Alla dessa Ögonblick.

Mötet med Inta Ruka

Det småregnar ute och jag sitter och bläddrar i mitt signerade exemplar av Inta Rukas fotobok People I know. Jag tycker den är fantastisk. Hennes bilder har verkligen inspirerat mig genom åren.

Jag träffade henne i Katrineholm dit jag hade åkt för att se hennes utställning i maj 2012. Känns som en evighet sedan. Det var många som ville prata med henne, men jag lyckades ändå få en kort pratstund själv. Eftersom jag då ganska nyligen hade fått tag på min egen Rollieflex var jag förstås nyfiken på hur hon hade tagit sina bilder. Hon berättade historier om många personer i boken vilka hon kände väldigt väl. Därav titeln på boken People I know. Fotografiskt gräver hon där hon står.

Hon ville absolut vara allvarlig på bilden. 

Men hon var sprudlande pigg och glad när hon inte var medveten om kameran. 

Lite Egna gamla porträtt inspirerade av temat "People I know" - gräv där du står. En del har ni kanske sett förut. 

Hej så länge!

Inlagt 2024-07-11 10:45 | Läst 643 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Väldigt fina bilder dina 3 sista!

Du har verkligen använt ljuset på ett bra sätt.

Mvh,

Daniel
Svar från Evacent 2024-07-27 20:31
Tusen tack för din kommentar Daniel!

//Eva
Är själv också djupt imponerad av Intas mycket fina bok. Dina tre bilder här är också mycket fina. Det mjuka ljuset vid ett fönster har du utnyttjat väldigt fint. I sista bilden silar motljuset snyggt genom flickans hår och markerar vackert huvudets form.
/Torbjörn
Svar från Evacent 2024-07-27 20:32
Vad kul att du gillar bilderna Torbjörn. Det gläder mig verkligen. :)

//Eva
Tack för din blogg. inspirerar mycket!
//Stephen
Svar från Evacent 2024-07-27 20:32
Tack så mycket Stephen!

//Eva
Fina egna bilder! Kul att Du träffade Inta Ruka! Den boken har jag också och jag tittar ofta i den! Din bild av henne, där hon inte ler är mycket bra och hon ser inte allvarlig ut på den, tycker jag. Den känns äkta. Mvh Wolfgang
Svar från Evacent 2024-07-27 20:34
Vad kul att du också gillar Inta Rukas fotobok. Tack för din kommentar Wolfgang!

//Eva
Och ibland när hon fotograferar så verkar inte fotograferingen som det viktigaste. Hon kan prata både länge och väl med sina "porträtt". Hon är socialt engagerad i dem! Och kanske det är det som gör bilderna så bra. Hon etablerar en relation med de flesta hon fotograferar. Jag antar att du har sett Maud Nycanders film "Fotografen från Riga" där hennes liv och arbetssätt framgår tydligt.
Svar från Evacent 2024-07-27 20:37
O ja Thomas! Maud Nycanders film har jag sett och jag tycker mycket om den. Det var kul att få byta några ord med henne. Inta berättade att hon tar nästan alla sina bilder med bländare 8 på sin Rolleiflex.

//Eva
Hon är bra.
Jag tycker också att detta med att känna och vara en dela sammanhanget med dem man fotograferar är något viktigt som jag tyvärr anser att många, även framstående fotografer, missar.

Sune Jonsson uttryckte det ungefär: "God fotografi blir alltid till i den enkla punkt där man själv står som människa." Därför blir det lätt fel när man som fotograf försöker gestalta något som man själ inte är en del av eller ens har någon erfarenhet från, i värsta fall blir det någon sorts "freakshow".
/Affe

PS. Fina bilder!
Svar från Evacent 2024-07-27 20:39
Tack för din kommentar Alf! Förutom Inta Ruka så är också Sune Jonsson en av mina favoriter också. Jag älskar hans bilder från Västerbottens landsbygd. Där min farmor och farfar hade en liten gård.

//Eva
Inta Rutka förtjänar att uppmärksammas mer. Om inte annat som en motpol till dagens mainstreamfotografi. Intas bilder, långsamhetens lov, där varje bild-exponering nästan är ett litet universum i sig. Kul att du uppmärksammar henne här på FS.
/Gunnar S
Svar från Evacent 2024-07-27 20:40
Tack så mycket Gunnar!

//Eva
Gillar dina tre porträttbilder med mycket fin bildbehandling
Ha det gott/Stig
Svar från Evacent 2024-07-27 20:41
Å vad roligt att du gillade mina bilder. Vad glad jag blir!

//Eva
Tack Eva för dina fina porträtt! Och sämre förebilder än Inta kan man ha.
Allt gott/per-erik
Svar från Evacent 2024-07-27 20:41
Tack Per-Erik för din fina kommentar!

//Eva