I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Det finns sten i Småland

Vi är tre pågar i lagom mogen ålder som ibland gör fotoutflykter tillsammans. En från Smålad (Ulf) och två från Skåne (Håkan och jag). Den här gången samlades vi i Ulfs hemtrakter nära Växjö. Det brukar vara naturfoto som gäller när vi är ute, och den här gången besökte vi Notteryds naturreservat öster om Växjö. Det ligger vid Toftasjön, som jag själv bott vid för många år sedan, fast då på västra sidan i Sandsbro.

Vi hade en kanontrevlig dag i gott sällskap, även om Ulf hade lite problem med en svikande röst. Vinden var tidvis påtaglig och solen var ibland lite för stark för intima landskap och skogsmiljö, men jag känner ändå att jag kommit hem med många bilder som jag är nöjd med. Det kommer att bli fler inlägg därifrån. Den här gången blir temat "sten". 

Första bilden nedan krävde ett mjukt ljus och det var långt mellan molnen vid det tillfället. Jag fick stanna kvar och se det ena molnet efter det andra glida förbi solen, men till slut kom ett litet ett som gjorde att jag fick den bild jag tänkt mig!

Slutet på dagen var toppen också. Vi blev hembjudna till Ulf och hans fru Lisel på "förstärkt fika", vilket tydligen betyder mycket god mat med efterrätt! Då var det inte mycket kvar av Ulfs röst, men vi hade ju Lisel att prata med istället.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

Inlagt 2019-09-18 16:47 | Läst 2063 ggr. | Permalink
Jättefina 'stenbilder'! det blir ofta vackert när gråa sten/berg bilder kombineras med färg.. som det gröna här eller lite senare i höst, med det gula..
Hälsn!
Svar från Bjarne 2019-09-18 17:31
Jag har ju en förkärlek för sten och, som du skriver, så blir det ofta trevligt i kombination med färger. Jag ser fram emot höstfärgerna! Tack för kommentaren Jan.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Du er en meget heldig mand, at have sådan nogle fotointeresserede kammerater. Det er jeg noget misundelig på.
Din interesse for sten giver nogle meget smukke billeder. Udover "puffbildet" kan jeg også lide nummer 4 med en klassisk komposition - du ved hvad jeg mener.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bjarne 2019-09-19 18:53
Hej Erik! Javisst är jag lyckligt lottad som har mina vänner att ge mig ut med. Jag kan gott förstå att du också fastnar för nummer 4. Jag var inte helt övertygad om att den skulle bli lyckad i fotograferingsögonblicket, men ibland är det så! Stort tack för din kommentar.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Du är bra på att hitta intressanta tema i vardagsnaturen! Jättefina stenbilder där inslagen av växter och grönt förstärker känslan av tyngd och hårdhet och stenarna! Hälsningar!
Svar från Bjarne 2019-09-19 18:54
Tack så mycket Björn! Det organiska gör sig ofta bra ihop med stenarna, och visst känns de lite extra hårda då!
Hälsningar, Bjarne
Stenar med tillbehör! Och en rolig story! Höjdpunkten på #1 är träbiten som gör sig mycket bra som blickfång! #2 med det välkomponerade korset av träbitar och #4 med ett fantastiskt ljus! Heja våra naturreservat!
Svar från Bjarne 2019-09-21 08:24
Tänk att du hittat tre höjdpunkter med motiveringar, toppen! Tack så mycket för kommentaren Jocke!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne!
Du fick lön för mödan av din tålmodiga väntan på att ett moln skulle hamna framför solen (bild 1)! Strukturen i stenarna, träbiten och marken träder fram fint. Lingonriset i förgrunden gör oväntat mycket för bildupplevelsen.
I bild 2 ser jag tre triangelformade ytor som skapas av den snedställda stammen och grenen. Geometri är alltid trevligt. Lite syn att det saknas ett tydligt blickfång i triangeln i nedre delen av bilden.
Jag har varit i Notteryd flera gånger, men just där bild 3 är fångad har jag inte varit. Mycket märkligt eftersom jag flera gånger har varit i närheten. Gillar den bilden! Det som gör den intressant är stenen som ligger på hällen, märkligt att den lyckas ligga kvar. Måste återvända dit.
Att du fick till en sådan bra bild av motivet i bild 4! Jag tog ingen bild där då jag var skeptisk till ljusförhållandena och "föroreningen" i vattnet. Men du lyckas plocka fram en skön känsla i bilden!
Fint ljus i bild 5! Gillar att "strösslet" med grönt och gult på den bruna marken som slingrar sig in i bilden. Tillsammans med de två snedställda mossbeströdda stenarna på marken bildas en mäktig kil in i bilden. Läckert!
Trevligt intimt landskap i bild 6! De mindre stenarna ligger fint och skapar en rörelse inåt/uppåt i bildytan. Stensötans grönska är alltid trevlig och som pricken över i finns en ensam gul blomma.
/Ulf
Svar från Bjarne 2019-09-29 18:48
Hej Ulf! Tack så mycket för den vänliga kommentaren! Javisst var det lön för mödan att vänta en bra stund på rätt ljus för bild ett. Kul att jag hittat ett nytt motiv i bild tre, som du kanske återvänder till någon gång!

Jag var själv tveksam när jag tog fjärde bilden, men den funkade förvånansvärt bra och tack vare motljuset blev den mer levande än bilden åt andra hållet. Jag gjorde flera varianter på femman, men just denna tyckte jag funkade bäst.

Hälsningar, Bjarne