Klövaravinens övre del
Jag tog ledigt en dag från jobbet förut för att besöka övre delen av ravinen vid Klöva Hallar. Det här med att vara ledig på fredagar har blivit lite av en vana på sistone, men det kan jag inte hålla på med hur länge som helst. Nästa fredag är det ju fotomässa i Älvsjö, så där "ryker" en arbetsdag till!
Hur som helst, så ville jag utforska ravinens övre del, eller sydöstra om vi pratar väderstreck. Det blev så att jag hamnade i Klövaravinen även en vecka senare, och det hade hänt otroligt mycket med höstfärgerna på den veckan. Fast det är en annan story, som kommer senare. För er som inte känner till Klövaravinen, så kan jag nämna att den finns på Söderåsen, lite nordväst ut i Skåne.
De fyra första bilderna är inte tagna i huvudravinen, utan längs ett biflöde till Klövabäcken. Jag har dock inte hittat något namn på den bäcken.
Som syns på en del av bilderna, så blåste det en del den här dagen. Man kan fundera på om det ger extra spänning eller blir störande. Det kanske beror på bilden i fråga också, hur rörelseoskärpan ser ut och var i bilden den finns.
När kommer höstens färger i år...
Skönt se ändå...
Gun-Inger
Hälsningar, Bjarne
Hälsningar, Bjarne
Vackert med den skira fina grönskan i bokskog, så som i bild fyra.
Hälsningar, Bjarne
Jag har inte varit i denna del av Klöva-ravinen, men den ser lika spännande ut som den delen vi besökte härom veckan.
Första bilden är en fin komposition med trevliga träd i något olika nyanser. Finns en antydan till höst i träden i bakgrunden. Kanske vinner bilden lite ytterligare på att beskäras till ca 4:5-format (beskära nerifrån).
Andra bilden är härligt kaotisk med fallna träd och en massa mossiga stenar. Mitt i kaoset, på tredjedelslinjen, står en spinkig stolt rak gran, vilket är bra för bilden.
Ljuset faller i tredje bilden på de höstfärgade ormbunkarna som växer inom de begränsningslinjer som stenmuren respektive de fallna stammarna utgör. Kan inte låta bli och fundera på om det i verkligheten var så stor ljusskillnad mellan ormbunkarna och trädet bortåt övre vänstra delen bilden som bilden visar... men oavsett vilket är bilden mycket tilltalande. Det finns mycket att upptäcka över hela bildytan.
I fjärde bilden dominerar de vertikala linjerna, men den främre något krokiga stammen livar upp. Det gör i än högre grad även den tunna lilla lutande boken som, bakom det grövre småkrokiga trädet, lyser upp med sina gula blad. Ytterligare ett dynamiskt bildelement är de gröna löven med rörelseoskärpa i vänstra bildkanten.
I den femte bilden ser jag lite mörkt vatten i nederkanten. Annars är det förstås klippan och dess ormbunkar som ögat vandrar till. I vänsterkanten finns diagonala bildelement i form av de ganska tunna stammarna som lutar åt lite olika håll. Skapar lite dynamik i en annars huvudsakligen lugn bild.
Sedan bjuder du i sjätte bilden på ett intimt landskap där du lyckats placera in flera olika intressanta bildelement. Var och en med sin färg och form. Bilden är mycket väl komponerad, ser motstående diagonaler. Dels finns en uppenbar strävan i bildelementen mellan övre vänstra och nedre högra hörnet, dels ser jag att flera bildelement i sig bygger upp en diagonal från nedre vänstra upp mot övre högra (den tunna grenen, den grövre grenen, ormbunkarna, grässtråna). Som om det inte vore nog, har finns i diagonalernas skärningspunkt "hålet" från en tidigare gren på den dominerande trädstammen. Strålande komposition!
Oj vilken maffig klippvägg i den avslutande bilden! Dessutom är den vackert inramad av grenverk med härliga höstnyanser. Signalerar stabilitet och förgänglighet.
Suck, måste jag välja favoritbild... så svårt... Men det blir bild 3 före bild 6. Att trean kommer före beror på att den i högre grad speglar ravinlandskapet, men som du ser av texten ovan är sexan en väldigt bra bild. De bilder som är de främsta utmanarna till toppduon är 5, 4 och 2.
Njut av söndagen! /Ulf
Tack så mycket för den vänliga kommentaren. Intressant beskärningsförslag för första bilden. Den nedre ytan är ju lite mer intetsägande än resten av bilden.
Jag har ju valt en någorlunda kontrastrik konvertering av tredje bilden, så den ljusskillnad som fanns har nog blivit förstärkt en del.
Kul att du gillar sjätte bilden också. Det är en bild där jag dragit ner färgmättnaden och jag tror att det var rätt. Dina favoritval känns helt klart väl genomtänkta och jag skulle nog ordna bilderna på liknande sätt själv.
Ha det gott!
Bjarne