsätter i ett stenrös ner till nästa damm, svårt att förklara, men man kan sitta på stenarna någon meter från dämmet som är 1m hög och fota precis jäms med vattenytan och därmed få en riktigt låg vinkel :)

Här är några bilder från dammen med dämmet :)

.

.

.

Synd att man inte kan få båda doppingarna i fokus när dom gör så här :)

.

.

Det fanns också ett sothöna par i den dammen

.

Tillbaka till den första dammen.

Just den här kvällen var det bara en svarthakedopping i den dammen, bara någon dag senare så hade dennes partner dykt upp

När solen just skulle gå ner så fick jag se ett beteende som jag aldrig sett tidigare, det samlades massor med insekter vid dammen och doppingen simmade runt och plockade dom en efter en, fantastiskt att få se

.

.

.

När jag ser bilden nedan så tänker jag, oj vad skitig min sensor var, fast det var den ju inte, det är insekter som flyger omkring :)

.

Här kommer en video från när svarthakedoppingen jagade insekter just som solen gick ner under horisonten

.

1/7 2022

Besök 2

När jag var här den här gången så var det för att kolla om dom låg på ägg, vilket dom gjorde, tog några bilder på en av dom som fiskade och simmade med mat till den som låg på boet.

Det blev bara några bilder den här gången.

.

.

Efter att jag var där och kollade om dom hade ägg den 1/7 så åkte jag dit var 3é dag för att kolla om äggen hade kläckts eller inte.

Jag ville ha bilder på ungarna när dom är så små att dom rider på föräldrarnas rygg, detta gör dom bara dom första 5 dagarna och som längst upp till 10 dagar så det gäller att vara där bara några dagar efter kläckning.

Så det blev några besök dit, dock utan kamera tills den 9/7 då jag såg att ungarna hade kläckts :)

9/7 2022

Så äntligen kom dagen då ungarna hade kläckts och hade inte vuxit för mycket så dom fortfarande satt på föräldrarnas rygg

Det var 3 ungar, inte lätt att få en bild där alla syntes på bild, jag bara fick en bild där alla 3 syns, se första bilden.

.

.

.

.

Det var svårt att få en bra bild när dom blev matade när dom satt på ryggen, oftast så snurrade dom runt så föräldern skymde ögonblicket, den här bilden blev dock bra när en trollslända nymf blir överlämnad.

.

.

Här är några videos på familjen med ungar på ryggen

.

.

När jag låg och fotade doppingarna så hör jag ett läte jag känner igen, kollar upp och ser en strandskata komma flygandes och landar i närheten av dammen, bara att passa på och fota den :)

.

.

.

.

Provade såklart att filma lite när jag ändå höll på ;)

.

19/7 2022

Tio dagar senare och ungarna har vuxit en hel del, dom får inte längre åka snålskjuts på föräldrarnas rygg.

Tyvärr så saknas en av ungarna, kunde bara se 2 under hela tiden jag var där, vet inte om den blivit tagen av annan fågel eller om den fått en golfboll på sig.

Det här året vid golfdammarna var nog det värsta jag varit med om, vet inte om golfarna blivit dåliga på att spela golf tack vara Covid eller vad det nu beror på, hur som helst har jag aldrig varit med om så många golfbollar som slog ner i dammen medans jag var där, så min gissning är att ungen som saknades gått åt på grund av en golfboll, tyvärr inte mycket man kan göra åt det då dammen dom häckar i ligger på en golfbana så det är som det är, tyvärr.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Och till sist i inlägget an film från det sista besöket :)

.

Det blev som sagt ett långt inlägg, men det blev ju några besök och en hel del bilder och filmer.

Hoppas några orkade kolla igenom allt och att det var till någons glädje :)

Mvh

Fredrik

Postat 2022-09-02 20:04 | Läst 3262 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Storlom

Förra året gjorde jag några tappra försök att hitta storlom som jag kunde fota, kan säga att jag misslyckades helt då

I år gick det betydligt bättre :)

Lite bilder på storlommar fotade vid 3 tillfällen

24/5 2022

Ett av ställena så var det jättemycket morgondimma/dis på den lilla sjön jag besökte, såg knappt någonting i början.

