I fotonernas värld
Första försöket till focus stacking
Jag har aldrig provat det här med focus stacking förut, men blev sugen på att testa, då jag har två Olympus-kameror som har stöd för s.k. focus bracketing. Det innebär att man väljer antal bilder (upp till 999) och "focus differential", d.v.s. hur mycket skärpan ska förflyttas mellan varje bild. Fram med stativet, montera kameran, fokusera på närmaste punkt som ska vara skarp och låt kameran sedan ta en serie med successiv fokusförflyttning.
Därefter är det dags för Photoshop. Kort och gott läser man in bilderna man vill ha med i en stack, där varje bild är ett lager. Sedan låter man Photoshop leta upp de skarpa delarna i varje bild och göra lagermasker utifrån det. Det här är resultatet av mitt allra första försök, en rosenkalla. Mycket lite efterredigering behövdes, bara längs en del av kanten på ett blad. Bilden är tagen med OM-D E-M10 Mark II och 60 mm f/2,8 macro.
När det inte blommar ute...
... får man ta det som finns inne.
Öland 5 - Gustav Vasas gamla ställe
Horns Kungsgård ligger nära Löttorp på Norra Öland och har varit bebodd åtminstone sedan järnåldern. Gustav Vasa skapade ett slags "modellgård" här, som producerade varor till hovet. Numera är det framförallt ett mycket vackert område med varierad natur intill Hornsjön.
Det blev stopp nummer två på "mellandagen" på tredagarsresan till Öland. Hoppas jag fått artbestämningarna rätt här, annars kanske någon rättar mig!
#4
Svart majbagge. Betraktas som sårbar art i Sverige och starkt hotad i Finland.
Öland 1 - Blomster i Halltorps hage
Det blev tre dagar i fotografins tecken på Öland i samband med Kristi Himmelsfärdshelgen. De goda fotovännerna Håkan och Ulf deltog också, Ulf bara första dagen och Håkan hela tiden. Det blev ganska intensivt fotande på ett antal platser på ön med ganska sen ankomst till den hyrda villavagnen på Eriksöre camping. Dagarna avslutades med några välförtjänta (?) öl och nötter.
Det kommer att bli ett antal blogginlägg från den resan och det första som kommer här är från besöket i Halltorps hage på Kristi Himmelsfärdsdag. Vi hade en otrolig tur och fick se den nyss utslagna guckuskon i full blom. En del andra saker från växtriket fastnade också på sensorn, men ingen stor ekbock, som platsen också är känd för.
I backarna som traditionen bjuder
Jag fotograferar blåsippor varje vår och jag lär säkert fortsätta med det så länge jag har möjlighet. För mig är blåsipporna det ultimata vårtecknet och jag blir lika glad varje vår när de första dyker upp. Det går alltid att hitta nya vinklar och kompositioner. Den här gången gjorde jag sällskap med kompisen Håkan.
I de skånska skogarna hittar man oftast blåsippor i lövskogar. Därför färgas ofta bakgrunden rostbrun av fjolårslöv till skillnad mot där de står i mossiga granskogar.