Fotograf Göran Strand
Slutet på den astronomiska natten
Nu på torsdag, den 12 april, är det sista natten då vi har så kallad astronomisk natt här i Östersund, den varar då i ca 40 minuter. Den astronomiska natten definieras av att solen är mer än 18 grader under horisonten. Natten återkommer sedan i höst, närmare bestämt den 31 augusti, då med en längd på ca 60 minuter. De flesta människor ser fram emot de ljusa sommarnätterna och att dagarna blir allt längre, men för oss astrofotografer och amatörastronomer är detta en tid med dubbla känslor. Skönt med ljusa kvällar men samtidigt en stor saknad efter vår vackra stjärnhimmel. Som tur är kan vi fortsätta njuta av planeterna och månen och framför allt solen som nu är väldigt aktiv. Det skall bli en spännande sommar att följa solens aktivitet.
Påsken firade jag uppe i de jämtländska fjällen och natten mot annandag påsk begav jag mig upp på ett av fjällen i närheten för att fånga de sista bilderna av stjärnhimlen innan det blir för ljust. Denna bild är tagen ca 23:00, ca 1 timma innan den astronomiska natten inträffar och man ser tydligt hur solens sken ligger kvar i norr, trots att den gick ner 3 timmar tidigare. Bilden är en panorama bestående av 4 exponeringar om vardera 20 sekunder och bildfältet sträcker sig från söder till norr med centrum mot väst.
Som pricken över i:et fick jag också se ett litet norrsken, förmodligen från ett solutbrott som inträffade den 7 april, återstår att se om det var det sista norrskenet jag får se innan mörkret kommer tillbaka i höst.
http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen
Venus anländer till Plejaderna
Ungefär vart åttonde år ligger Venus väldigt nära stjärnbilden Plejaderna. Igår anlände Venus och de två objekten låg som närmast varandra. Jag passade på att fånga mötet tillsammans med ett flygplan som även det anländer till sin destination, nämligen Åre/Östersund flygplats.
De 5 stjärnorna till vänster om Venus, de som formar spetsen av en nedåtriktad pil, ingår i stjärnbilden Oxen. Den ljusstarkaste av dessa, Aldebaran (Den övre till vänster) är en röd jättestjärna som är ca 30 gånger så stor som vår sol. Den ligger på ett avstånd av 68 ljusår från oss, med andra ord, alldeles runt hörnet.
Det som är lite kul med den stjärnan är att NASA 1972 skickade upp en rymdsond vid namn Pioneer 10 som nu är på väg mot den stjärnan. Rymdsonden bär den välkända Pioneer-plaketten som visar människans avbild och vår plats i universum, som en slags flaskpost. Resan kommer att ta ca 2 miljoner år, återstår att se om det finns någon mottagare på adressen.
http://www.fotografgoranstrand.se
http://www.astrofotografen.se