Jag kunde se att det låg 2 storlommar mitt ute på sjön, efter en stund så simmade båda lommarna in i viken till vänster om mig och några minuter senare så kom dom simmandes från vänster och stannade rakt utanför mig, dom simmade fram och tillbaka och tycktes kolla in vem jag var :)

Jag var så förvånad att dom kom så nära som 10-12m utan att bry sig att jag låg där på klippan helt öppet, var nog lite i chock så jag gjorde flera misstag som jag kom på efter som att zooma ut lite och håll fågeln lite mer i överkant av bilden så hela spegelbilden kommer med, sånt man alltid kommer på i efter hand, men jag är väldigt nöjd ändå :)

Trodde det skulle bli sämre bilder med så mycket dimma men det ger en lite annorlunda stämning i bilderna tycker jag :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Lite senare på morgonen så hade dimman försvunnit, tyvärr så kom lommarna inte lika nära då men jag fick se en landning och en fly-by på en av lommarna :)

.

.

9/8 2022

Här kommer några bilder från samma sjö, det är 2 1/2 månad senare och storlommarna har en unge.

Jag har bara fotat en ung storlom en gång tidigare och då var den lite äldre än vad den här var nu, föräldrarna var duktiga på att hålla ungen på avstånd från oss konstiga människor, några få gånger kom den hyfsat nära, men inte lika nära som dom vuxna gjorde när jag var där i maj, dom vuxna kom in lite närmare den här gången också men den unga lommen låg snällt kvar längre ut och väntade på föräldrarna, lydig unge :)

När jag var här i maj så använde jag ju Sony A9 II, kommer ihåg att jag använde "tracking small/medium" och tog fokus på lommens huvud och försökte sedan placera fågeln så som jag ville ha den i bild medans jag höll ner fokusen, och varje gång jag släppte fokusen så fick jag göra om samma sak igen, det var knepigt då jag fotade 90% av bilderna med att använda kamerans bakre display, och jag hade vridit objektivets handtag i upp läge och jag låg i nedförsbacke på klippan och höll kameran så nära över vattenytan som jag kunde, måste sett roligt ut för en som inte fotograferar själv.

Hur som helst, nu när jag har Sony A1 med den fantastiska "Bird eye AF" så skulle det ju bli lätt som en plätt trodde jag, tyvärr så hade ju vattennivån i sjön sjunkit med nästan 3 decimeter sedan i maj så jag kunde inte göra samma sak som i maj, men jag trodde att ögonfokusen skulle vara till stor hjälp, det var den inte, jag tror att den aktiverade ögonfokusen på mindre än 20% av gångerna, måste nog ha att göra med dom mörka röda ögonen och den annorlunda formen på lommarnas huvuden.

När jag fotade svarthakedopping tidigare så var ögonfokusen aktiv nästintill konstant, nu var det ju inga problem egentligen, man fick fokusera på lommarnas huvuden som vanligt och när ögonfokusen kickade igång då och då så fungerade den ju som den skulle :)

Här kommer bilderna :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

En bild jag velat få är en storlom som reser sig upp och flaxar med vingarna, fast med ryggen mot kameran, den här gången fick jag till den hyfsat tycker jag :)

.

.

.

.

.

.

När en storlom lyfter från en sjö så är den ju lite rolig, den flyger ofta flera varv runt sjön för att ta höjd innan den drar iväg till en sjö i närheten, kanske är lite speciellt just vid den här sjön då den inte är så stor, så det inte finns någon lång raksträcka den kan ta höjd på.

Men det är bara att tacka och ta emot då man ju får flera chanser när den flyger förbi, den första rundan runt sjön är ju dock bäst när den bara är på några meters höjd :)

.

.

Här kommer två filmer från dagen :)

Filmat i 4K 50p och ned saktat i redigeringen med 50%

.

,

Från ett annat tillfälle och annan plats, det här var första turen jag gjorde i år för storlom.

29/4 2022

.

.

Även här så kom en av lommarna riktigt nära, kändes även här som den kollade in mig, den andra var lite fegare och höll sig längre ut.

Måste erkänna att jag gjorde samma misstag här då jag i flera bilder inte fick med hela fågeln i bild då lite av häcken inte fick plats i bild...men men några bilder fick jag som fungerade :)

.

.


.

/Fredrik

Postat 2022-08-11 18:13 | Läst 3846 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 26 Nästa