Öhrnen

A tribute to D500

Suttit en stund och bläddrat igenom bildarkivet med havsörnsbilder fotade med D500 genom åren. Lyssnar på go musik från headsetet. Tanken slår mig där och då. Varför inte lägga upp en blogg med några av mina upplevelser med havsörnen som satt sig djupt in i själen. Bilder fotograferade tillsammans med min trogna D500 som fick vara med om mycket häftiga ögonblick. 

Så här kommer ett litet urval bland alla havsörnsbilder, just fotograferade med D500, med eller utan ghillie :)

En sen eftermiddag efter jobbet. Är ute och vandrar med Maja när jag hör två havsörnar som ropar till varandra. Går tillbaka där jag får se en utav dem sittandes uppe på grantoppen. Sakta plockar jag fram kameran för att fånga denna bild på den ståtliga örnen där uppe.

En annan eftermiddag i maj, återigen vandrar jag och vovven.  En äldre havsörn sitter på grenen och spanar över skogen. Tar försiktigt fram kameran från ryggsäcken där jag lutar mig mot ett träd. Kommer ihåg att den här dagen var väldigt blåsig så fick ställa in fokusen manuellt då lövträden skymde sikten på örnen när de susade fram och tillbaka.

En sommardag. Sitter i kajaken och paddlar. Håller på att inventera fiskgjusebon (räkna ungar om det gick) från kajaken med kamera och kikare, när en grann örn dök upp, samtidigt som den dök ner och tog en fisk. Kameran låg fastspänt framme på kajaken så jag hann att fånga några bilder på örnen. Det var tufft att få se så ute på sjön.

Här sitter jag och min hund bakom lite buskage. Har lagt ut några fiskar en bra bit bort. Väntan blir lång men tillslut så dyker det upp två stycken örnar. En äldre och en ungfågel. Det var sommar och den här dagen var det så gott som vindstilla. Den här äldre örnen hörde kamerasmattret och lämnade platsen. Men smart nog, med en fisk i sin näbb :)

Samma dag/kväll. Ungfågeln brydde sig inte så mycket om kameraljudet kommer jag ihåg. Jag satt väl dold bakom buskaget i min ghillie.

En av de två som suttit i grantopparna och "pratat" med varandra flög förbi på ett fint avstånd.

Bland de första gångerna som jag testade mitt havsörnsprojekt. En äldre havsörn anlände efter några timmar. Vad jag inte visste då var hur just havsörnen "fungerade/verkade". Den här örnen flög förbi mina utplacerade fiskar och satte sig i ett träd någonstans. Vad jag trodde där och då var att den bara hade flugit förbi. Så jag packade ihop kort därefter jag fotograferat de här bilderna och skulle lämna platsen. Havsörnen satt ju i skogen bredvid mig och fick en smärre chock när den såg mig. Jag likaså. Örnen försvann och jag lärde mig något här.

Sommar hos fiskgjusen. Och ibland händer det som är som taget ur en dröm. En havsörn gick ner på en utslängd fisk.

Den avbröt första försöket. Kanske var fisken för nära mig?

Gjorde ett andra försök men avbröt även det då fiskgjusen kom i full fart.

Och den var inte glad över örnens närvaro..

Fiskgjusen attackdyk blev för mycket för havsörnen som lämnade platsen.

Havsörnen blev följd av gjusen tills de båda var utom synhåll.

Juni 2020. 6h sittandes bakom ett träd med hängande lövverk vid sjön. Hade rekat den här platsen många gånger tidigare då jag visste att örnarna gillade att vara här sommartid. Det fanns enormt mycket sjöfågel och därmed ungar. Vad jag inte hade räknat med var att just den här fisken spolades upp på berget och en stund senare gick den här havsörnen ner på den där fisken. Det låter för bra för att vara sant. Men det är så sanning i det jag skriver här  och det absolut bästa i naturupplevelse som jag någonsin har fått bevittna & fotografera.

Med en puls som var skyhög och en kamera som smattrade på hörde havsörnen detta när den lyfte med fisken. Och här såg den mig garanterat innan den försvann med hjälp av vindens kraft ut till sjöss... Det här var början på mitt framtida örnprojekt som jag hållit på med sedan dess.

Detta var några av mina havsörnsupplevelser med den fina Nikon D500 som jag tyckte var väl värt att visa upp trots att några (de flesta) bilder har visats här förut.

Postat 2023-04-26 21:51 | Läst 1006 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Sony A7R3

Nu har jag gått över till Sony fullt ut efter att ha sålt min trotjänare Nikon D500 med tillbehör. Det var en riktigt grym dslr kamera som jag skapat många härliga minnen med. Och kanske kommer jag sakna den robusta kameran...

Men eftersom jag haft en Sony a7iii som "huvudkamera" så har d500 blivit liggandes på hyllan för det mesta. Och att ha två olika system med objektiv kändes lite onödigt, särskilt när jag alltid velat ha en kamera med lite fler megapixlar än 24. (D500 har 20)  Var först sugen på en begagnad Sony A9 just för den fina autofokusen som den har.

Men efter lite betänketid och forskning så tror jag inte att skillnaden är jättestor mellan A9 (verision 1) och Sony A7iii gällande autofokus. Så det fick bli till att söka efter något som man kan utvecklas med kanske, och framförallt, fler megapixlar för just beskära bilder. Hittade en begagnad Sony a7r3 så mellanskillnaden blev inte alls stor. 

Har nu haft den här A7r3:an i snart två veckor och verkligen "hård testat" den mot fåglar. Åkt med fiskarna ut på sjön några dagar efter jobbet för att förgylla stunderna med gjusen som ibland dykt upp.

Kopierade mina inställningar från A7iii:an rakt av till A7r3:an så de anpassningsbara knapparna var exakt desamma. Kände mig hemma direkt efter det.

Och om du läser det här Björn Thundal så har jag använt Wide samt Zone för autofokusen.

Det blir en blogg med många bilder. Har trots allt minskat från 35- 25 bilder. Huvudfokus har legat på fiskgjusen efter allt arbete med den sent på kvällarna.

Allt är fotograferat tillsammans med Sony fe 200-600mm.

Började vid min fågelmatning där jag satt på solstolen 5-6 meter ifrån fågelstationen. Till dessa småfåglar användes Zone. Bilden är beskuren.

Fiskgjusarna är både med Zone & Wide, beroende på bakgrunden.

Talgoxarna var på hugget och mycket foto vänliga.

Domherrarna fanns på plats och den här fick jag på bild när den gjorde ett skutt från huset till pinnen.

Till och med hackspetten vågade sig fram till fågelstationen.

Talgoxen på väg att lämna huset med fröet i sin näbb.

Domherre, hona

Nu kommer vi till fiskgjusarna. Vårens och sommarens höjdpunkt gällande fågelfotografering. Nu var det spännande att se om A7r3:an hängde med.  För kännedom, alla bilder är beskurna.  Körde med manuell inställning samt auto iso. Bländare från F 6,3- F 8. Slutartid från 1/2000- 1/2500.

F 6,3  Iso 800  S 1/2000

F 7,1 iso 640 S 1/2000

Passade även på att fotografera en serie på min trogna vapendragare Maja :)

När Maja var inom hyfsat avstånd så låste fokusen runt hennes vänstra öga. Det är möjligtvis inte dessa bilder som kameran gjorde det då dessa är på håll men beskurna.

F 6,3 iso 1000  S 1/2000

Slutsats efter mitt test med A7r3 efter ca 2 veckors användning. Jag gillar den skarpt.

Den har inte lika snabb respons/autofokus som min A7iii men är inte långt efter. Den sätter inte heller lika många "skarpa" bilder i en serie jämfört med A7iii men det var ju inte heller väntat.

Fördelen däremot, är ju hela 42megapixlar jämfört med 24, så man kan ju beskära en hel del och fortfarande ha kvar många mp. Kanske inte kommer att sakna D500 så mycket ändå ;)

A7r3 må ha några år på nacken men priset jag gav för den var svårt att slå.

Postat 2023-04-21 21:22 | Läst 1641 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Naturens överraskningar

Det här är fotograferat i slutet på augusti 2022.

Jag låg ute skogen vid viken under min betrodda gran iklädd ghillin (som vanligt). Två fiskar hade lagts ut tidigt på morgonen i väntan på att förhoppningsvis få ner en havsörn i denna idylliska miljö. Hade tänk att starta upp (testa) mitt örnprojekt igen.

Ingen havsörn kom den här förmiddagen men en ung fiskgjuse dök upp!

Den satt uppe på toppen i ett träd och spanade länge innan den flög ner och satte sig på stenen. Den försökte först att lyfta med fisken som var alldeles för tung för den.

Här har den stått och ätit en stund.

Det gick ju lika bra att äta här.

 

En annan gjuse hördes ovanför oss och jag såg hur den här juvenila gjusen nyfiket följde den med blicken.

Fiskgjusen åt tills den antagligen var mätt innan den lättade och försvann.

Platsen var åter tyst bortsett från någon fiskebåt som hördes därute tillsammans med fiskmåsarnas läte.

Jag satt kvar och sipprade på kaffet. Det här var ju en kanon morgon hittills. Vilken morgon! 

Motorn från fiskebåten avtog mer och mer ju längre bort den åkte. Nu var det bara en kråka småkraxandes läte i närheten som hördes lite smått. 

Sen hände något! Kråkans kraxande blev mycket intensivt och från ingenstans satt det en duvhök på stenen.

Wow, typ första gången jag fått en duvhök på nära avstånd! Bilden ser nästan konstgjord ut med rovfågeln ditklistrad. Men den är knappt redigerad förutom att jag sänkt exponeringen lite samt ökat skärpan på fågeln i Lightroom.

Nu bultade hjärtat för en kort stund.

Men så hördes fiskgjusens läte och den gick ner till attack. 

Den unga duvhöken försvann lika fort som den anlänt och jag antog att den äldre fiskgjusen som jag hörde tidigare hade suttit i ett träd men som nu valde att motta bort duvhöken.

 Fiskgjusen landade i vattnet. Där den valde att försöka att dra upp fisk nr 2 som jag lagt ut tidigt i gryningen.

                "Dödskyssen"          

Ingen havsörn men likväl en otrolig intressant morgon/förmiddag med fiskgjusar & duvhök. Och den duvhöken har jag velat få på besök hela hösten/vintern sedan dess. 

Undrar också hur mycket intressant man "missar" inte vet om som utspelar sig där ute i naturen. Visst här lade jag ut två stycken braxar tänkta för en örn men det är ju inte första gången en död fisk kan ligga/flyta upp på land eller något annat dött djur.

Fick ju även på film den sommaren när en fiskgjuse attackerade en havsörn som flög med en död kanadagås/grågås. Örnen kraschade i vattnet och fick simma upp på land med bytet i sina klor. Det var en häftig syn minst sagt!

Får passa på att säga att jag har utställning på Victoriahuset/Naturrum Läckö slott från och med nu till 10 Juni :) 

(Bilderna är inte så blåa som visas här utan det var projektorns bildskärm som lyste för tillfället)

Rördrommen till höger är Mattias Klums bild.

Tack för mig.

Postat 2023-04-14 09:35 | Läst 1116 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fiskgjusens ankomst <3

Att det skulle bli ett besök till Hornborgasjön för fotografering av tranor i gryningsljuset gick om intet även den här påsken. Fiskgjusarna är ju tillbaka så lade mycket av min lediga tid på dem istället. (sen i ärlighetens namn, intresset för tranor är väl inte jättestort🙈)

Dvs åkte med fiskarna ut på sjön när de skulle vittja nät tre dar i rad. Och att få höra gjusens läte där ute på sjön är verkligen en fröjd för örat. Lyckokänslan infaller. 

För mig betyder fiskgjusens ankomst vår på riktigt. Och våren är absolut höjdpunkten på året när solen och värmen kommer tillbaka.

Sen är ju fiskgjusen en klar favorit rovfågel såklart :)

Tidigt på morgonen ute på sjön. Solen har stigit upp och ger det här varma guldaktiga ljuset. Trots solens värmande strålar så är det fortfarande mycket kallt mitt ute på sjön. Så långkalsong och vinterjacka är nästan ett måste där ute.

Fiskgjusen har sett att vi kastat ut en fisk till honom.

Det varma ljuset ger gjusens en härlig glans.

Han sänker sig ner med vingarna utfällda mot vattenytan.

Klorna utfällda, redo för att fånga bytet.

Med ett stadigt grepp om fisken...

...flaxar han iväg.

Och så stiger han upp från vattnet med fisken i ett stadigt grepp flygandes bort mot skogen.

Det blir två bonusbilder i den här bloggen också. Och här Lena Holm använde jag ghillin ;)

Har testat detta förut med varierande resultat. För det mesta så har det misslyckats totalt. 

Förmodligen så såg havsörnen mig här ändå, för den var inte villig att gå ner i början utan väntade sittandes i ett träd en bra bit bort tills fisken hade flutit ut från land ett X-antal meter. Sen när havstrutarna visade intresse för fisken då lättade den mäktiga örnen. Han tänkte minsann inte gå miste om ett sådant här lätt byte.

Havsörnen missade första dyket med hårsmån. Den gjorde ett försök till och då slog jag om till filmning istället.

Postat 2023-04-10 08:10 | Läst 1363 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Skepp & hoj!

Nu är vi ute och inventerar sjömärken. Måste ju se till att de hålls i skick inför den kommande båtsäsongen.

Det röda lateralmärket ser ju okej ut. Tyvärr så missade jag fokusen och satte den på en rovfågel istället. Så det kan gå.

Det här var bättre! Men den här ser ju inte alls OK ut.

Förmodligen påkörd ett X-antal gånger. 

Styrbordsmärket behöver repareras!

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Nu var det ju inte några sjömärken som jag skulle kolla, utan var med fiskarna den här morgonen när de vittjade nät. Fick några fina besök av fiskgjusen, men en guppande båt samt styrbordsmärket närmast blev kamerans fokusval vid det tillfället. 

Men fick en chans till någon timme senare :)

Postat 2023-04-08 20:00 | Läst 1150 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa