Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Canon EOS R5


Summering

Canon EOS R5 är toppmodellen i EOS R-serien. Kameran har en hel del mycket intressanta funktioner - och överlag mycket höga prestanda. Bildsensorn har en upplösning på hela 45 MP (effektivt), vilket ...

Läs mer


Betyg


(4.83/5)
(4.67/5)
(4.5/5)
(baserat på 6 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Marko Niemi
2023-12-02 splitcane

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Autofokus Sensor Seriebildtagning Animal eye detect Ergonomi + massa annat.
MINUS: Finns det några?

Bytte från EOSR till R5 då jag aldrig blev riktigt nöjd med prestandan och spakarna på kameran. Touchbaren på R upplevde jag som helt meningslös.Med R5 fick jag tillbaka joystick och vredet på baksidan som jag hade på 7D. Sen ville jag åt seriebildtagning och sensorn på 45mp. Autofokus och animaleyedetect funkar klockrent och sitter varje gång.
Kanonkamera som jag kommer att utvecklas med mycket.

Liknande produkter: Canon 5D mark IV

Kundtjänst: Rajala Foto

Pris: 34000
Daniel Eriksson
2021-06-19 Dragoo

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Autofokus, ergonomi, upplösning
MINUS: Upplösningen kan här också vara ett minus då den inte är lika ljuskänslig som till exempel R6an. Du kommer att se brus i bilderna speciellt om du har mörka partier i fotot och ISO är högre. Stora bildfiler som kräver en PC eller Mac som kan hantera filerna. CFexpress kort är på den dyra sidan så tänk på det innan köp.

Toppnotch! Gick från en Canon 7D till den här och är nöjd med köpet. Dyr, men levererar ett AF som är svårmatchad.

Liknande produkter: Köpte först en Canon R6 men bytte upp mig till R5
Jan Gustafsson
2021-06-12 JanG

Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Autofokusen och den vinklingsbara skärmen.
MINUS: Sökaren och slutaren.

Canon R5 +
Det bästa med min Canon R5 är autofokusen och den vinklingsbara skärmen. Autofokusen är mycket bättre på att följa ett rörligt motiv än alla tidigare Canonkameror jag haft. Den vinklingsbara skärmen med följande autofokus är guld värd. Särskilt bra är den när jag fotograferar från gömsle. Bildkvalitén är mycket bra, men inte bättre än min Canon 5DSR.

Canon R5 -
Den bild som jag ser i sökaren är inte lika naturlig som i Canon 1DX MKII och den är mindre. Än värre är att när jag sätter ögat till sökaren blir det svart ett ögonblick innan bilden kommer. Detta är kamerans enskilt största nackdel tycker jag, för det har gjort att jag missat många bilder. Jag upplever också att det nya autofokussystemet ibland har svårt att hitta fokus. Men har kameran väl ställt in skärpan på en flygande fågel, då tappar den inte fokus lika lätt som tidigare Canon kameror har gjort.

Knappar och reglage fungerar inte lika bra på Canon R5 som på 1DX MKII. Men det är inget som förvånar mig, för Canon R5 är en kamera ur Canons 5-serie. Canon 1DX MKII tillhör Canons 1-serie och bättre kameror när det gäller användarvänlighet finns inte enligt min mening. Man får vad man betalar för.

Canon R5 har tre slutare, men ingen är bra.
1. Mekanisk slutare på första och andra ridån.
2. Elektronisk slutare på första ridån och mekanisk slutare på andra ridån.
3. Elektronisk slutare på första och andra ridån.

Använder du mekanisk slutare på första och andra ridån kan du räkna med att alla bilder blir lite oskarpa vid normala exponeringstider.

Använder du elektronisk slutare på första ridån och mekanisk slutare på andra ridån blir bilderna skarpa, med ett undantag. Det är vid serietagning och längre exponeringstider än 1/250 sekund, då fortplantar sig vibrationer från andra ridån till efterföljande bild. Noterbart är att detta problem inte finns hos Nikon Z7.

Använder du den helt elektroniska slutaren blir bilderna skarpa, men det är inte säkert att bilderna blir bra ändå. Flyger fågeln snabbt kan fågelns proportioner se lite konstiga ut. Detta fenomen kallas "rullande slutare".

Sammantaget vill jag påstå att Canon R5 är den bästa canonkameran för fågelfotografering just nu, juni 2021. Fördelarna är klart större än nackdelarna.

Liknande produkter: Canon 1DX MKIII

Kundtjänst: Mycket bra, kan inte vara bättre.

