Genom kamerans lins ser jag världen med nya ögon. Efter ett par kurser i fotografering så fotar jag numer nästan uteslutande manuellt med min Sony och min lånade Nikon, men jag har mycket kvar att lära. Framför allt när det gäller bildberättande. Välkommen hit!

#Blogg100/35 Varför så jobbigt att göra något rolig?

Jag går kursen i fotografi för att jag är intresserad av att lära mig mer, utveckla mitt tekniska kunnande samt mitt bildskapande. Och jag har verkligen lärt mig massor. Fotografering 1 - Bild och teknik gav mig grunderna av kamerans inställningar samt en ingång i olika genrer av fotograferandet. Men vid varje tillfälle kände jag av samma oro och rädsla som jag alltid gjort över inlämnade arbeten, i detta fall mina bilder. Så är det än. Inget blir tillräckligt "bra". Mina ideer känns torftiga, kvaliten på bilderna blir blah, och genast tuggar tankarna igång.

Nu när jag går Fotografering 2 - Bild så har jag nästan tappat sugen lite. Jag fotograferar massor, försöker fokusera på ämnet men far ofta iväg med det jag ser runt mig. Denna veckas uppdrag att ägna oss åt gatufotografering har varait rolig men tiden är som vanligt knapp under en vecka och jag känner som vanligt att jag önskar jag hade haft MER TID! Nu står jag inför att välja ut mina fem bidrag. 

Först tänkte jag välja ett områder, i mitt fall Slussen, där jag fått till några bilder. Men nu har jag vänt i tanken och vill blanda lite olika bilder, dels Slussen, dels City - Kulturhuset. Jag tror det blir det senare alternativet. 

Då kommer tankarna på hur viktigt det är med enhetliga bilder. Det har jag inte tänkt så mycket på tidigare... jag tänker t ex på formatet på bilderna. Jag har valt att beskära mina bilder likadant, kvadratiska, denna gång. De flesta har jag konverterat till svart/vitt då jag tycker det passar bäst, men en bild vill jag ha kvar i färg. 

Nåväl, nu måste jag göra mitt val, skicka in bilderna då att jag får det gjort. Näst sista kurstillfället i morgon... Lite ledsamt men samtidigt så har jag inte känt samma glädje denna gång. Tror att det varit för mycket. Ingen lugn och ro, ingen riktig glädje över att fixa mina läxor. Kanske tog jag mig vatten över huvudet då jag valde att gå Fotografering 2 - Teknik under en helg? Det var mycket tufft och jag fick i efterhand inte alls med mig det jag hade önskat vad gäller tekniskt kunnande. Vi fick inte heller några minnesanteckningar, bra länkar att studera för att inspieras etc. Därav kan jag känna att jag inte fick lika mycket för de pengar jag la ner på en helgkurs som kostade lika mycket som kurserna över flera veckor... 

Nä nu ska jag inte gnälla mer. Fokus på rätt saker i stället! Så mycket bättre! :-)

Inlagt 2016-04-04 21:02 | Läst 1493 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Låt det ta sin tid, försök inte stressa fram något, det är i alla fall min erfarenhet. Kurser i all ära (själv har jag inte gått en enda:)) men man kan lära sig mycket genom att titta på andras bilder och analysera vad man gillar/inte gillar. Och framför allt fota mycket själv. Skulle nog också tycka det var jobbigt med tidspress och att "leverera", lätt att få prestationsångest då. Sen, när kursen är slut, gör som du säger, "far iväg" och ta bilder hej vilt! Det är KUL att fota!
Jag gillar din bild idag! Kul med det gröna och XXL-reklamen som upprepas.

Såklart det är för mycket för dig...du har ju inte bara dig själv att tänka på...men försök att se det som du ändå lärt dig lite...och låt nu resten komma vartefter. Annars tappar du sugen...och då blir det inget fotande!
Tack för era kommentarer. Jag har tyvärr lätt att tappa sugen och lätt för att falla ner i nedstämdhet. Det har varit för mycket för mig just nu. Bara att slå av på takten lite när kursen är slut. Tyvärr bara en gång kvar, men det är på gott och ont!
/Anne