Genom kamerans lins ser jag världen med nya ögon. Efter ett par kurser i fotografering så fotar jag numer nästan uteslutande manuellt med min Sony och min lånade Nikon, men jag har mycket kvar att lära. Framför allt när det gäller bildberättande. Välkommen hit!

#Blogg100/27 Påskdagen och blåsippor...

Besökte Storholmen vid Södersved på Värmdö idag. En titt efter blåsipporna som brukar vara "tidiga" där ute och mycket riktigt så var det massor av dessa vackra blåa blommor. Nu är det vår på riktigt. Jag fotade med min mans Nikon D2300 även idag och det blev kanske inte de bästa av bilder. Trots solig väder så var det blåsigt ute, löven for omkring och blommorna vajade med vinden. Det starka solljuset runt lunchtid är dessutom svårt att manövrera med kameran. I alla fall tycker jag det!

Något jag finner svårt med denna kamera är att få färgerna fina på mina foton. De blir lätt överexponerade och färgerna grådassiga. Trist men det handlar väl mest om att bli vän med kameran. I morgon ska jag göra läxan till fotokursen och min man ställer upp som modell. Läxan är att fota porträtt med förutbestämt budskap. Hmmmmm Jag har faktiskt ingen aning om hur jag ska lösa uppgiften då jag inte helt vet hur ett budskap ska förmedlas. Men det kommer bli intressant att genomföra läxan. Jag tänker ta mina bilder ute (mestadels) men kanske även några bilder inomhus. Budskapet har jag inte kommit på alls men det får ge sig. Nervöst är det och sedan jag i tisdags inte alls var nöjd med mina inlämnade bilder så hoppas jag att denna veckas bilder känns bättre... 

Idag när barnen lämnats hos sin pappa tog vi en promenad och jag testade att fota lite ute. Ljuset var lite för starkt men här är en av bilderna...

Kanske något ljus... men bara att kämpa på!

Igår när vi var på Artipelag fotade jag också några porträttbilder som test... 

Nåväl... Jag gillar verkligen utmaningen jag har i denna fotokurs jag går, men lite stressad känner jag mig ändå. Bara att hoppas att väderguden är med mig i morgon och bjuder på bra fotoväder och att inspirationen infinner sig! Tack för idag! :-)

Inlagt 2016-03-27 22:44 | Läst 1724 ggr. | Permalink

"Fotografering är inte så himla lätt som man kan tro (trots alla moderna kameror) man lär sig bit för bit och åtminstone var det så för mig att jag år för år kunnat se att jag förändrat/förbättrat mitt sätt att handskas med kameran. Och att som du nu använda en ny kamera som du inte är van vid är ännu svårare...bra om du kan använda den någon vecka eller så...om det är din mans kamera du skall fota dina inlämningsbilder med!!!! Det jag sett av dina bilder hitintills är att du nog skulle tjäna lite på att fundera på bakgrunderna. (Tycker JAG alltså, men allt är fråga om tycke och smak!!!) Men bakgrunderna tävlar alltid med huvudmotivet om uppmärksamhet. Enklast i början tycker jag är att tänka att man vill ha så pass neutrala rena bakgrunder som möjligt. Om inte behöver man många gånger jobba med kort skärpedjup med skärpan på huvudmotivet för att skilja ut det mot bakgrunden. Översta bilden tycker jag är cool med skuggan av mannen, men jag skulle nog valt att inte ta med det böjda röret till höger. Undre bilden skulle jag nog valt kortare skärpedjup eller valt havet som bakgrund. MEN det är bara hur JAG skulle ha tänkt, INTE säkert de skulle blivit bättre, eller bilder som du velat ha. Men vid varje fototillfälle har man val (om man hinner tänka förstås)...som bakgrund och bländare till exempel...det är bra att fundera över, kanske testa och göra två olika bilder av samma motiv. Just för att lära sig. LYCKA TILL idag, det är i alla fall sol över Fruängen i skrivande stund. PS Fint ute vid Artipelag!"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fotografering är inte så himla lätt som man kan tro (trots alla moderna kameror) man lär sig bit för bit och åtminstone var det så för mig att jag år för år kunnat se att jag förändrat/förbättrat mitt sätt att handskas med kameran. Och att som du nu använda en ny kamera som du inte är van vid är ännu svårare...bra om du kan använda den någon vecka eller så...om det är din mans kamera du skall fota dina inlämningsbilder med!!!!
Det jag sett av dina bilder hitintills är att du nog skulle tjäna lite på att fundera på bakgrunderna. (Tycker JAG alltså, men allt är fråga om tycke och smak!!!) Men bakgrunderna tävlar alltid med huvudmotivet om uppmärksamhet. Enklast i början tycker jag är att tänka att man vill ha så pass neutrala rena bakgrunder som möjligt. Om inte behöver man många gånger jobba med kort skärpedjup med skärpan på huvudmotivet för att skilja ut det mot bakgrunden.
Översta bilden tycker jag är cool med skuggan av mannen, men jag skulle nog valt att inte ta med det böjda röret till höger.
Undre bilden skulle jag nog valt kortare skärpedjup eller valt havet som bakgrund. MEN det är bara hur JAG skulle ha tänkt, INTE säkert de skulle blivit bättre, eller bilder som du velat ha. Men vid varje fototillfälle har man val (om man hinner tänka förstås)...som bakgrund och bländare till exempel...det är bra att fundera över, kanske testa och göra två olika bilder av samma motiv. Just för att lära sig.
LYCKA TILL idag, det är i alla fall sol över Fruängen i skrivande stund.

PS Fint ute vid Artipelag!
Har blåsipporna kommit? Det är en av mina favoritblommor. Här uppe kommer den alltför sent ;-)