Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Hjälstaviken 9/5 2020

Igår blev det en tur till Hjälstaviken, jag hoppades på lite action från fiskgjusarna vid gömslet och lite aktivitet på fisktärnorna för att testa autofokusen på nya kameran.

Ingen fiskgjuse ville dock jaga där jag var, fisktärnorna gjorde det dom skulle men dagens höjdpunkt var nog den första fågeln jag såg vid 04:54 på morgonen, en kattuggla som jag hittade sovandes på en dagkvist :)

.

Körde med 1/400sek slutartid på f6.3 och ett iso på 6400 och bilden var ändå ganska mörk innan redigering, tycker resultatet är helt godkänt, undrar hur det hade sett ut med min D500 på iso 6400, det var inte ofta jag vågade gå över iso 2000 med den.

.

.

.

.

.

.

Mycket intressant att se när kameran först sätter en ruta runt huvudet på fågel, den känner alltså igen ett huvud på en fågel, när måsen kom lite närmare så blir det en ännu mindre ruta runt måsens öga, Animal face/eye AF fungerar som det ska :)

.

.

.

.

Denna lilla spelflygande sävsångare hade nog varit för svår för min D500/200-500 att hänga med, så här små fåglar har en tendens att hamna mellan fokuspunkterna på något sätt.

/Fredrik

.

Inlagt 2020-05-10 12:14 | Läst 3459 ggr. | Permalink

"Hej Fredrik, Fantastisk snyggt fångat och det beror nog inte bara på den nya kameran utan på fotografen mest. Men vad har hänt med färgerna? Mycket mättnad är en smaksak men på måsen ser det ut som det blir fel färg, kanske pga. utbrända pixlar. Har sett liknande ibland på min D810."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ser bra ut! Fint fångat av dig och kameran!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2020-05-10 15:07
Tackar så mycket Jan :)
Mvh
Fredrik :)
Ser grymt bra ut, Sonys kameror är fantastiska tycker jag ( har A7iii) och animal face detection är faktiskt riktigt vass. Den sätter fokuset på Majas öga riktigt bra :)
Och kul att höra att den sätter en ruta på fågelns huvud :)

Har inget teleobjektiv till a7iii så den används mest till annat.

Men visst är A9 top of the line, riktigt kul att se dessa superfina bilder :)

Jag vill se mer Fredrik hehe!!
Svar från Mr_North 2020-05-10 15:21
Tack så mycket Joakim :)
Jag blev lite förvånad när jag såg rutan runt huvudet på måsen, vet ju att den har eye AF men trodde inte den skulle känna igen huvudet på fågeln, om det nu var det den gjorde, den hoppade från ruta runt ögat till ruta runt huvudet beroende på hur måsen vred huvudet så det kändes som så i alla fall, men det kan ju ha varit att den kände att det fans ett öga där någonstans men den hoppade inte ner på ögat förrän den var säker, vem vet.
Här läst att Canon jobbar med igenkänning av olika djurs huvuden på den nya R5án som kommer vilket låter intressant.
Ja Sony A9 är ju det bästa i AF som Sony har, har mycket kvar att lära så mer lär du ju få se framåt :)
Mvh
Fredrik
Ser riktigt bra ut. Kul att stöta på en kattuggla, tror nog att D500 också hade gjort den rättvisa, med lite extra brusreducering och inte för mycket beskärning så kan det gå, men visst vill man ligga under 2000. Min D750 som är FF ger ju lite bättre ISO prestanda. Första fisktärnan hade riktigt fin bakgrund om det är vass eller soluppgång? Så du kör AF med någon automatik. Jag lyssnade på FS livesändning och något på Sony, sades det inte att man skulle våga köra på wide, intressant är ju vad som händer med dessa automatiska AF när man är precis över vassen och har skogen i bakgrunden? Jag har börjat köra mer på en punkt AF men det är ju inte lätt att följa ett objekt, hade man hade haft en säker automatik så hade det såklart varit bäst
Svar från Mr_North 2020-05-10 15:54
Tack så mycket Peter :)
Jag tror nog också att jag hade kunnat få bra bilder i det läget med D500án.
Jag kom på en sak jag skulle gjort annorlunda när jag fotade kattugglan, med D500án körde jag alltid ljusmätningen på "spot" för att mäta ljuset just på fågeln, men på första turen med A9án så tyckte jag inte att det fungerade på samma sätt, fotade jag mot en fågel i vattnet så blev allt överexponerat, så jag testade då "multi" typ som Nikons "matrix" vilket fungerade mycket bättre, fungerar till och med mot blå himmel på flygande fåglar, men i det här läget mot ugglan mot mörkgrön bakgrund med flera områden av ljusinsläpp från soluppgången snett bakom ugglan så skulle nog "spot" mätning på ugglan fungerat mycket bättre tror jag, kunde nog fått ner iso talet mycket där.
Tänkte inte ens på det igår då jag är så van med att alltid ha haft det när jag fotat med Nikon, men nu har jag lärt mig det och nu idag har jag ändrat så jag har en knapp för att kunna ändra det snabbt utan att gå in i menyerna på Sony´n :)

Först bilden på fisktärnan så är det vass i bakgrunden.
Nästan alla flygbilder är fotade med "wide" jag hade inte så mycket problem när jag körde på "wide" och hade skog eller vass i bakgrunden, om fågeln var långt borta så visst så kunde det behövas flera försök innan kameran tog fågeln istället för bakgrunden precis som när jag körde med Nikon och "group-area AF" då fick man växla till bara en punkt i mitten.
Men är fågeln på bra fotoavstånd så har A9án inställt på "wide" inga problem att ta fågeln direkt även med skog eller vass i bakgrunden
Det läget som "wide" strular är på en fågel i vattnet med ringar eller krusningar runt, då har kameran svårt att välja vad som ska tas fokus på, i dom lägena har jag kört "tracking: flexible spot medium" där man låser en ruta på fågeln och den stannar där helt magiskt ;) eller "flexible spot: S" vilket är en punkt i mitten.
pdahlen 2020-05-10 18:20
Jag fick ju låna en A9 (nästan påtvingad :), när det var Natur On Location här i Skåne i höstas, och om jag kommer ihåg rätt så visas hela tiden den aktiva fokuspunkten i sökaren så man har koll på att fokuset hamnar rätt. Det gör den ju inte på nikons DSLR iaf, det är ju en stor fördel för risken att komma hem med bara fokus på bakgrunden minskar ju då man kan ha lite koll
Svar från Mr_North 2020-05-11 10:21
Ja när man kör med "wide" så är det ju ett gäng med fokuspunkter som dansar över fågeln man siktar på, det är ju nästan så många punkter så man knappt ser fågeln ibland ;)
Med Nikons group-area AF så fick man ju hoppas att någon av dom dolda punkterna inom korset träffade rätt, vilket det oftast gjorde som tur var :)
Vilka fantastiska bilder! Jösses!

Man blir lite avis men det är bara att jobba på! Hjälstaviken är ett fantastiskt ställe. Har aldrig sett så många bilar där som när vi passerade för nån vecka sedan. Det stod bilar nästan överallt! Kanske har lite att göra med det här förbannade viruset som gjort att folk går bananas och alla helt plötsligt ska ut i naturen... haha!

Tack för ett häftigt inlägg som inspirerar... iallafall mig!

Mvh
Magnus
Svar från Mr_North 2020-05-11 10:12
Tack så mycket Magnus :)
Ja visst är det ett bra ställe, finns alltid något att fota.
Som du säger så har det varit väldigt mycket folk ute nu på grund av Corona, verkar vara många som har fått samma ide och åker ut för att vara i naturen istället för att träffa vänner och familj.
Roligt att jag kan inspirera :)
Mvh
Fredrik
Toppenbilder på ugglan och den första tärnan med fisken. Sedan jag bytte upp med till en nyare kamera (Canon 5d mkIV) drar jag mej inte för att gå upp i ISO en hel del.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2020-05-11 10:14
Tack så mycket Lena :)
Ja det fungerar mycket bättre att fota på högre iso nu än med halvformat :)
Mvh
Fredrik
Mycket fina bilder.

Speciellt de två kattugglebilderna. Jag vill dock ändå framhålla den sista grågåsbilden med gåsen på språng över vattnet. Det är en mycket bra bild med fart och fläkt. Jag gillar speciellt hur vattnets ljusreflexer speglas upp under vingen. Mycket snyggt.

Hälsningar Jörgen
Svar från Mr_North 2020-05-14 07:35
Tack så mycket Jörgen :)
Ja jag blev mycket nöjd med att ha hittat kattugglan och fick dom bilderna.
Grågås bilden du pratar om tycker jag blev riktigt rolig med vingarna i den positionen och mitt i språnget, jag fastnade för den direkt när jag såg den bak på kameran :)
Mvh
Fredrik
Hej Fredrik,

Fantastisk snyggt fångat och det beror nog inte bara på den nya kameran utan på fotografen mest. Men vad har hänt med färgerna? Mycket mättnad är en smaksak men på måsen ser det ut som det blir fel färg, kanske pga. utbrända pixlar. Har sett liknande ibland på min D810.
Svar från Mr_North 2020-05-14 07:50
Tack så mycket Åke :)
Självklart gör ju inte en ny kamera att man magiskt tar bättre bilder, men en kamera med ett bättre fokus system och 20 b/s hjälper ;)
Jag har märkt att färgerna i bilderna från Sony´n blir annorlunda än mot Nikon, mest att dom blir varmare (gulare)
Tycker du att färgerna är för starka ?
På måsen så blev det en del högdager av det starka solljuset, kanske skulle ha underexponerat mer i kameran, det var svårt att dra ner mer i Photoshop för då brukar det vita bli grått.
Mvh
Fredrik
SansSerif 2020-05-14 12:14
Hej,

Ja, jag tycker att färgerna är lite för mättade, jämfört hur jag upplever dem i verkligheten. Måsen röda ögonring är röd men inte så röd. Grågåsens näbb är lite blekare orange.
Men det är som sagt en smaksak.

Åke
Svar från Mr_North 2020-05-14 13:25
Ja du har nog rätt, jag har märkt att färgerna blir mycket varmare/starkare på Sony´n
Måste nog kolla över inställningarna i Photoshop lite :)