Annons
Användarnamn: Gentlein
Ålder: 42 år
Bor: Kiruna, Norrbottens län
Kategori: Frilansfotograf
Började fotografera: 2003
Medlem sedan: 2004-03-23
Senast inloggad:

Jag

Har alltid hållt på med konst. Flätat, snickrat, format och sytt. Julklapparna har alltid varit handgjorda i den mån det har hunnits med. På duk och papper har jag jobbat med kritor, blyerts, kol, aqvarell, olja, akryl och kollage. Matematik var favoritämnet i skolan, konst i sin renaste form. Hästar var ett stort intresse när den tiden begav sig.

Fösta kameran fick jag av pappa när jag fyllde sju år. Det var en liten kompakt som han hittat i en container. Anledningen till att den låg där var att alla bilder blev suddiga, hur man än ansträngde sig, vilket jag snart kom underfund med. Foto var tråkigt.

Nästa försök kom tio år senare i form av en APS-kamera på julafton. Kul. Le mot kameran. Kärringläget och ett klick senare var det klart. Den hjälpte mig i alla fall att dokumentera delar av mitt liv. Men några foton blev det inte, möjligtvis några kort.

Det var nog på bröllopsresan det hände. Min makes Minolta blev första riktiga foto-upplevelsen. Motivet var en kyrka och långsamt började jag inse att även foto är en konstform. Som sådan blev den inte tillnärmelsevis så främmande och kanske skrämmande som den varit förut.

När jag inte fotar jobbar jag som AT-läkare. Friluftsliv och mycket tid med min man hinns också med. Oljefärgerna har dock torkat på sin palett. På staflit står en tidning vars framsida jag tar åt mig äran för. All konst har sin tid.

För att utvecklas och sporras har jag bland annat tagit bilder åt Medicinska Föreningen i Göteborgs, MFG:s, kårtidning Organet. Det medförde konkreta uppdrag och inte bara ett planlöst strosande i Alingsås. Numera fotar jag en del åt den blogg som håller släkten uppdaterad om våra förehavande i norrland. Eftersom allt ändå skall digitaliseras har det fått bli digitalt. Fester, bröllop, baler och inte minst förälskade par är andra uppdrag som kommit i min väg. Det sistnämda har jag en speciell förkärlek för, älskande människor skiner på ett sätt som inte lämnar något att önska. Annars kryper jag mest omkring på marken och önskar att jag hade en macro-glugg.

Digital foto i all ära, det analoga lockar också och jag planerar faktiskt att dra igång med svartvitt mörkrumsarbete, någon gång. Tekniker behöver inte bara strida med varandra och jag ser fram emot ett gott sammarbete analogt/digitalt. Säg den konstnär som inte vill behärska flera tekniker! Större kunskaper om framkallning och mörkrumsarbete kan förhoppningsvis även ge en större förståelse för varför det digitala flödet ser ut som det gör. Ibland grunnar jag på följande tanke: "Hur hade digitalfotografin sett ut om vi inte haft den analoga att jämföra med och försöka efterlikna?" Tänk på den! Det gör jag! Men det är en annan diskussion.

Snabbt om bildkommentarer: Om någon har lagt en bild i ett album, en utställning eller en kritikpool så förutsätter jag att det är en bild som fotografen i fråga vill ha kritiserad. Och då inte bara kritik i form av superlativer. Konstruktiv och kanske lite svidande kritik som hjälper fotografen att bli bättre är vad jag ger och också vad jag förväntar mig att få på egna bilder. Vill jag bara ha kli på ryggen kan jag ringa mamma. Eller bli guldmedlem och skapa en portfolio. Hoppas ingen tar illa upp för detta men du kommer aldrig att se en kommentar i stil med "Åhhh vad fint, kunde inte bli bättre!!!" signerad mig. Jag hjälper min fotovänner att bli bättre och de hjälper mig, that's it.

Framtiden ser ljus ut. Speciellt motljus. Gärna i håret på mitt foto-objekt. Vägen kan dock bli mer krokig än vektorerna i mina bilder. Vart den kommer att leda vet jag inte än. En vild gissning placerar mig på en missionsläkarstation i Sydamerika där jag fotograferar livet vilket består av exotiska sjukdomar, sociala orättvisor och min älskade man (som också hoppas på att få låna kameran ibland). Det är förresten han som tagit den fördelaktiga bilden på mig.

Mot framtiden!

Vem är jag?


Mina intressen:
Konstfoto, Bröllop

Jag fotograferar helst med digitalkamera och då helst i svartvitt. Jag hittar mina motiv mestadels ute, och motiven är oftast stilla. Motiven hittar jag med vidvinkel, och när jag exponerar så tar jag hjälp av histogram. När jag surfar på Fotosidan.se så gör jag det med Mac och jag tycker bilder är roligast.

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar