Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Duvkök Stockholm 2022 (och 2021)

Såg fram emot duvhök säsongen 2022, jag var och kollade på dom 2 ställena som jag var på för 2 år sedan och såg att det var lyckad häckning vid båda i år, så det såg bra ut.

Det visade sig att vid ena häckningen så fick dom 4 ungar och vid den andra häckningen bara 1 unge.

Och på båda ställena så var ungarna väldigt skygga :(

21/6 2022

Bilden nedan är på den vuxna duvhöks hanen vid en av häckningarna, den här hanen är ganska oskygg som ni kommer se på lite bilder längre ner.

.

En av fyra ungar på ena stället, troligen bara någon dag efter den lämnat boet första gången.

.

16/7 2022

Lyckades få några fler bilder på häckningen med 4 ungar

.

Här är 2 syskon som jagade varandra, får det till en hona till vänster och en hane till höger om man går på grovleken på kropparna.

.

.

Det var dom bilder som jag fick på duvhökar i år, så här kommer lite bilder från 2021 istället, för där fick jag maaaaassor av bilder som jag inte haft med i någon blogg :)

Det var bara lyckad häckning på ett av ställena jag har koll på 2021, dom fick 3 ungar och dom ställde mer än gärna upp på bild ;)

21/3 2021

Första bilden är på den vuxna hanen, det är samma duvhök som på första bilden från 2022.

.

Bilden nedan är på den vuxna honan, hon är väldigt skygg, det är lättare att få en bild på henne när hon flyger förbi än att få henne sittande, dock så lyckades jag med att få en bild på henne sittandes i år.

.

26/6 2021

Den vuxna duvhöks hanen som är oskygg, den landade flera gånger på samma gren, man ser på spillningen på grenen att det är en favorit gren att landa på.

När jag var där den här gången så satt ungarna i boet, tror att det var en unge som lämnade boet för korta turer i boträdet.

.

Jag står endast 15m från duvhöken, helt öppet på en gångstig, och han sitter kvar, helt fantastiskt :)

.

Den vuxna hanen satt på grenen ca 20-30m från boet och ropade en bra stund innan den sedan flög till boet, jag tror att den försökte locka ungarna ut från boet för att själva komma till honom för att få maten

.

3/7 2021

Så här kan det se ut när man letar efter en duvhök bland löven, inte alltid lätt att hitta dom om dom inte ger ett ljud ifrån sig.

Tänkte med den här bilden fylla min kvot på bilder med lite mer miljö runt fågeln ;)

Skämt åsido, duvhökar sitter oftast med väldigt röriga bakgrunder som är just bakom höken vilket inte gör sig jättebra på bild, det är oftast orsaken till att jag hellre beskär bilden tajtare så den blir mindre "rörig"

Och här kommer bilden på den vuxna honan, jag såg att det satt en hök på en gren med ryggen emot mig, trodde det var en ungfågel först, så jag börjar gå mot den, kollar på höken genom kameran, och går lite närmare, till slut hör hon mig och vrider på huvudet, och ni ser blicken när hon ser mig, tror ni hon satt kvar ?

.

Fick väl en eller två bilder när hon ser mig, sedan fick jag den här bilden nedan :)

Kul att i alla fall ha någon bild på honan när hon sitter, nu saknas bara en bild framifrån, hur ska jag lyckas med det ;)

.

Den vuxna hanen landade med byte igen på samma gren som veckan innan, och igen så försöker den få ungarna att komma till honom för att få maten.

.

.

.

.

Vad säger man om dom vuxna duvhökarna, dom är bra mäktiga, att få kunna stå 15m från en vuxen duvhök utan att sitta i ett gömsle eller åtel är något helt fantastiskt :)

.

13/7 2021

När jag den här dagen kom till häckningsplatsen så var boet helt tomt, jag kunde heller inte hitta någon ung duvhök runt om boträdet.

Jag gick runt lite och så hörde jag ca 200-300m bort från boet att det var en hackspett som gjorde upprörda läten.

Jag fick dit och hittade hackspetten som såg ut att födosöka samtidigt som det gjorde lätena, konstigt tyckte jag, så jag gick till vänster och rundade ett träd och mötte då den här unga duvhöken på ca 5-7m avstånd, och nästan i samma höjd som mig, höken ryckte till lite när den såg mig, men jag backade några steg och höken satt kvar en bra stund så jag kunde få lite bilder :)

.

.

När jag stod och fotade höken ovan så blev det livat borta vid boträdet, det var dags för matleverans, höken försvann fort bort mot boet.

När jag kom dit så hittade jag den här ungfågeln som satt och åt på en råtta som den nyss fått av någon av föräldrarna.

.

.

.

.

.

20/7 2021

Den vuxna hanen har just lämnat ett byte till en av ungarna, lyckades få honom när han flög tillbaka för att jaga igen.

.

En av ungarna med bytet, en ung duva den här gången

.

.

.

Vet inte riktigt varför den här unga duvhöken höll på att flaxa och hoppa omkring med sitt byte, det slutade med att den tappade sitt byte och det är vatten under där den satt, den dök ner efter bytet men vi trodde först att den inte fick upp bytet igen.

