Järnframställning i Exhult
I Exhult finns en plats där en primitiv järnframställning har förekommit i enkla smältugnar, i marken har det hittats lämningar av slagghögar och malm. Brytningen har skett på mossen strax intill. Sedan husbehovet tillgodosetts exporterades på flera håll järn till andra landskap och kanske också till främmande länder. Den odlade mossen "Hilde äng", har brukats i lantbruket med höskörd och betesdrift.
Vid skogsvägen söderut, väster om byn, 300 m från byvägen, mitt emot nedkörslen till den utdikade mossen på f.d. Axel Svenssons väg: en stor slagganhopning i form av en stympad kon c:a 16 m i diam. "Åsarnas" höjd 60-80 cm. Stora, tunga slaggstycken av upptill 4 dm i längd. I mossen har myrmalmsstråk påträffats. Uppgiftslämnare: Henning Axelsson, (1914-1993). Text från Gränsbygden, Folke Svedenfors (1914-2007).
Platsen är också utmärkt på Lantmäteriets Historiska kartor, (sök på Kronobergs län, kommun och ort Markaryd).
Bilderna, visar där framställningen förekommit och mossen "Hilde äng", där brytningen ägt rum.
"Bönderna där nedan i Sunnerbo härad smida järn utan Kongl. Bergskollegio tillstånd och fara ända till Skåne och sälja det. Där nedan kallas det Kladdjärn och Brukspatronerna är detta till stort men och de anhålla endräktigteligen att det skall konfiskeras och bönderna förbjudas det vidare tillverka. Detta kladdjärns tillverkande sker som berättas, att bonden, där sandbacken är, gräver sanden undan, att där murar han liten ugn om två alnars höjd (1,2 m), mindre och ibland som en masugn, där till han har ett par läder bälljor, brukar sedan samma process, som vid ordinarie masugnar sker..."
Delar av texten är hämtad från artiklen "Järnhanteringen i Småland", Sydkrafts 75-årsjubileums bok, " Strövtåg i kulturbygd" 1981.
Slaggsten. Fynd från Exhult, från platsen som är omtalad i texten.
Slaggsten. Stenen är hittad ute vid Jacobssons udde, vid strandkanten.
Hänvisningsskylt till en järnframställningsplats, skylten är placerad strax innan Norra Össjö, Halland. Foto: 2020-09-20.
Myrmalm. Bilden är tagen från Åminne bruk, Värnamo. Foto:2024.10.18.
Källa
Härjedalens Skogsbygd
Lantmäteriets Historiska kartor
Åminne Bruk
Litteratur
Strövtåg i kulturbygd-Sydkraft 75 år
Markaryds bygden, del 13. Järnframställning. Författare, Smålands Museum.