I fotonernas värld
Paris autumn 2008
Jag läste nyss André Kertész bok "Paris autumn 1963". Det är en bok han planerade, valde bilder och gjorde layout till ganska snart efter att han hade tagit bilderna. Boken blev inte utgiven på den tiden, utan den kom ut först 2013, långt efter hans död, som inträffade 1985. Man har lagt till en biografi om Kertész i början, som bl.a. berättar om den tid när bilderna togs, hösten 1963. I övrigt har man använt hans "mock-up" som den kallas i boken.
Många gatufotografer rekommenderar att man går nära och använder mycket vidvinkel. Kertész gör ofta annorlunda, fotograferar människor på håll, ingen ögonkontakt och ibland är bilderna tagna på långt avstånd med teleobjektiv. Vad tycker jag om bilderna i boken? Många är bra och välkomponerade med fint fångade ögonblick, men det finns också de som jag tycker är lite väl "simpla" om jag får uttrycka mig så. Det kan mycket väl vara så att jag inte förstår, för André Kertész är ju en av de berömda gatufotograferna. Fast jag håller allt Henri Cartier-Bresson några snäpp högre.
Boken inspirerade mig till att ta fram en del bilder jag själv tog i Paris 45 år senare, nämligen hösten 2008. Jag noterade att vi båda gått en del längs Seine och på dess broar och fotograferat. Till skillnad från Kertész, som höll på några månader, är bilderna tagna en och samma dag, förutom den första, som är tagen två dagar tidigare.
Jag har försökt hålla mig lite till samma stil som i "Paris autumn 1963", vilket innebär att jag gjort bilderna med lite lägre kontrast än jag brukar och även lagt till lite korn, för att försöka skapa lite av den analoga känslan som, föga förvånande, finns i Kertész bok. Nu gör jag inte anspråk på att vara någon ny Kertész om någon skulle tro det!
#1
I samspråk på Place J du Bellay nära Les Halles.
#2
Vid Étoile där den stora triumfbågen står.
#7
Många sitter och tecknar på kajen.
#9
Syndiga blickar? Fast jag förbannar den där papperskorgen i bakgrunden.
Strøget är en gata nästan utan bilar
Dags för lite gatufoto i svartvitt igen. Denna gången några bilder från den danska huvudstaden och dess kända gågata Strøget.
#2
Här trodde jag först att jag fotade i smyg. Knappast! Skåpbilen är inte snygg på bilden, men den hade varit värre i färg - knallröd! Snygg frisyr på den vänstra killen, eller vad tycks?
#3
Fortfarande varmt nog att fika ute. Bilderna är från september.
Mobilfolket
Nu är det dags att bryta av höst- och naturfotot med lite gatufoto. Jag var på en konferens i Stockholm i oktober, och eftersom jag kör 5:2 och inte äter riktig lunch alla dagar, så gick jag en promenad medan de andra satt och gottade sig med maten. Det blev en sväng på Drottninggatan och kompaktkameran var med, så jag passade på att ta lite bilder. Det som slog mig var alla som på något sätt höll på med sina mobiler. Dessutom är de tacksamma att fota, eftersom de är upptagna med annat, i synnerhet för mig som är lite feg när det gäller att fota folk! Alla bilderna är tagna inom loppet av 17 minuter. Valde att köra helt svartvitt den här gången.
#1
Jag tyckte det var spännande med de två som kom in i båda kanterna. Funkar det?
#3
De två längst till höger. Ger de extra spänning eller är de störande och borde beskäras bort?
#4
Ser ut att njuta! Vacker musik kanske.
#5
Är damerna i bakgrunden för störande?
#6
Samma killar som i bild 2. Jag gillar den tredje personen som dyker upp bakom.
Christiania 2:2
Här kommer fortsättningen på mitt förra blogginlägg om Christiania. Området har någon typ av självstyre med en demokratiskt vald ledningsorganisation uppdelad på 14 områden inom stadsdelen. Beslutande organ är ett "stormöte", men det är inte majoritetsbeslut utan man behöver vara någorlunda överens innan beslut fattas. Det finns inga direkta lagar, men ändå ordningsregler som man förutsätts följa. Bl.a. får tung narkotika, våld och vapen inte förekomma.
#1
Modern konst à la Christiania.
#2
Bro över kanalen som går genom området. Traditionen med hänglås har jag sett på andra ställen, men "flaggorna" vet jag inte vad de skall symbolisera.
#3
Även i en fristad har man regler!
#6
Även personer som inte bor i Christiania deltar delvis i livsstilen där.
#7
Vår guide var fransyska och kom till Christiania i slutet av 70-talet och har blivit kvar. Hon berättade om stadsdelen med stor värme och ett ständigt leende på läpparna, så det var uppenbart att hon hade funnit sin plats i världen. Det började bli mörkt och skärpan är inte på topp på den här bilden, men jag ville ha med henne ändå.
#8
Den smalaste ingång till ett postkontor som jag har sett.
Times Square och andra gator
Times Square är en samlingspunkt i New York och kanske det mest kända torget i stan, även om det inte liknar ett vanligt torg så mycket. Det är mer av en gatukorsning med lite extra yta. Mycket neon och färgglatt så det förslår och otroligt mycket folk, speciellt på kvällen. Jag har i ett tidigare inlägg sagt att jag tycker att gautfoto passar bäst i svartvitt, men den här gången blir det en blandning, inte minst för att just Times Square är så färgglatt.
Alla bilderna är inte från Times Square, utan jag har smugit in några andra som kan passa på epitetet gatufoto också. Jag ägnar inte så mycket tid åt gatufoto och jag vet att många andra är bättre på det, men ibland är det kul, särskilt i lite större städer i utlandet. Det skall bli kul att höra era intryck!
#3
Den här bilden var en utmaning bildbehandlingsmässigt, eftersom de tittar på en stor bildskärm som växlar färg hela tiden. Människorna var betydligt mer lila i ansiktet från början.
#5
Då växlar vi till svartvitt ett tag, men håller oss kvar vid Times Square. Soffan är intensivt röd, och jag funderade på om det var ett tillskott eller störande för bilden.
#7
Nu har vi förflyttat oss till södra Manhattan.
#8
Tänk vad man kan se övergiven ut!
#9
Så sprang vi på Brangelina som av en händelse! Nej, riktigt så var det inte. Madame Tussaud's vaxmuseum.