Recension / Test / Priser / Fakta
Canon EOS M5
Summering
Canon EOS M5Högintressant nyhet från Canon i deras EOS M-serie!
Bland de nya funktionerna finns bl.a APS-C CMOS sensor med 24,2 megapixel, förbättrad autofokus, DIGIC 7-processor, inbyggd ...
Läs mer
Artiklar om produkten
Mer info
Canon EOS M5
Högintressant nyhet från Canon i deras EOS M-serie!
Bland de nya funktionerna finns bl.a APS-C CMOS sensor med 24,2 megapixel, förbättrad autofokus, DIGIC 7-processor, inbyggd 5-axlig stabilisering för video, upp till sju bilder i sekunden i sekvensläge m.m.
Medföljande EF-adapter
Till Canon EOS M5 medföljer även Canons EF-adapter som gör det möjligt att montera alla Canons EF- & EF-S-objektiv på kameran, med bibehållen autofokus och exponeringsautomatik.
EGENSKAPER:
¤ 24,2 miljoner pixlar APS-C CMOS sensor
¤ Dubbel pixel CMOS AF, Touch AF
¤ DIGIC 7
¤ Sekvenstagning upp till 9 b/s (7 b/s med live view and C-AF)
¤ ISO 100 till 25.600
¤ Full HD-video med upp till 50 fps (60 fps i NTSC)
¤ 5-axlig elektronisk bildstabilisering för videoläget
¤ Stor 3,2" tiltbar LCD-skärm, pekskärm, Touch AF
¤ OLED-sökare med 2 360 000 punkter
¤ WiFi + NFC + Bluetooth
5-AXLIG STABILISERING
För att korrigera oskärpa vid videoinspelningar när man använder objektiv utan inbyggd stabilisering, så hjälper kamerans inbyggda 5-axliga elektroniska stabilisering mot oönskade kameraskakningar. Inspelningarna blir naturligtvis ännu stadigare med objektiv som har optisk bildstabilisering (IS).
STYRKA, PRECISION OCH PRESTANDA
EOS M5 fångar färgnyanser och ljus på ett fantastiskt sätt tack vare DIGIC 7-processorn, som också ger bättre bildbearbetningskraft, mindre brus, fler detaljer och fylligare toner. Kombinerat med Dual Pixel CMOS AF kan spontana ögonblick frysas, och DIGIC 7 hanterar igenkänning och spårning av objekt så att kameran kan låsas på objekt längre och mer exakt, både för stillbilder och filmsekvenser. DIGIC 7 ger den allra bästa fotoupplevelsen och bättre skärpa och prestationer, vare sig det gäller semesterbilder eller professionella tagningar.
24,2 MEGAPIXELSENSOR
Sensorn innehåller mikrolinser utan mellanrum för att maximera sensorområdet, öka pixlarnas ljuskänslighet och göra kameran mindre mottaglig för digitalt brus. Sensorn innehåller liknande tekniker som i den välkända EOS 80D. Den förbättrar även det dynamiska omfånget och ger redigeringsfrihet för fina skuggor och kontraster. Där det krävs kort skärpedjup, till exempel vid porträttfotografering eller kreativa uttrycksformer, förenklar kamerans APS-C-sensor jobbet. Med ISO- värden upp till hela 25600 hanterar EOS M5 ljuset enkelt och klarar alla tagningar även under besvärliga ljusförhållanden.
GENOMTÄNKT DESIGN
Kamerans inbyggda, stora och elektroniska sökare har placerats centralt, precis som på traditionella systemkameror. Sökaren har hög upplösning och 120 bilder per sekund i uppdateringsfrekvens, för maximal komfort. När sökaren används kan LCD-touchskärmen omvandlas till en pekplatta för att med tummen kunna ändra AF-punkt eller AF-zon, ungefär som multirattens joystick-funktion på en traditionell systemkamera. LCD-touchskärmen fungerar i övrigt som portal till samtliga inställningar. Med flera anpassningsbara yttre knappar har fotografen hela kontrollen och det finns också en ny ratt för enkel exponeringskontroll via tummen. Med objektivadaptern EF - EOS M kan EOS M5 använda över 80 stycken olika EF- objektiv, utan prestanda- eller kvalitetsförlust.
ALLTID ANSLUTEN
Förutom WiFi och NFC har EOS M5 Bluetooth-anslutning, som skapar en konstant uppkoppling mellan användarens smartphone och kamera. Via en smartphone kan man visa och överföra bilder utan att behöva ta upp kameran ur väskan, eftersom Bluetooth-anslutningen automatiskt växlar till WiFi när så behövs. Funktionen kan också användas för att förvandla en smartphone till en enkel fjärrkontroll för längre fjärrtagningar som kräver snabb avtryckning, till exempel vid fotografering av djur och natur.
HASTIGHET & AF
EOS M5 är startklar på ca 1 sekund och ger en seriebildtagning på hela 7 b/s i samband med kontinuerlig autofokus och exponering, eller 9 b/s med låst fokus och exponering. Den har även tack vare Dual pixel CMOS AF, en ytterligare förbättrad AF-hastighet. Tidigare EOS M-modeller var inte kända för att vara snabba direkt, men EOS M5 är klart förbättrad på den punkten och nu mer än tillräckligt snabb för de allra flesta normalanvändares behov.
BYGGKVALITET & ERGONOMI
Kameran är till stor del byggd i metall och känns robust och gedigen. Bra känsla även i dess knappar och reglage, och programvalsratten som jag klagade på M3:an har nu blivit försedd med en den låsknapp som vi saknade, så det tackar vi för. Greppet känns bra med tanke på hur liten kameran är, och den extra inställningsratten som tillkommit är mycket välkommen.
SKÄRM & SÖKARE
M5 är försedd med en stor 3,2" skärm som är vikbar i vertikal riktning, vilket är suveränt vid fotografering på låga nivåer, och perfekt för dig som gillar att ta selfies (självporträtt) i och med att den går att vinkla även framåt. Skärmen ger en mycket skarp och tydlig bild. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns också. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen, och det fina är också att det går att flytta fokuspunkten via skärmen när man tittar genom sökare, och går även att utföra vid filmning. Pek-avtryckaren går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. EOS M5 har en mycket bra skärm.
EOS M5 är den första i M-serien som fått en inbyggd sökare. Den är högupplöst med 2 360 000 punkter vilket ger en klar och tydlig bild även fast den är relativt liten. Dioptriinställningen hittar man på undersidan, dock svår att komma åt så länge man inte viker ut skärmen. Ögonsensor för automatisk växling mellan skärm och sökare finns också.
FUNKTIONER
Canon EOS M5 är en mycket trevlig och relativt kompetent liten systemkamera. Den kan självklart inte allt, men har de mest nödvändiga funktionerna man normalt behöver för kreativ fotografering. Utvändigt reglage för exponeringskompensation är alltid trevligt och bra att det tillkommit en extra inställningsratt. Skärpeinställningen fungerar numera som "oskarp mask" där man kan ställa in den digitala skärpan i bilderna mer exakt med tre parametrar istället för bara en. Canon har också lagt till flera bra och användbara funktioner som t .ex. Focus Peaking och Time lapse-film direkt ur kameran, men jämfört med många andra spegelfria kameror har Canon kanske varit lite snål med "lull-lull" funktioner som exempelvis panorama, bracketing, multiexponering etc. Fast det är ju sånt som de flesta användare i regel klarar sig utan och här nedan har vi radat upp de kanske mest intressanta funktionerna i M5:an:
¤ Bländarförval (AV)
¤ Slutarförval (TV)
¤ Manuell exponering (M)
¤ Exponeringskompensation +/- 3 steg
¤ Blixtexponeringskompensation
¤ Blixtsynk på första eller andra ridån
¤ Manuell blixteffekt (3 fasta lägen)
¤ Auto-ISO med valbart högsta ISO
¤ RAW-format
¤ Spot-mätning
¤ Bulb
¤ Brusreduceringsinställningar
¤ Bildstabilisering (beror på objektiv)
¤ Sekvenstagning 7 b/s (eller 9 b/s låst fokus & expon.)
¤ Time lapse-filmning
¤ Elektroniskt vattenpass för både sökare & skärm
¤ Rutnät för både sökare & skärm
¤ Focus Peaking (bra hjälpmedel vid manuell fokusering)
¤ Högdagervarning (endast för stillbilder i efterhand)
¤ Justering av digital skärpa (a lá oskarp mask)
¤ Justering av kontrast
¤ Justering av färgmättnad
¤ Justering av färgton
¤ Korrigering av vinjettering
¤ Korrigering av kromatisk aberration
¤ Korrigering av diffraktion
¤ HDR-läge
¤ WiFi
WIFI, NFC & BLUETOOTH
Med Canons gratis-app Camera Connect kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta. Trevligt också med NFC på kameran för snabbare och direkt uppkoppling till appen i smartenheten. Det ska vara enkelt och gå fort att koppla upp sig, annars tröttnar man ganska snabbt på att använda sig av WiFi. Det går även bra att ta bilder och styra kameran via appen. Åtkomliga funktioner är bländare och slutartid (beroende på inställt exponeringsval i kameran), zoom, exponeringskompensation, ISO, bildtagningsläge och AF-läge. Man kan även flytta fokuspunkten genom att trycka på smartenhetens skärm. Tack vare Bluetooth så kan du låta kameran vara ständigt uppkopplad för enklare överföring av bilder till din smartphone eller surfplatta.
VIDEO
Kameran filmar som bäst i full HD 1920x1080 med 50 eller 25 b/sek. För dig som vill komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar (i Europa). Det går att filma antingen med full automatik, eller med manuell exponering, där man även under pågående filmning kan justera, bländare, slutartid och ISO. Kontinuerlig autofokus jobbar mjukt och följsamt med STM-optik. USM-objektiven fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och inte alls lika smidigt och lämpligt för filmning, men bäst resultat får man som regel med manuell fokusering. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. EOS M5 ger tillgång till en inbyggd 5-axlad bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-optik för ytterligare effektivare stabilisering. Kameran har ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), och det finns manuell nivåreglering av ljudet direkt i kameran, men den saknar uttag för hörlurar. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns inte. Filmkvaliteten får godkänt betyg och fungerar bra för normalt hobbybruk, personligen saknar jag 4K.
TIME LAPSE
Time lapse-filmning har den fått ärva från sina större syskon typ 80D m.fl. Kameran använder sig av filmläget och filmsekvensen blir i full HD 1920x1080 i 25p, och går att ställa in med en intervall på 2-4 bilder upp till 900 bilder.
BILDKVALITET
Bildkvaliteten är precis lika bra som Canons betydligt större och tyngre DSLR-kameror typ EOS 80D, EOS 760D m.fl. i och med samma typ av sensor och liknande signalbehandling. Det som egentligen har störst betydelse för bildkvaliteten är vilket objektiv man använder, och en positiv egenskap som vi märkt med EOS M-systemet är att zoomarna EF-M 18-55 och 55-200 ger lite bättre bildkvalitet än Canons liknande varianter med EF-S fattning. Sen får vi också hålla tummarna att Canon släpper fler fasta objektiv i liknande storlek och med samma fina bildkvalitet som EF-M 22/2 STM, det objektivet tycker jag nämligen matchar kameran perfekt.
DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW-format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Canon skickar med Digital Photo Professional (DPP) för RAW-hantering till de flesta av sina kameror som kan ta bilder i rå-formatet. (Till vissa kameror medföljer ingen CD-skiva, utan man får ladda hem den gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv.
MYCKET BRA:
+ Bra bildkvalitet
+ Sensor i APS-C format
+ Inbyggd 5-axlad stabilisering som kan kombineras med IS-optik (för video endast)
+ RAW-format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Inbyggd elektronisk sökare
+ Bra och vikbar skärm med touch-funktion
+ Går att flytta fokuspunkten på skärmen när man använder sökaren
+ Tillräckligt kompetent för de flesta användare
+ Focus peaking för manuell fokusering
+ Seriebildtagning med 7 b/s med kontinuerlig AF & exponering
+ Fokus och exponering är ej låsta vid seriebildtagning (till skillnad från M3)
+ Förbättrad AF och snabbare än tidigare EOS M-modeller
+ Känns mycket gediget byggd och i smidigt format
+ Bra grepp i förhållande till sin storlek
+ Mer systemkamera-känsla än tidigare EOS M-modeller
+ Separat ratt för exponeringskompensation
+ 3st inställningsrattar + dubbel funktion för 1st
+ Möjlighet till EF-adapter (och ingår till vissa kit, dock en enklare utan stativfäste)
+ Separat batteriladdare medföljer
+ Wifi & fjärrkontroll via applikation till smartenhet
+ Både inbyggd blixt och blixtsko för externa blixtar
+ Extremt tyst autofokusering med EF-M 18-55mm
+ EF-M zoomarna presterar i allmänhet bättre än likvärdiga EF-S zoomar
MINDRE BRA:
- Ingen 4K filmning
- Servo AF (kontinuerlig fokussökning) drar ner farten på serietagningen
- Den inbyggda blixten går inte att vinkla uppåt längre (till skillnad från M3:ans)
- Saknar högdagervarning typ Zebra-mönster i realtid
- Batteriet kan ej laddas via Micro-USB-kontakten
- Synd att den inbyggda stabiliseringen inte fungerar även vid stillbildstagning
- Finns i skrivande stund endast 1st litet och platt objektiv med EF-M fattning
SAMMANFATTINGSVIS
Kamerorna i EOS M-serien har utvecklats rätt rejält för varje ny modell som Canon släppt, och M5:an har framförallt blivit märkbart snabbare än föregående modeller när det gäller både seriebildtagning och autofokus. Den har även fått en helt ny design med bl a inbyggd sökare och dubbla inställningsrattar vilket också gör att den känns trevligare att hantera och nu mer likt en systemkamera. Jag tycker EOS M5 är en riktigt trevlig liten modell och bildkvaliteten är mycket bra, dock är konkurrensen stenhård idag och på videosidan tycker jag Canon hamnat lite efter i och med att den saknar 4K-filmning. Nu är det förstås långt ifrån alla användare som har behov av 4K, och det kan också bli en ganska dyr historia ifall man också måste uppgradera alla prylar till 4K som dator, bildskärm, programvara, TV m.m.
Tillverkare: Canon
Tillverkarens produktsida
Produktdata
Produktdata i samarbete med Prisjakt.nu
Allmänt:- Antidammsystem: Ja
- Bildstabilisator: Inbyggt i kamerahus
- Förstoringsgrad (cropfactor): 1.6 x
- Typ av kamera: Spegellös
Anslutningar:- FireWire: Nej
- HDMI: Ja
- Mikrofoningång: Ja
- USB-kontakt: Ja
- USB-version: 2.0
Autofokus:- AF-assist(hjälpbelysning till autofokus): Blixt
- Fasdetekterande autofokus: Ja
- Max antal AF-punkter (inkl assisterande): 49 st
- Kontrast-autofokus: Nej
Bildegenskaper:- AEB/HDR-stöd: Nej
- Filformat (Stillbild): JPEG, RAW
- Ljuskänslighet (grund-ISO): 100 till 25600 ISO
- Max upplösning (Stillbild): 6000x4000
- Sekvenstagning: Ja
- Antal (JPEG, högsta hastighet): 26 bilder
- Antal (RAW, högsta hastighet): 17 bilder
- Hastighet (JPEG): 9 bilder/s
- Sensorformat: APS-C
- Sensorstorlek: 22.3 x 14.9 mm
- Sensortyp: CMOS
- Sensorupplösning (effektivt antal pixlar): 24.2 megapixlar
- Slutartider: 30 - 1/4000 s
- Videoinspelning: Ja
- Ljudupptagning: Via extern samt inbyggd mic
- Max bildhastighet (högsta upplösning): 60 fps
- Max bildhastighet (oavsett upplösning): 60 fps
- Max upplösning (högsta bildhastigheten): 1920x1080p pixlar
- Max upplösning (video): 1920x1080p pixlar
- Videofilformat: AVC/H.264 .mp4
Blixt:- Blixt: Inbyggd och extern
- Blixtautomatik: E-TTL II (Canon)
- Extern blixtanslutning: Kabel/blixtsko
- X-synk-hastighet: 1/200 s
Design:- Färg: Svart
Dimensioner:- Bredd: 115.6 mm
- Djup: 60.6 mm
- Höjd: 89.2 mm
- Produktvikt: 427 g
Display & Sökare:- Antal pixlar (EVF): 2360000 pixlar
- Antal pixlar (skärm): 1620000 pixlar
- Pekskärm: Ja
- Separat infodisplay: Nej
- Skärmstorlek: 3.2 tum
- Sökare: Bildskärm (LiveView), EVF (elektronisk)
- Sökartäckning: 100 %
- Vridbar skärm: Ja
Funktioner:- Allvädersskydd (damm/fukttålig): Nej
Kommunikation:- Bluetooth: Ja
- Bluetooth-version: 4.1
- GPS: Nej
- NFC: Ja
- Trådlöst nätverk (Wi-Fi): Ja
Kompatibilitet:- Kompatibla objektiv (utan adapter): Canon EF-M
- Medföljande objektiv: Nej
Lagring:- Kompatibla minneskort: Secure Digital, Secure Digital HC, Secure Digital XC
Strömförsörjning:- Batterikapacitet (CIPA): 295 bilder
- Batterityp: Li-Ion
Övrigt:- Lanseringsår: 2016
Länkar:
Högintressant nyhet från Canon i deras EOS M-serie!
Bland de nya funktionerna finns bl.a APS-C CMOS sensor med 24,2 megapixel, förbättrad autofokus, DIGIC 7-processor, inbyggd 5-axlig stabilisering för video, upp till sju bilder i sekunden i sekvensläge m.m.
Medföljande EF-adapter
Till Canon EOS M5 medföljer även Canons EF-adapter som gör det möjligt att montera alla Canons EF- & EF-S-objektiv på kameran, med bibehållen autofokus och exponeringsautomatik.
EGENSKAPER:
¤ 24,2 miljoner pixlar APS-C CMOS sensor
¤ Dubbel pixel CMOS AF, Touch AF
¤ DIGIC 7
¤ Sekvenstagning upp till 9 b/s (7 b/s med live view and C-AF)
¤ ISO 100 till 25.600
¤ Full HD-video med upp till 50 fps (60 fps i NTSC)
¤ 5-axlig elektronisk bildstabilisering för videoläget
¤ Stor 3,2" tiltbar LCD-skärm, pekskärm, Touch AF
¤ OLED-sökare med 2 360 000 punkter
¤ WiFi + NFC + Bluetooth
5-AXLIG STABILISERING
För att korrigera oskärpa vid videoinspelningar när man använder objektiv utan inbyggd stabilisering, så hjälper kamerans inbyggda 5-axliga elektroniska stabilisering mot oönskade kameraskakningar. Inspelningarna blir naturligtvis ännu stadigare med objektiv som har optisk bildstabilisering (IS).
STYRKA, PRECISION OCH PRESTANDA
EOS M5 fångar färgnyanser och ljus på ett fantastiskt sätt tack vare DIGIC 7-processorn, som också ger bättre bildbearbetningskraft, mindre brus, fler detaljer och fylligare toner. Kombinerat med Dual Pixel CMOS AF kan spontana ögonblick frysas, och DIGIC 7 hanterar igenkänning och spårning av objekt så att kameran kan låsas på objekt längre och mer exakt, både för stillbilder och filmsekvenser. DIGIC 7 ger den allra bästa fotoupplevelsen och bättre skärpa och prestationer, vare sig det gäller semesterbilder eller professionella tagningar.
24,2 MEGAPIXELSENSOR
Sensorn innehåller mikrolinser utan mellanrum för att maximera sensorområdet, öka pixlarnas ljuskänslighet och göra kameran mindre mottaglig för digitalt brus. Sensorn innehåller liknande tekniker som i den välkända EOS 80D. Den förbättrar även det dynamiska omfånget och ger redigeringsfrihet för fina skuggor och kontraster. Där det krävs kort skärpedjup, till exempel vid porträttfotografering eller kreativa uttrycksformer, förenklar kamerans APS-C-sensor jobbet. Med ISO- värden upp till hela 25600 hanterar EOS M5 ljuset enkelt och klarar alla tagningar även under besvärliga ljusförhållanden.
GENOMTÄNKT DESIGN
Kamerans inbyggda, stora och elektroniska sökare har placerats centralt, precis som på traditionella systemkameror. Sökaren har hög upplösning och 120 bilder per sekund i uppdateringsfrekvens, för maximal komfort. När sökaren används kan LCD-touchskärmen omvandlas till en pekplatta för att med tummen kunna ändra AF-punkt eller AF-zon, ungefär som multirattens joystick-funktion på en traditionell systemkamera. LCD-touchskärmen fungerar i övrigt som portal till samtliga inställningar. Med flera anpassningsbara yttre knappar har fotografen hela kontrollen och det finns också en ny ratt för enkel exponeringskontroll via tummen. Med objektivadaptern EF - EOS M kan EOS M5 använda över 80 stycken olika EF- objektiv, utan prestanda- eller kvalitetsförlust.
ALLTID ANSLUTEN
Förutom WiFi och NFC har EOS M5 Bluetooth-anslutning, som skapar en konstant uppkoppling mellan användarens smartphone och kamera. Via en smartphone kan man visa och överföra bilder utan att behöva ta upp kameran ur väskan, eftersom Bluetooth-anslutningen automatiskt växlar till WiFi när så behövs. Funktionen kan också användas för att förvandla en smartphone till en enkel fjärrkontroll för längre fjärrtagningar som kräver snabb avtryckning, till exempel vid fotografering av djur och natur.
HASTIGHET & AF
EOS M5 är startklar på ca 1 sekund och ger en seriebildtagning på hela 7 b/s i samband med kontinuerlig autofokus och exponering, eller 9 b/s med låst fokus och exponering. Den har även tack vare Dual pixel CMOS AF, en ytterligare förbättrad AF-hastighet. Tidigare EOS M-modeller var inte kända för att vara snabba direkt, men EOS M5 är klart förbättrad på den punkten och nu mer än tillräckligt snabb för de allra flesta normalanvändares behov.
BYGGKVALITET & ERGONOMI
Kameran är till stor del byggd i metall och känns robust och gedigen. Bra känsla även i dess knappar och reglage, och programvalsratten som jag klagade på M3:an har nu blivit försedd med en den låsknapp som vi saknade, så det tackar vi för. Greppet känns bra med tanke på hur liten kameran är, och den extra inställningsratten som tillkommit är mycket välkommen.
SKÄRM & SÖKARE
M5 är försedd med en stor 3,2" skärm som är vikbar i vertikal riktning, vilket är suveränt vid fotografering på låga nivåer, och perfekt för dig som gillar att ta selfies (självporträtt) i och med att den går att vinkla även framåt. Skärmen ger en mycket skarp och tydlig bild. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns också. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen, och det fina är också att det går att flytta fokuspunkten via skärmen när man tittar genom sökare, och går även att utföra vid filmning. Pek-avtryckaren går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. EOS M5 har en mycket bra skärm.
EOS M5 är den första i M-serien som fått en inbyggd sökare. Den är högupplöst med 2 360 000 punkter vilket ger en klar och tydlig bild även fast den är relativt liten. Dioptriinställningen hittar man på undersidan, dock svår att komma åt så länge man inte viker ut skärmen. Ögonsensor för automatisk växling mellan skärm och sökare finns också.
FUNKTIONER
Canon EOS M5 är en mycket trevlig och relativt kompetent liten systemkamera. Den kan självklart inte allt, men har de mest nödvändiga funktionerna man normalt behöver för kreativ fotografering. Utvändigt reglage för exponeringskompensation är alltid trevligt och bra att det tillkommit en extra inställningsratt. Skärpeinställningen fungerar numera som "oskarp mask" där man kan ställa in den digitala skärpan i bilderna mer exakt med tre parametrar istället för bara en. Canon har också lagt till flera bra och användbara funktioner som t .ex. Focus Peaking och Time lapse-film direkt ur kameran, men jämfört med många andra spegelfria kameror har Canon kanske varit lite snål med "lull-lull" funktioner som exempelvis panorama, bracketing, multiexponering etc. Fast det är ju sånt som de flesta användare i regel klarar sig utan och här nedan har vi radat upp de kanske mest intressanta funktionerna i M5:an:
¤ Bländarförval (AV)
¤ Slutarförval (TV)
¤ Manuell exponering (M)
¤ Exponeringskompensation +/- 3 steg
¤ Blixtexponeringskompensation
¤ Blixtsynk på första eller andra ridån
¤ Manuell blixteffekt (3 fasta lägen)
¤ Auto-ISO med valbart högsta ISO
¤ RAW-format
¤ Spot-mätning
¤ Bulb
¤ Brusreduceringsinställningar
¤ Bildstabilisering (beror på objektiv)
¤ Sekvenstagning 7 b/s (eller 9 b/s låst fokus & expon.)
¤ Time lapse-filmning
¤ Elektroniskt vattenpass för både sökare & skärm
¤ Rutnät för både sökare & skärm
¤ Focus Peaking (bra hjälpmedel vid manuell fokusering)
¤ Högdagervarning (endast för stillbilder i efterhand)
¤ Justering av digital skärpa (a lá oskarp mask)
¤ Justering av kontrast
¤ Justering av färgmättnad
¤ Justering av färgton
¤ Korrigering av vinjettering
¤ Korrigering av kromatisk aberration
¤ Korrigering av diffraktion
¤ HDR-läge
¤ WiFi
WIFI, NFC & BLUETOOTH
Med Canons gratis-app Camera Connect kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta. Trevligt också med NFC på kameran för snabbare och direkt uppkoppling till appen i smartenheten. Det ska vara enkelt och gå fort att koppla upp sig, annars tröttnar man ganska snabbt på att använda sig av WiFi. Det går även bra att ta bilder och styra kameran via appen. Åtkomliga funktioner är bländare och slutartid (beroende på inställt exponeringsval i kameran), zoom, exponeringskompensation, ISO, bildtagningsläge och AF-läge. Man kan även flytta fokuspunkten genom att trycka på smartenhetens skärm. Tack vare Bluetooth så kan du låta kameran vara ständigt uppkopplad för enklare överföring av bilder till din smartphone eller surfplatta.
VIDEO
Kameran filmar som bäst i full HD 1920x1080 med 50 eller 25 b/sek. För dig som vill komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar (i Europa). Det går att filma antingen med full automatik, eller med manuell exponering, där man även under pågående filmning kan justera, bländare, slutartid och ISO. Kontinuerlig autofokus jobbar mjukt och följsamt med STM-optik. USM-objektiven fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och inte alls lika smidigt och lämpligt för filmning, men bäst resultat får man som regel med manuell fokusering. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. EOS M5 ger tillgång till en inbyggd 5-axlad bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-optik för ytterligare effektivare stabilisering. Kameran har ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), och det finns manuell nivåreglering av ljudet direkt i kameran, men den saknar uttag för hörlurar. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns inte. Filmkvaliteten får godkänt betyg och fungerar bra för normalt hobbybruk, personligen saknar jag 4K.
TIME LAPSE
Time lapse-filmning har den fått ärva från sina större syskon typ 80D m.fl. Kameran använder sig av filmläget och filmsekvensen blir i full HD 1920x1080 i 25p, och går att ställa in med en intervall på 2-4 bilder upp till 900 bilder.
BILDKVALITET
Bildkvaliteten är precis lika bra som Canons betydligt större och tyngre DSLR-kameror typ EOS 80D, EOS 760D m.fl. i och med samma typ av sensor och liknande signalbehandling. Det som egentligen har störst betydelse för bildkvaliteten är vilket objektiv man använder, och en positiv egenskap som vi märkt med EOS M-systemet är att zoomarna EF-M 18-55 och 55-200 ger lite bättre bildkvalitet än Canons liknande varianter med EF-S fattning. Sen får vi också hålla tummarna att Canon släpper fler fasta objektiv i liknande storlek och med samma fina bildkvalitet som EF-M 22/2 STM, det objektivet tycker jag nämligen matchar kameran perfekt.
DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW-format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Canon skickar med Digital Photo Professional (DPP) för RAW-hantering till de flesta av sina kameror som kan ta bilder i rå-formatet. (Till vissa kameror medföljer ingen CD-skiva, utan man får ladda hem den gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv.
MYCKET BRA:
+ Bra bildkvalitet
+ Sensor i APS-C format
+ Inbyggd 5-axlad stabilisering som kan kombineras med IS-optik (för video endast)
+ RAW-format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Inbyggd elektronisk sökare
+ Bra och vikbar skärm med touch-funktion
+ Går att flytta fokuspunkten på skärmen när man använder sökaren
+ Tillräckligt kompetent för de flesta användare
+ Focus peaking för manuell fokusering
+ Seriebildtagning med 7 b/s med kontinuerlig AF & exponering
+ Fokus och exponering är ej låsta vid seriebildtagning (till skillnad från M3)
+ Förbättrad AF och snabbare än tidigare EOS M-modeller
+ Känns mycket gediget byggd och i smidigt format
+ Bra grepp i förhållande till sin storlek
+ Mer systemkamera-känsla än tidigare EOS M-modeller
+ Separat ratt för exponeringskompensation
+ 3st inställningsrattar + dubbel funktion för 1st
+ Möjlighet till EF-adapter (och ingår till vissa kit, dock en enklare utan stativfäste)
+ Separat batteriladdare medföljer
+ Wifi & fjärrkontroll via applikation till smartenhet
+ Både inbyggd blixt och blixtsko för externa blixtar
+ Extremt tyst autofokusering med EF-M 18-55mm
+ EF-M zoomarna presterar i allmänhet bättre än likvärdiga EF-S zoomar
MINDRE BRA:
- Ingen 4K filmning
- Servo AF (kontinuerlig fokussökning) drar ner farten på serietagningen
- Den inbyggda blixten går inte att vinkla uppåt längre (till skillnad från M3:ans)
- Saknar högdagervarning typ Zebra-mönster i realtid
- Batteriet kan ej laddas via Micro-USB-kontakten
- Synd att den inbyggda stabiliseringen inte fungerar även vid stillbildstagning
- Finns i skrivande stund endast 1st litet och platt objektiv med EF-M fattning
SAMMANFATTINGSVIS
Kamerorna i EOS M-serien har utvecklats rätt rejält för varje ny modell som Canon släppt, och M5:an har framförallt blivit märkbart snabbare än föregående modeller när det gäller både seriebildtagning och autofokus. Den har även fått en helt ny design med bl a inbyggd sökare och dubbla inställningsrattar vilket också gör att den känns trevligare att hantera och nu mer likt en systemkamera. Jag tycker EOS M5 är en riktigt trevlig liten modell och bildkvaliteten är mycket bra, dock är konkurrensen stenhård idag och på videosidan tycker jag Canon hamnat lite efter i och med att den saknar 4K-filmning. Nu är det förstås långt ifrån alla användare som har behov av 4K, och det kan också bli en ganska dyr historia ifall man också måste uppgradera alla prylar till 4K som dator, bildskärm, programvara, TV m.m.
Tillverkare: Canon
Tillverkarens produktsida
- USB-version: 2.0
- Max antal AF-punkter (inkl assisterande): 49 st
- Antal (JPEG, högsta hastighet): 26 bilder
- Antal (RAW, högsta hastighet): 17 bilder
- Hastighet (JPEG): 9 bilder/s
- Ljudupptagning: Via extern samt inbyggd mic
- Max bildhastighet (högsta upplösning): 60 fps
- Max bildhastighet (oavsett upplösning): 60 fps
- Max upplösning (högsta bildhastigheten): 1920x1080p pixlar
- Max upplösning (video): 1920x1080p pixlar
- Videofilformat: AVC/H.264 .mp4
- Bluetooth-version: 4.1
Recensioner
XX(Inga recensioner inlagda)
Prisjämförelse
Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager.
Prisjämförelse i samabete med Prisjakt.nu
Forumdiskussioner
Diskussion | I forum | Startad | Startad av | Inlägg | Senaste inlägg - | Senaste inlägg av |
---|---|---|---|---|---|---|
Canon EOS M5 - intryck och erfarenheter | Canon - kameror , objektiv, tillbehör | 2016-12-26 23:04 | AFJ | 224 | 2017-12-28 22:01 | martinot |
IBIS Manuell optik EOS M5 | Canon - kameror , objektiv, tillbehör | 2017-02-16 15:40 | Jonar | 2 | 2017-02-16 21:02 | PMD |
Till salu i Köp&Sälj Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.
Ägare
Medlem | Lagd i kameraväska + |
---|---|
AFJ | 2016-12-23 16:33:51 |
Titteliture | 2017-03-02 17:10:02 |
mekstrom | 2017-03-18 20:36:14 |
Arjo | 2017-05-21 14:54:52 |
perch | 2017-07-22 13:16:31 |
Leo Sirkiä | 2017-08-31 16:33:20 |
Chris N | 2018-04-04 11:01:56 |
benber | 2018-06-07 14:14:17 |
Staffan.A | 2018-10-09 14:27:02 |
Bussmicke | 2018-10-25 08:44:34 |
kzr63g | 2019-01-21 21:32:50 |
TonyL | 2019-02-20 19:29:42 |
grytgubben | 2019-02-28 16:13:38 |
hjohnsson | 2019-11-27 15:02:52 |
[email protected] | 2020-01-11 11:58:30 |
ELundqvist | 2020-01-31 09:59:32 |
Freddye | 2020-02-24 13:03:06 |
Adark | 2020-12-29 15:26:09 |
Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.