Spridda bilder och tankar..ostrukturerade förstås!

Att träna ögat

 

 

Jag läser just nu en väldigt bra bok, som heter "Kreativ fotografi", den är skriven av George Barr.

Boken väcker många tankar hos mig.

Vad gör att vi fastnar för en bild?

Varför kan ett "vanligt" bruksföremål se spännande ut på bild, medan en vacker utsikt, en männsika, en perfekt macrobild av en humla ter sig ganska förutsägbar och nästan tråkig?

Ja, det tål att funderas på

Beror det på ljuset, vinkeln, kompositionen?..eller vad?

 

Fotona ovan är tagna på Rosenhills café. Det ligger här på Ekerö.

Här finns  det mesta, i en salig och mycket trevlig blandning. Allt från goda, hembakta kakor till övervuxna trädgårdmöbler, självplock av grönsaker och blommor, konstiga rostiga maskiner  och härlig lavedeltvål:-)

Blir nog fler bilder därifrån framöver.

Och du..som läser detta. Om du har en LITEN stund över, kan du inte berätta vad som gör att just du fastnar för ett foto.

/Anna

Inlagt 2009-08-06 00:36 | Läst 1298 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är svårt att säga vad som gör at jag fastnar för en bild. Ofta vet jag inte riktigt själv, men kan spekulera i att det faktiskt har med de allra mest basala kompositionsregler att göra. Dvs gyllene snittet, bl.a. En bild som undermedvetet får hjärnan att reagera och ögonen att dras till den.
Sedan ska jag inte förringa andra bilder! Vackra landskap där man känner ett djup, fina kontraster osv går ju också hem.
Dina bilder här ovan berättar en historia, och det är ju också något som fungerar. När bilden ger en lite att fundera kring....

Ja, det var mina tankar så här på morgonkvisten! :)

/Jenny
Tack att du delar med dig av dina tankar.Jag tycker att det är otroligt kul att få höra vad andra tänker och tycker om detta.Tror att kompositionen och ljuset är oerhört viktigt för att väcka det första intresset och få oss att "stanna kvar" i en bild./Anna
Jadu Anna, en stor och svår fråga, det varierar så mycket....
Men en sorts bilder som jag ofta fastnar för, är sådana där jag kan fantisera, och skapa små historier eller världar i min konstiga hjärna ;-) En makrobild där figurer framträder i skuggan, eller reflektioner av vågor, som skapar fantasivärldar, eller en isbild som med sitt utsnitt gör att man inte ser isen, utan figurer.
Och den behöver inte ha "rätt" komposition, utan jag tror att det är ljus eller färg som får mig att dras initialt till en bild.
Men, ingen lätt fråga som sagt ;-)

Kram Jörgen
Svar från Anna-Lena Forsman 2009-08-06 15:57
Tack för dina tankar..Jag grunnar vidare:-) Kram, Anna
Anna. Min första tanke är att ett foto som visar mig något jag inte sett förut, gör att jag fastnar. Det kan vara vilket motiv som helst. Men det blir en sanning som är halv. Jag kan tycka att den där humlan jag sett flera gånger plötsligt blir intressant om den visas för mig på ett annat sätt, en annan vinkel, ett annat ljus.
Precis som Jörgen berättar..den där bilden som en sekund efter att ögat registrerat den väcker en tanke...och kanske också en känsla. Hmm..det här blir visst luddigt..Jag inser att frågan har en oändlig mängd svar.
Jo, en tanke till. Ett foto får inte vara alltför självklart. Tänk vilken häftig känsla när du ser en lite rostig maskin på ett foto..o sen går du o funderar på hur den använts, vem som använde den, hur det lät när kugghjulen möttes..
Eller om du får se ett foto på en stol och undrar om den fortfarande håller att sitta på, vem som satt i den senast..
Allt Gott!
Anders Mjölnare