Pris: 52000
Tim Huhtala
2021-04-13 Tims

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: lätt, enkel att förstå, superb sensor, bra i höga ISO
MINUS:

Köpte en EOS R6 för att uppgradera från min 5D IV, men kände att upplösningen inte riktigt räckte till så jag köpte denna också.
Väldigt nöjd. Logisk uppgradering av 5D IV.

Liknande produkter: R6

Pris: 52000
2021-02-21 Oförbätterlig

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: * Hela konceptet med 20 bps, 45 MP och spegellöst =) * Ingen negativ prestanda av att använda EF-objektiv * Exponeringssimulering i sökaren * Ögon-AF * Mycket bra konfigurationsmöjligheter av knappar
MINUS: Småsaker såsom ingen ljudindikering när man fotar med elektronisk sökare, för stor Spot-AF ruta, svårare att gallra på kameran då allt sker med höger hand. Två av tre lösbara med en mjukvaruuppdatering. Det måste väl anses som väldigt bra att man får gå ned på sådana detaljer för att hitta något negativt!

Jag var lite tveksam till att hoppa på det spegellösa tåget. Jag gillar 5D IV jättemycket, men den har två stora brister i mitt tycke: Serietagningshastigheten är för låg med 7 bps och autofokusen hänger inte alls med jämfört med 7DII och 1DX. Samtidigt har jag sett en fotokompis avnjuta Sonys senaste spegellösa kameror och fina supertele. Så undantaget problem såsom batteriförbrukning och krångliga menyer förstod man ju att det var där framtiden fanns.
Canon R5 löser båda dessa problemområden och kombinerar detta med en upplösning på 45 MP. När dessutom kameran mer eller mindre skickade upp Canon från botten till marknadsledande på spegellöst var det inget att tveka på.
Upplösningen ger väldigt bra möjligheter att beskära samtidigt som bildkvalitén är minst lika bra som 5D IV.

Det har nämnts brister såsom oskärpa i vissa extremt smala fotoområden (1/20 och mekanisk slutare) som i alla fall jag knappast använder och lätt undviker på andra sätt samt att kameran överhettar vid 8K filmning, något jag heller inte berörs av. Det var inget som påverkade mitt beslut att köpa kameran.

Jag äger inga RF-objektiv och är inte alls imponerad över de teleobjektiv man presenterat, det finns ju inga RF supertelen än. Jag har stora EF-telen sedan tidigare och använder dessa, Canon har också en serie adaptrar för EF-objektiv. Det var oväntat svårt att få tag på en adapter, och jag har stått i kö på en Canon-adapter i över två månader nu. Jag hade tur att få tag på en begagnad JJC-adapter så länge, och jag har inget negativt att säga om det. Jag märker ingen negativ påverkan på autofokus eller någonting. Jag kan tänka mig att en Canon original bara är bättre om något.
Jag använder också en EF -extender och den verkar också funka bra mot R5:an.

Generellt har Canon behållit menyträdet från tidigare proffskameror vilket gör det mycket enkelt att hitta i som Canonanvändare. Väldigt många av parametrarna, t ex kring autofokus, känns igen redan från 7DII.

Jag ger kameran en 4: i "Lätt att använda" p g a att den har mycket konfigurationsmöjligheter. Det är något positivt, men det ställer högre krav på att man sätter sig in i kameran. Det är inte lätt för en nybörjare. Men det är i grunden proffskamera.

Jag ger kameran en 4:a i "Hållbarhet". Den håller säkert lika bra som tidigare High-end EOS-kameror men den känns lite rappligare och vekare i både utförande, material och reglage.

Sökaren kan innehålla väldigt mycket mer information än man är van vid (detta är skalbart) och det känns till en början svårt att dels komma åt dessa parametrar och ändra dem. Det med utgångspunkt från att jag satte mig i ett mörkt gömsle med kameran första gången utan att läsa på något i förväg! Man lär sig dock systematiken snabbt.

Konfigureringsmöjligheterna är väldigt stora. Man har stor frihet att knyta om kamerans knappar till nästintill vilka funktioner man vill. T ex har jag efter tips lagt ögon-AF på AE lock-knappen som jag annars aldrig använder. Då har jag möjligheten att växla mellan t ex spot-AF och ögon-AF med AI Servo på en bråkdels sekund utan att titta bort från sökaren istället för att lägga flera sekunder på att gå via menyn vilket är otroligt värdefullt. Man kan ju även tänka sig en tredje knapp som väljer ett större AF-område etc.

Vi har nu äntligen ett eget scrollhjul för ISO! Programvalshjulet fungerar som det när mittenknappen inte är intryckt vilket äntligen gör det möjligt att ändra ISO utan att trycka in en annan knapp först.

Inbyggd bilstabilisering som kompletterar objektivets även på EF-objektiv. Det ger i övrigt suveräna objektiv som 400/5,6 bildstabilisering!

Autofokusen har jag nämnt tidigare. Ögon-AF på fågel fungerar oväntat bra. En gråspett låser den utan problem på 15 meters håll med 600 mm och en duvhök på 30 m utan problem. Det är bara att komponera bilden så söks ögat in snabbt istället för att behövs sitta och manuellt flytta AF-punkten om fågeln flyttar sig som man är van vid. Det är en riktig "gamechanger". Den får naturligtvis problem i för dåligt ljus och för stora avstånd eller om motivet flyger. Får den problem hittar den oftast huvudet i alla fall.
En sak att se upp som jag märkte när jag fotade örnar är att det kan bli mindre bra resultat med ögon-AF, nära avstånd och stor bländare. Ögat ligger djupt nedsänkt i profil vilket jag har sett kan resultera i ett skarpt öga men lite oskärpa på ögonbryn och "morrhåren" bakom näbben vilket får hela bilden att se oskarp ut då det är de detaljerna som drar till sig blicken. Jag kan lätt tänka mig att samma problem kan uppstå när man fotar däggdjur, speciellt husdjur som man ofta har på nära avstånd.

Sökarbilden har exponeringssimulering vilket bl a innebär att ljusstyrkan i sökaren motsvarar exponeringen. För mig har det fungerat väldigt bra att styra exponeringen efter sökarbildens visning. Jag behöver sällan ändra mer än +/- 0,5 EV i efterbehandlingen numera, oftast inget alls.

Den elektroniska slutaren med 20 bps ger fantastiska möjligheter att fånga ögonblicket! men det går verkligen undan och det är när på omöjligt att bara ta en ruta per knapptryck. Jag hade uppskattat någon form av diskret tickande per exponering så att man vet ungefär hur många bilder en serie blir.

Batteritiden då?
När jag nästan kört slut på ett helt R5-batteri i gömsle hade jag tagit > 1300 bilder, grovgallrat en del m h a displayen och filmat några minuter. Då visserligen med ca 20 'C temperatur, 20 bps och mycket energispar aktiverat. Jag upplever batteritiden som ett mycket mindre problem än jag befarade och ser inte behovet av ett batterigrepp för den sakens skull. Det går ju att använda tidigare LP-E6x-batterier om man vill, men när jag provat är batteritiden markant sämre än med det dedikerade LP-E6NH som följer med. Kör man mekanisk slutare ska även serietagningshastigheten påverkas till det sämre med de äldre batterimodellerna.
Ett extra batteri kostar just nu 1229 kr på en av de större butikerna vilket är dyrt.

Man tvingas att skaffa CF-express kort vilket är både bra och dåligt. Det är riktigt dyra kort och de flesta har säkert som mig CF-kort sedan tidigare som inte går att återanvända. Men de är ju mycket snabbare.

Ett par småsaker jag inte gillar så mycket:
- Rutan som markerar spot AF-punkten är för stor. Jag skulle vilja ha "finpricken" från tidigare EOS-modeller, nu är det en större ruta stället. Det är säkert bara psykologiskt, men jag blir osäker på var jag fokuserar när den täcker hela huvudet på en fågel t ex.
- Play- och radera knapparna sitter nu på höger sida kameran istället för tidigare i vänstra marginalen. Det gör att alla moment som ingår i grovgallringen i fält nu sker med höger hand vilket saktar ned arbetsflödet betydligt.
- Jag hade önskat någon form av valbar ljudindikering när elektronisk slutare används.

Problem?
Jag hade lite oförklarliga problem med oförutsägbar oskärpa oavsett slutartid i början. Jag lyckades härleda det till att det uppstod på stativ. EF-objektiven jag har stänger automatiskt av IS när vibrationshastigheten sjunker lågt så det behöver man ju inte göra manuellt. Dock upptäckte jag att kameran inte stänger av den interna bildstabiliseringen på sensorn så länge IS-knappen på objektivet är i läge till. När jag började ställa från IS på objektivet på stativ försvann också det problemet när kameran då också slog av IBIS.

Jag har tidigare i användarrrecensioner sett att t ex 5D IV fick kritik för att den hade för mycket inställningsmöjligheter. Jag vill därför nämna att R5:an har betydligt fler. Man måste ju vara införstådd med att det är en oxymoron att en kamera ska ha alla möjlig inställningsmöjligheter men inte får kräva mer kunskap och instudering av användaren. Det är väl det som är syftet, att man får en stor mängd möjligheter att skräddarsy kameran efter sina egna behov? Jämfört med Sony är kameran mycket pedagogisk.

Någon har också kommenterat att 20 bps är onödigt och ger för mycket att gallra. Ja, det är ju lättlöst. Ställ in kameran på någon annan hastighet. Man kan ju inte få både 20 bps att frysa ögonblicket med och en lika liten bildskörd att gallra som med 5 bps. Ibland undrar man.

Liknande produkter: Canon 5DS R till väldigt bra pris på E-infinity. Den har upplösningen men inget annat R5:an har.

Kundtjänst: -
Andreas Persson
2021-02-10 Andreas911

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bildkvalitet, EVF, BPS, Brusnivåerna, detaljrikedomen, konstruktionen. AF
MINUS: Priset isf, men jag får ändå anse att det är mer än rimligt med tanke på hur bra den är och allt du får (borde kostat det dubbla).

Jag har nu haft min kamera sedan mitten av september och är blown away över hur bra den är. Jag använder ett Sigma 500 F4 DG OS HSM Sports (deras flaggskepp) och det fungerar klockrent. Jag tycker ju AF:en är fantastisk, även om jag med Sigmat "bara" får 80% täckning, men de 80% är sjukt bra jämfört med t.ex. en DSLR eller min tidigare 6D mark II. Att komponera bilderna är fantastiskt. Man får trixa lite med AF-inställningarna i början och anpassa efter olika situationer för att få bästa möjliga, men här är även användandet av dual backbutton focus guld värt. Jag har normalt AF (single-point small) på AF-ON och Animal eye AF på stjärnan intill. På detta sätt är jag alltid redo och vet att jag alltid kan få rätt skärpa.
Sensorn tycker jag är helt magisk för att vara Canon (bästa någonsin). Den har så hög detaljåtergivning vilket underlättar även vid beskärning. Jag har till och med börjat använda 1.6x crop i kameran för att få mer "räckvidd" i vissa situationer och det fungerar utmärkt. 17,5 mp i det läget är riktigt bra om man inte behöver så mycket beskärning. Att som fågelfotograf kunna få 1600 mm med 2x konvertern är i vissa lägen guldvärt.
Bruset upplever jag som minimalt och även på 12800 är bilderna mer än användbara. Bruset är enligt mig väldigt lugnt och behagligt monokromt. Man är inte lika rädd med denna att pressa ISO-talet uppåt.
Du får dock bara 14 BIT filer med H-läget och mekaniska slutaren eller med EFC-slutaren, men som fågelfotograf använder jag alltid H+ som ger 12 bps (H ger bara ca 8), men då får du filer på 13 BIT och elektroniska slutaren ger dig 12 BIT-filer, men 20 bps.
Rollings shutter med elektroniska slutaren har jag inte märkt något av ännu. Har inte heller märkt av att kameran skulle ge oskarpa bilder med mekaniska slutaren och långsamma tider (dock brukar jag nästan alltid fota i EFC-läget eller Elektroniska slutarläget).

Uppdaterar kameran så fort ny firmware kommer ut och Canon får jag säga är flitiga på detta och att göra kameran ännu bättre. Batteritiden med batterigrepp är helt klart bra och du kan även ladda den via en powerbank som har power delivery i fält (väldigt smidigt). Går att ställa in kameran så den drar lite ström också.

EVF:en är grym får jag säga, den är klar och skarpt och det är så härligt att kunna se exponeringen och till och med ett histogram direkt när du fotar. Blir så mycket enklare att hitta rätt. Vid normalt användande har jag inte märkt av något direkt lagg i den (någon gång möjligen vid höga ISO och lång slutartid, men aldrig annars).

AF fungerar även fantastiskt bra i väldigt lågt ljus och har hittills även hittat ögonen på fåglarna (ugglor, trots nästan helt mörkt ute).

Jag är mer än nöjd och anser att detta är den bästa kameran jag någonsin haft.

Liknande produkter: Sony A7R4, Nikon Z7 och Z7 II

Kundtjänst: Topp som alltid

Pris: 52190
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar