Pilgrimsfalk

Den här bloggen skulle inte alls handla om någon falk egentligen....

07:45 sitter i ett buskage bokstavligt talat ute vid sjön. Viken är islagd men jag har satt mig där vågorna slår mot isbädden. Vindstyrkan är hård här ute och kylan blir mer påtaglig ju längre tiden går. Varför sitter jag i ett buskage? Jo för att min bror ringde mig i torsdagskväll och sade att han fick avliva ett trafikskadat rådjur som lagt sig i hans åker. Han frågade om jag ville ha det till örnarna annars så fick räven ta det. Jag var ju inte sen med att svara att jag kan ta det :-)

Sagt och gjort, tog med det hem för att på lördagen bära kadavret genom 5km kuperad skog och väl framme lade jag det ute på isen. Två örnar såg både mig och vovven när vi lade ut det. Ingen idé att sitta här nu.

Ställde klockan på 07:00 imorse, vaknade självmant 06:45. Drog iväg. Maja fick vara hos far & Stina. Tog på mig Ghillie suiten och satte mig på andra sidan viken i en liten tall, knappt 2 meter hög ( buskage). Perfekt bara att invänta och nu var klockan sisådär 07:45.

Tiden gick och när jag tillslut tog fram mobilen så var klockan 09:28... Nu hade dessutom både fötter och fingrar börjat att frysa rejält.

Ett tag senare anlände en mås eller trut, gråvit var den som satte sig och undersökte en stund. Sen tog den för sig.

Tiden gick ytterligare och nu hade förmodligen fingrarna & fötterna domnat bort, shit vad jag frös om dem. Va fanken håller jag på med?!

Får utstå lite till, jag vet att de kommer i denna blåst.

Och mycket riktigt en havsörn dyker upp så otroligt grannt på riktigt låg höjd ovanför isen på andra sidan, och här skulle jag i efterhand ha trängt fram objektivet genom buskaget och fotat, men det gjorde jag inte. Var rädd för att den skulle se när jag drog fram det ur buskaget om man säger så. Ville, eller trodde rättare sagt att den skulle landa där och då. Men icke, den flög mot mig och landade bakom någonstans.

Kanske halvtimme, timme senare dök de upp en till tätt följt av fyra stycken! Alla flög de och landade bakom mig. Men en av dem måste ha landat precis på en gren ovanför mig för när den slog ihop sina vingar så föll en kvist rakt i huvudet på mig. Det var så att jag kunde höra mina egna hjärtslag där och då och med ens så var allt vad kyla heter som bortblåst.

Nu var det dödläge, jag rörde mig inte det minsta men en örn är ju en örn och de om någon är vaksamma, så det får ta precis hur lång tid som helst innan de går ner till något dött djur. Den ena havsörnen bakom mig någonstans gav ifrån sig ett vackert läte och just då tänkte jag att nu bär det av, nu dyker de ner mot rådjuret som vid det här laget hade fått besök av åtta stycken gråkråkor och så måsen/truten :)

Men de gjorde de inte och tiden gick ytterligare, kölden i fingrarna och fötterna kom tillbaka, och jag ville så gärna bara  säga till örnen som satt så nära, 

- Ta maten bara, snälla! Men det gjorde jag ju inte såklart utan satt lugnt och sansat kvar. Av någon anledning så måste örnen ovanför mig ha upptäckt mig för efter kanske vad som kändes som en evighet ( tror det var mer bestämt 20 minuter) lämnade den grenen i full fart medans snön föll ner på mig. Sen såg jag hur de övriga också hade lämnat då de syntes genom buskaget där uppe i det blå.

Nu var det ingen som helst idé att sitta kvar, den hade ju på något sätt anat oråd och lämnat så den kommer ju inte tillbaka mer denna dag. De andra var ju redan uppe i blåsten de med när den lämnade i ilfart och jag som varken hade fingrar eller tår kvar nu bestämde mig för att krypa in i skogen mot kameraryggsäcken som låg under en tät gran där jag packade ner ghillie suiten för att sedan lämna platsen.

Inte ett endaste fotografi trots att jag hade dem på så nära håll att man nästan kunde ha tagit på dem men vilken sinnessjuk ( ursäkta men det var det) upplevelse. Galet!

Drog hem till far och Stina där jag möttes av en superglad vovve och så fick jag en varm god kopp kaffe, mm :)

Var tvungen att ringa Jonny som matar örnarna vintertid ute vid sjöss och berätta om den här upplevelsen. Det sista han sade var att pilgrimsfalken hade synts till vid hamnen i stan. Så tack för det tipset Jonny :)

Jag  var ju bara tvungen att dra dit :). Och se på trissen när jag väl parkerat, plockat ur kameran och börjat att gå med vovven så fick jag se en rovfågel som jagade duvor. Den var snabb, riktigt snabb. Fick en sekvens där den flög förbi oss på låg höjd i superfart så alla foton blev "blåa" ( hann inte med, bara himlen fastnade på bild) 

Men vad kul, ett nytt X, äntligen pilgrimsfalken :-)

Här under en rovfågel som jag gillar mycket, den har ett lagom tempo så att jag hinner få den på bild :-)

Ormvråken blev faktiskt själv attackerad av falken en gång när den cirkulerade ovanför alla duvor som flög i tät formation.

Denna söndag får ändå räknas som en riktigt bra dag, såhär nära har jag aldrig varit en havsörn förut. Vet inte vart exakt den satt men kunde höra när den landade, fällde in sina vingar och fick en kvist/gren av den i huvudet, de ni :-)

Och så X:et, Pilgrimsfalken vad kul :-)

Sen en Lighroom 6 fråga, när jag beskär bilderna så kommer mitt namn fram när jag framkallat men om jag inte beskär dem så kommer inget namn med? Konstigt....

Inlagt 2021-02-07 18:47 | Läst 1640 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du är nog en jäkel till fågelfotograf! Jag är bara så imponerad! Kul oxå med berättelse, bilder behöver sådana.
. hawk
Svar från Joakim88 2021-02-07 19:01
Haha ett stort tack ska du ha Håkan :-)
Ja alltså det här med örnen ovanför mig, jag satt som förstelnad, helt otroligt. Har knappt förstått hur nära den var.
Tack igen, man måste ju jobba för sina drömbilder :)
Vilken historia! Jag hade gett upp långt före dej. När fingrar och tår börjar domna bort då tappar jag tålamodet. Grattis till pilgrimsfalken. Jag såg den som håller till i Uppsala domkyrka förra helgen men det blev bara bilder av "dokumentär art" dvs den var jättehögt upp. Bilderna på vråken var ju toppenfina.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-02-07 19:27
Du jag kan säga att jag var riktigt nära på att ge upp flera gånger, men valde ändå att fortsätta :)
Ångrar så att jag inte fotade den första örnen på låg höjd...
Tack så mycket, kul att Jonny nämnde den innan vi lade på :)
Den är riktigt fin, tycker den påminner om lärkfalken.

Tack så mycket Lena :)
Imponerande uthållighet, jag hade gett upp innan jag börjat :). Har varit ute på några turer på någon km per dag, men det räcker i kylan som råder nu. Det har även varit dålig utdelning, känns som att fåglarna sitter inne i någon värmestuga medan fotograferna vandrar runt i kylan och ser intet. Fint på pilgrimsfalken och vråken, är det Sony tele du använder nu?
Svar från Joakim88 2021-02-07 19:33
Tack ska du Peter, jag tycker detta är kul :-)
Visst kanske är lite tokig ibland men jag vet vad jag vill ha för örnbilder om man säger så.
Visst är det kallt nu, riktigt kallt men visste ju att det skulle blåsa rejält vid sjön och då ser man oftast havsörnar :)
Men jag håller med dig, fågellivet är lite halvdött annars.
Tackar, nej jag hade D500 idag för brännviddens skull ang avståndet till rådjuret :)
pdahlen 2021-02-08 06:10
Du får göra lite tester någon gång 600mm på FF behöver inte vara sämre än 750mm med APS-C. Troligen bättre dynamik och brus från FF och med kanske ett skarpare objektiv så behöver inte 750mm vara längre än 600mm efter redigering. Sedan är ju frågan om hur bra AF det är på A7iii
Svar från Joakim88 2021-02-08 14:20
Du har helt rätt i det du skriver Peter :)
Får jag tag på något vilt från brorsan eller mina kollegor ( de som är jägare) så skall jag försöka igen med Sonyn, absolut.
En dag till ute i kylan ska väl gå, får planera lite bättre bara så att jag kan fotografera direkt :)
Ang AF i Sony A7iii så gjorde den sig bra i örngömslet men det var ju som sagt många örnar att välja på. Jag får testa helt enkelt :)
Du fick verkligen plåster på såren efter dom missade örnbilderna. Men man måste ta till sig upplevelserna också precis som du gör med detta, så lätt att glömma det när man är ute efter bilden.
Grattis till falken och såå fina bilder på vråken.
ing-marie
Svar från Joakim88 2021-02-07 20:20
Ja det fick jag verkligen, tack vare Jonnys tips :)
Så är det verkligen, kommer förmodligen aldrig att glömma denna dagen :)
Tack så mycket Ing-Marie :)
Grattis till x!
Roligt å det blir ju så levande med medryckande text till äventyren
Svar från Joakim88 2021-02-07 20:22
Tack så mycket Nini :)
Ja det blir ju det, skrev av bara farten vad jag hade upplevt idag :)
Nu blir det nog inga fler örnförsök då alla mina fiskar är slut :(
Kul läsning! Hoppas du får nya chanser. Du får skaffa ett tältgömsle (https://www.cyberphoto.se/outdoor/gomslen).
Då behöver man inte sitta så stilla.
Grattis till nytt X. Fina bilder på falken.

Mvh
Johnny
Svar från Joakim88 2021-02-07 21:02
Hej Johnny, tack ska du ha :)
Jag har faktiskt ett gömsletält, vågade dock inte använda det denna dag i blåsten. Var rädd att det skulle "prassla" för mycket i vinden. Men har använt det någon gång tidigare :)
Tack så mycket :)
Så roligt att läsa, berättelsen slår nästan bilderna idag! Gillar nog vråkbilderna ännu mer än bilderna på pilgrimsfalken, men hela serien är jättefin, som vanligt! och imponerad är bara förnamnet! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2021-02-08 08:16
Tack ska du ha Björn :-)
Ja det var en kall men ändå helt fantastisk upplevelse utan dess like just där med örnarna, särskilt örnen ovan/bakom mig :)

Vråkbilderna blev mina favoritbilder från den dagen, den cirkulerade så lugnt och fint ovanför oss här så det var bara att fota på :)

Tack ska du ha!
Underhållande läsning om dina bravader :) och blir det även några bra bilder av det så är det ju extra +..
Mvh/Gunte..
Svar från Joakim88 2021-02-09 07:39
Tack ska du ha Gunte :-)
Ja hehe den första örnen som flög så lågt ovanför isen jagar mig, att jag inte fotograferade...
Men skall försöka någon gång igen om jag lyckas få tag på lite viltkött :)
Vilket äventyr! Grattis till krysset på pillen. Väldigt trevlig läsning och fina bilder. Det går verkligen inte alltid som man vill ibland. Jag var ute vid vassruggarna vid hamnutfyllnaden i lördags för att förhoppningsvis kunna fotografera skäggmesarna som brukar vara där. Efter tre och en halv timme var det endast en blåmes som jag såg. Inte en skäggmes behagade visa sig. Jag hörde ett par av dem, men inte mer. Däremot fick jag ett bra tillfälle att testa mina nya vinterkängor. Det var -12 C och lite snålblåst, men jag stod på samma fläck hela tiden. Kängorna fungerade utmärkt. Jag märkte aldrig av kylan utan var lika varm och go om fötterna hela tiden.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim88 2021-02-13 18:18
Tack ska du ha Jörgen!
Nej det går verkligen inte som man har tänkt sig ibland om man säger så.
Jasså vad är detta för super kängor du har?
Jag frös fötterna av mig idag igen.....
TheInvisibleJackal 2021-02-16 15:18
Baffin Control Max heter de.
/Jörgen