Tornseglare (mini blogg)



Uppe på vinden på Läckö slott fann jag dessa små juveler. Vem är förälder och vilka är ungar må tro?

Gjorde en super-specialholk till sparvugglan. Kan man inte hitta den i skogen så kanske man kan få hem den till trädgården 😃👍 (om de finns här vill säga)

Hoppas den funkar 😁

Plockade ner kattuggleholken för rengöring samt byte till nytt kutterspån. Får vi hoppas att de kommer tillbaka igen🦉

Inlagt 2023-07-30 09:55 | Läst 786 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad kul Joakim, mycket bra! Hur ofta kan man se såna här bilder.. Ser ut som dom också bor 'slottsmässigt' minst sagt, med bra med utrymme! Förstår att dom finns där vid och i slottet! Sparvuggleholken låter också som ett fint 'projekt'! Kommer det ingen Sparvuggla så finns det säkert andra 'intressenter'..

Här har Tornseglarna senaste dagarna 'svärmat' mycket upp mot de platser som dom har bon på (även just nu), som ett sätt att kanske via samtidiga skrianden försöka locka ut ungarna ur bona, att våga prova sina vingar.. (?) Nån eller några ungar brukar under några kvällar ändå återvända till boet även när 'augustimörkret' kommit.. Har ju ett bo 1,5 m. snett ovanför balkongen men under det platta plåttaket och där 'hasa' sig in via rektangulära ventilationskanaler in under plåten och med flera meters mellanrum, och den fågel som tänkt sig tillbringa natten i boet ger alltid ifrån sig ett svagt skri under inflygningen/uppbromsningen nära min balkong, ett svagt skri som jag ändå alltid hör även när TV:n är igång! Det är som att den vill tala om att den är hemma nu.. Kul att följa sånt här dagligen, men min frukost blir alltid försenad att äta på balkongen.. det är alltid för mycket 'motiv' i farten! Nu är det bara 2 veckor kvar så drar dom söderut.. lite beroende på om det är fortsatt sommarväder eller lite 'höstkänsla' på gång, dom ÄR sommarfåglar till 100%..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-07-30 13:22
Ja det var roligt att få se dessa små liven så fint :)
Ren tur också då jag hörde dem när jag gick där uppe på vinden.
De bor väldigt fint där uppe med både god inflygning och väldigt högt upp ifrån mark. Man vill gärna inte ramla ner från en av luckorna vill jag lova.

Hehe ja någon lär ju flytta in till våren nästa år skulle jag tro :)

Du har både koll och närkontakt med dina tornseglare hör jag vilket är kul.
Hehe ja den vill tala om att den är hemma nu så du ska fokusera på den och inte tv:n ;)

Ja det går fort nu. Fiskgjuseungarna är uppe och flyger här för fullt med träning. De störtdyker ner i vattnet med ett plask. Snart drar ju även dem. Ja om 1,5månad kanske men ändå. Det går fort.

Tack ska du ha Jan :)
Så trevligt med ett kort "hemma-hos" reportage hos tornseglare. Inte alla som kan klättra omkring på vinden på ett slott som du kan :-) Tjusig holk, den borde väl något flytta in i kan man tycka.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-07-30 21:39
Man får tacka :) nä det är ju sant. Trevligt att få se och fota dem så nära. (Mobil bilder)
Ja jag tycker det :)
Kul med tornseglarungar. Ja tänk om man kunde få sparvuggla på tomten
Svar från Joakim88 2023-08-01 22:01
Tack så mycket Peter :)
Ja verkligen. Hoppas ju på det :)