Fotograf Göran Strand
Moln, moln och åter moln
November 2009 kommer nog att gå till historien som astrofotgrafens sämsta månad. Normal är november en bra månad för astrofoto då mörkret ärkompakt innan snön kommer. Men i år har det bara varit molniga dagar och kvällar. Läste i tidningen häromdagen att vi här i Östersund haft totalt 7 soltimmar fram till och med den 21 november. Det är inte mycket att hänga upp i den kommande julgranen. Vi får hoppas att december bjuder på många stjärnklara kvällar så jag får fortsätta erövra himlavalvets skönheter.
Ny grupp - Natt och Astrofoto
Att fotografera i mörker är väldigt spännande. Även mörkret innehåller ljus som inte alltid ögat uppfattar. Långa exponeringstider kan råda bot på det och avslöja detaljer och objekt som annars skulle vara dolda i det svarta. Astrofotografering är ett bra exempel på detta.Nu finns en ny grupp för oss som gillar denna typ av fotografering.
http://www.fotosidan.se/groups/nattfotografering/index.htm
Solen 090929
Solen som den såg ut idag klockan 11:47. Ett fint utbrott i nedre kanten av Solen. Klicka gärna på bilden för att se en större version av bilden.
Solens utbrott
Bild av solen så som den såg ut söndagen den 20 september. Bilden är en sammansättning av ca 10 bilder och är tagen genom ett speciellt solteleskop. Klockan 12 och klockan3 i bilden syns två stora utbrot. Dessa utbrott kallas protuberanser. Det är enorma gas- och plasmamoln som kastas ut från soles yta. Dessa kan bli tusentals kilometer höga. Just i den här bilden är Jorden ungefär lika stor som halva utbrottet som är klockan tolv i bilde. Det ger lite perspektiv på hur stora dessa enorma protuberanser verkligen är.
Återbesök hos Andromedagalaxen
Igår tog jag tillfället i akt att göra ett återbesök hos Andromedagalaxen. Jag har länge velat göra en längre exponering på den för att få med mer detaljer i dess ringsystem. Tyvärr lyckades jag inte få så många bilder jag ville innan molnen drog in, men lyckades i alla fall få till ca 40 minuters exponering. Resultatet blev i alla fall min bästa bild någonsin på M31. Jag lär få anledning att återvända till den, vill gärna passera timman i exponeringstid.
Strax ovanför Andromedagalaxen ser ni en liten galax, det är galaxen M32 , en så kallad satelitgalax till M31.
Andromedagalaxen ligger drygt 2 miljoner ljusår från Jorden, så ljuset vi ser är så som galaxen såg ut för 2 miljoner år sedan. Då fanns varken kameror eller ens homo sapiens här på Jorden.