Spridda bilder och tankar..ostrukturerade förstås!

Tre bilder av tre skönheter

 

                   Akvileja

                    

 

 Rhododendron

 

                     och fröken guldgräs.

                      

 

Njut av en skön lördag.. 

/Anna

Inlagt 2010-06-05 14:00 | Läst 2042 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt fin komposition i den sista bilden! Hoppas att det var medvetet att lägga grässtrået precis mitt för den mörka stammen:-)
Om jag vore du skulle jag komprimera bilderna lite mindre hårt. 68 kilobyte räcker inte till så hög detaljrikedom tyvärr. 300 minst, är mer lämpligt.
Svar från Anna-Lena Forsman 2010-06-06 20:35
Martin.. du sätter lite myror i huvudet på mig. Jag begriper inte hur jag ska göra. Har försökt på alla sätt att få en högre upplösning på webben. Men jag går bet. Känner mig mig väldigt frustrerad.
/Anna
Tack Martin! Ja det var en medveten komposition..har blivit bättre på att "titta mig omkring" i sökaren:-)
Förklara hur jag ska kunna lägga in bilder utan hög komprimering..Även om jag inte komprimerar bilden alls så gör ju "webprogrammet" det när jag lägger i den i bloggen? Eller?

/Anna
Aha! "Felet" är nog att du laddar upp bilder som är jättestora, så att bloggen själv (eller i alla fall dess "motor") förminskar bilderna åt dig. Och då överdriver den komprimeringen.
Det du bör göra är att själv förminska bilderna först, till lämplig storlek, både i antal pixlar och kilobyte. Använder du inget bildredigeringsprogram? I så fall kan du säkerligen välja att förminska bilderna där. Detta är visserligen en hel vetenskap, men det går att med ganska enkla medel få mycket, mycket högre bildkvalitet i förminskade bilder.
Om du svarar med vad du har för program så kan jag nog hjälpa dig:-)
Svar från Anna-Lena Forsman 2010-06-06 22:23
Hej Martin.
Jag har PS 4 och tycker att jag har hyfsade kunskaper ang bildredigering, gick en högskolekurs förra halvåret ..med hyfsade resultat. Men det finns alltid hål att "täppa till". Jag brukar låta bilderna bli både lite större och "tätare"..när jag lägger upp dem i bloggen jämfört med om jag lägger in dem i en bildpool, eftersom bloggen "tar" större bilder. Men jag kan testa att lägga upp bilder med längsta sidan 1000 pixlar..och en upplösning på ca 72 ppi..Ska bli intressant att se vad som händer. Är jätteglad om du vill hjälpa mig på vägen./Anna
Okej! Jag har ett litet recept som jag brukar använda själv, som du gärna får prova. Det är som följer:

När du behandlat bilden klart i full storlek (i Photoshop) så ändrar du till det s.k. LAB-läget; Image -> Mode - > Lab Color. Sen ställer du dig i LAB-lagret, som du bör se i rutan "channels", som du antagligen har framme per default.
Om du nu inte skärpt RAW-filen för mycket ursprungligen, så lägger du på oskarp mask med ungefär 0,8 pixlars radie och 200%. Sen minskar du bilden till den storlek du vill visa på fotosidan, exempelvis 800 pixlar som höjd eller bredd. Stå kvar i LAB-lagret och skärp nu bilden igen med oskarp mask, fast med radie 0,3 och ~50%. Sen konverterar du tillbaka till RGB och sparar bilden till kvaliteten "11" av 12 som är max.

Glöm förresten inte att konvertera till sRGB om du från råformatet jobbat med större färgrymder! Dessa syns ändå inte på en datorskärm, utan förvillar bara hårdvaran och kommer att ge mycket mattare och livlösare färger. Detta gör du lämpligen sist i kedjan, innan du sparar. Edit -> Convert to profile -> sRGB (och en massa siffror).

Sen har du förhoppningsvis en skarp, webanpassad bild som du direkt kan ladda upp utan att Fotosidan förstör den:-) Det är lite extra jobb, men det blir otroligt mycket bättre. Lycka till!
Svar från Anna-Lena Forsman 2010-06-06 23:16
Tack!! Jag testade nu och lyckades hamna på 437 k:-)..Nu återstår bara en sak. Jag ska lära mig varför det blir som det blir.. men så länge nöjer jag mig. Allt gott! /Anna