.

Den unga höken flög upp och satte sig på en gren efter att den försökt få upp det tappade bytet från vattnet, man ser att höken är lite blöt vid benen.

.

Den flyttade sig upp till en ny gren i solen och satt där på tork en stund :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Efter nästan 2 timmar så återvänder den unga höken dit där den tappade bytet och kommer upp med duvan i klorna, just den här bilden så flög höken just in i skugga så jag fick ljusa upp bilden massor för att rädda den så gått jag kunde, inte den bästa bilden men lite kul med en flygande duvhök med byte i klorna :)

.

Den satte sig i ett träd igen, bara 15m från en gångväg, när man står på gångvägen så är man typ i samma höjd som höken sitter på, jag kunde gå fram och tillbaka och fota höken från båda sidorna av trädets stam utan att höken brydde sig :)

En bil från kommunen som åkte runt och tömde soptunnor kom åkandes på cykelvägen och stannade till och undrade vad vi kollade på, och höken brydde sig inte alls, helt galet :)

.

.

.

.

.

Det var lite bilder på duvhökar från 2022 och 2021.

Mvh

Fredrik

Inlagt 2022-09-08 13:43 | Läst 3218 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var ett rejält knippe med duvhöksbilder. Några av dem sticker också ut lite extra. Tänker då närmast på bland annat på bilderna när höken sitter på en gren i det gröna lövverket.

Hälsningar Jörgen
Svar från Mr_North 2022-10-13 10:48
Tack så mycket Jörgen :)
Ja det blev några besök vilket gav en hel del bilder.
Gillar också när man får lite bilder med lite grönt lövverk bakom höken, inte alltid lätt då hökarna inte alltid sätter sig på så bra ställen :)
Mvh
Fredrik
Strålande bilder på duvhökarna. I synnerhet de mot slutet inne i grönskan och när den har fågeln i klorna. Helt otroligt att den satt där och inte brydde sej. Mycket snyggt också när den lättar inne bland bladen. Jag har bara sett duvhök på nära håll då jag satt i gömsle. Imponerande bilder.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2022-10-13 10:51
Tack så mycket Lena :)
Ja att höken sått så obekymrat så nära en gångväg och åt på bytet så jag kunde gå fram och tillbaka och fota det från olika håll för att hitta bra bakgrunder är ju riktigt trevligt :)
Roligt att du gillar bilderna :)
Mvh
Fredrik
Det var många duvhökar det 😊, otroligt fina bilder. Jag började med att välja ut någon bild som stack det där extra ut, tex #7. Så skulle jag välja någon av bilderna på slutet med maten, men där tappade jag räkningen, men det var några där 😁
Svar från Mr_North 2022-10-13 10:53
Tack så mycket Peter :)
Ja många hökar blir det, fast inte i år dock :-/
Mvh
Fredrik
Lite av en dröm att få stöta på en duvhök sådär djupt inne i skogen. Förmodligen så har jag redan gjort det omedvetet många gånger genom åren, men höken har väl sett mig långt innan och stuckit ;)

Fantastisk serie med både matleverans och den vassa argsinta blicken som duvhöken utstrålar här. En graciös rovfågel minst sagt.

Gillar verkligen de två bilderna mycket extra :), när den unga duvhöken sitter med vingarna utfällda och soltorkar i den fina miljön.

Fantastiskt Fredrik, bara att gratulera till sådana här möten och bilder :-)
Svar från Mr_North 2022-10-13 10:57
Tack så mycket Joakim :)
Ja i normala fall så ser man ju bara duvhökar flyga förbi eller sitta på långt håll, har man tur så kan en duvhök slå ett byte i närheten, men man ska ha mycket tur att få se det.
Inne i Stockholm händer nog sådant ganska ofta, finns många filmer på duvhök och sparvhök som slagit ett byte inne i Stockholm (andra städer också såklart)
Jag väntar själv på mitt först tillfälle att fota duvhök som just slagit ett byte, hoppas det kommer snart :)
Mvh
Fredrik
Jag bugar mig. En fullständigt fantastisk samling bilder på denna fågel. Något alldeles extra här på Fotosidan.
Har försökt fotografera denna fågel i flera år, visste var boet fanns, men det var helt hopplöst, väl kamouflerade är de också, går helt i färg med stor sten eller trädstam. Förstår denna familj var oskygg, men ändå är det väldigt bra bilder.
Svar från Mr_North 2022-10-13 11:02
Tackar så mycket Stefan :)
Ja duvhökar kan vara knepiga ibland, hittar man ett bo ute i skogen så är det fortfarande inte lätt att få bilder på dom.
Just dom här bona jag fotat vid ligger ju precis intill en gångväg och nära hus (i alla fall en av dom) vilket ju gör att det går förbi människor dagligen så hökarna är ju mer vana vid oss.
Men i år var ungarna väldigt skygga, vet inte varför, men så kan det vara.
Mvh
Fredrik
Det var en fantastisk samling hökbilder! Mycket fint.
Svar från Mr_North 2022-10-13 11:02
Tackar så mycket Christer :)
Mvh
Fredrik