Annons
OBS: denna grupp är markerad som inaktiv. Gruppvärden kan aktivera den igen genom att redigera inställningarna.

Klotterplanket


Bli medlem i gruppen för att skriva
1 2 3 Nästa 
jägan
för 9 år sedan sedan


Har äntligen bytt ut min undervattenskompakt mot ett undervattenshus till systemkameran, men nu är frågan vilket objektiv man bör satsa på? vilket tycker ni om man skall ha ett.. jag hade tänkt använda mitt Nikon 18-55 F2,8 men det finns inga portar som rymmer det tyvärr.. UV-huset är ett Ikelite.. ska man ha något med eller utan VR? vilket millimeteromfång bör man ha? Tacksam för era erfarenheter! ska snart utomlands så det brinner i knutarna :P
Joakim Tenglin
för 9 år sedan sedan

Bra synpunkter från dig Isabella men vill bara påpeka att VR visst kan vara bra i uv-sammanhang. Vill man tex. ha en blå bakgrund av vattnet på en macrobild i stället för svart som det blir när blixtarna syncar mot en kort slutartid så kan man med VR "pressa" och välja en längre slutartid uppskattningsvis (1/15s-1/60) för att exponera för vattnets blåa bakgrund (eller grön i våra vatten). Att vatten är mer förlåtande än att hantera långa slutartider på land håller jag med om.
Mycket viktigt att på poängterar bra avvägning då jag tycker man ska ha perfekt avvägning innan man ens funderar på att plocka med en kamera!
Med vänlig hälsning Jocke
för 9 år sedan sedan

Joakim fick med det mesta i sitt inlägg, tänkte bara dela med mig av några tankar kring de alternativ han nämner. Jag kör själv Tokina 10-17mm fisheye samt ett 100 mm macro (har Canon, en 7D som alltså har cropsensor) i Ikelitehus. Har strax under 60 dyk med kameran, så van vid att dyka med den men definitivt fortfarande i lärozonen. :)

Jag tycker själv att macrot är lättare att handskas med (förutsatt att man klarar att ha bra buoyancy så man kan ställa in skärpan rätt och inte råkar komma åt korallen som lilla sjöhästen eller vad man nu fotar sitter i), det blir en mindre yta att belysa rätt, mer möjlighet att testa olika ljussättningar, och det är alltid kul att se de små sakerna i detalj. Men framförallt, med Tokinat behöver man komma riktigt nära om man vill att objekten ska se någorlunda stora ut! Och det är det inte alla djur som går med på, även om det händer att de är nyfikna på dig eller kameran. Macro-objekten är ju oftare lite lättare att närma sig då många håller sig vid en plats åtminstone för tillfället.
Även en manta som är tre-fyra meter bort, vilket helt klart är nära nog för en häftig upplevelse och för att man ska kunna se mantan i ögat, plötsligt blir rätt liten på bild med fisheye. Är man längre ifrån ger det såklart möjlighet att få med omgivning på samma bild, eller mer i förgrund och bakgrund, men lite bitter är jag fortfarande över att bildbeviset från mitt hittills enda möte med en tigerhaj gör att den ser ut att vara typ 1.5 meter lång för att den inte kom närmare än tre meter... ;) Så ibland saknar jag något lite närmare normalbrännvidd, men det har jag dock inte haft möjlighet att testa än. Kanske någon annan har erfarenhet från det och kan berätta lite.
Sen är det svårare att få jämn belysning över hela bilden och undvika att lysa upp partiklar i vattnet med vidvinkeln, men det är det bara att öva på och tänka på att rikta blixtarna så att det inte lyser upp vattnet mellan kameran och objektet. Det blir ju dock riktigt häftigt när man väl lyckas komma såpass nära att porten nästan rör vid det man fotar eller har vackra undervattenslandskap att fota. Vill man ha förgrund till landskapsbilderna är det dock samma sak där med att komma nära, så se till att du har teknik nog för att komma nära utan att råka röra något, och har koll på omgivningen när du närmar dig... Det har hänt att jag fått lite skeptiska blickar när jag haft kameran framme innan dyk, och efteråt fått lättade kommentarer av guiderna som sett många fotografer bryta av koraller då de inte haft koll på sin omgivning eller helt enkelt inte brytt sig om att vara försiktiga i jakt på sina bilder...

Fundera på vad du tycker om att se för något när du dyker, är det mest stora saker så blir det svårt att ha ett macroobjektiv och få det på bild, är det mest smått är det ju perfekt. Har du endast en blixt är det helt klart lättare att få den att räcka till macro också. VR behövs inte under vatten då du inte får vibrationer på det sättet, men du lär väl använda dem på land också och då är det en annan femma.
Joakim Tenglin
för 9 år sedan sedan

Kul att du tar steget! Minns själv hur spännande det var =)

Egentligen ska någon som har Ikelite eller kan deras produkter bättre än jag svara men generellt är det ju så att de vanligaste brännvidderna för uv foto är någon form av kraftfull vidvinkel och inte sällan fisheye. Macrooptik av något slag brukar vara det folk börjar med eftersom det många gånger är den typen av uv-foto som är lättast. Både vidvinkel och närbild (macro) finns som zoomoptik men vanligast är fast brännvidd vill jag påstå.

Det är också avgörande om du har FX eller DX format på din sensor. Jag gissar på DX som i Nikons fall ger 1,3ggr förlängning av brännvidden. Ett väldigt populärt prisvärt alternativ för vidvinkel/fisheye är Tokinas zoom 10-17mm fisheye. Jag är ganska säker på att Ikelite har portar för det.

För närbilder brukar många använda Nikons 60mm eller 105mm macrooptik. Ett väldigt prisvärt alternativ är Tamrons 90mm macro som flera gillar. Har för mig att Sigma gjort ett bra 70mm macro? För macro kan VR vara befogat.

Problemet med brännvidderna emellan de jag nämnt är oftast att närgränsen för hur nära du kan komma med utrustningen när du ska fokusera på ditt objekt. I kristallklara vatten spelar det inte lika stor roll men oftast är det avgörande för bilden att minimera vattnet mellan kamera och motiv pga. partiklar i vattnet och dålig sikt.
Flera duktiga fotografer experimenterar med val av objektiv för uv-foto och man kan ju säga att vill du ta bilder som inte "alla andra" tar så kan just valet av brännvidd vara ett sätt att ta bilder som känns fräscha. Britten Alex Mustard är fenomenal att experimentera med allehanda lösningar avseende utrustning och teknik. Googla honom och se lite vad han har för olika råd kring optik. Egentligen är det väl bara feta teleobjektiv som är helt olämpliga till uv-foto.
Själv har jag en Nikon D300 i ett modat Subal för D200. Optiken jag har provat och äger är: Nikon 16mm fisheye, Nikon 10,5mm fisheye, Nikon 20mm, Nikon 60mm macro, Nikon 105mm macro, Tamron 28-75 macro samt ett antal konvertrar och närbildsfilter.
Om du absolut bara ska ha ett objektiv skulle jag börja med att välja antingen ett Tokina 10-17mm fisheye och bara köra vidvinkel eller ett Nikon 60mm macro och bara köra närbilder. Zoom är en kompromiss som enl. mina erfarenheter inte ger särskilt bra resultat men det beror ju också på vilka krav man ställer på sig själv =)
Lycka till!
esox42
för 10 år sedan sedan


Uttagstävlingen till årets SM-final i UV-foto är avgjord.
Resultaten finns här: http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSportdykarforbundet/UV-foto/Tavlingar/SMiUV-foto/SMiUV-foto2014/Uttagstavlingenavgjord/
Tobias Dahlin
för 12 år sedan sedan


Hej!
Nu finns det en tipsbok om uv-foto på svenska och som i mångt och mycket utgår från våra nordiska förhållanden.
Beställ den direkt via förlaget: http://dext.se/products/battre-bilder-dyk
för 11 år sedan sedan

Köpte den på bokmässan. Läst den två gånger redan. Intressant att värdera det jag lärt mig av mina misstag mot någon som beskriver hur det ska gå till.
En bra bok för oss dykare som tycker om UV-foto.
Ingvar
för 12 år sedan sedan


SSDF:s UV-fotokommitté upprepar förra årets succé och anordnar en UV-fototävling gällande vrak. Du hittar info och regler på www.vrakskydd.se. Observera att tävlingsbidragen ska vara inne redan den 31/10. Resultatet presenteras lördagen den den 24 november i samband med årets Vrakfotoseminarium på Södertörns Högskola. Missa inte att delta i seminariet, oavsett om du är med och tävlar eller inte, det blir en trevlig och matnyttig dag för UV-fotografer och andra intresserade!
Ingvar
för 12 år sedan sedan


Dags att lämna in bilder till Nordiska Mästerskapen i UV-foto 2012, i år med Finland som värdland! Tävlingen kommer att hållas enligt de regler som antogs 2007 och som du hittar på www.ssdf.se/uvfoto under "tävlingar".
Deadline för tävlingsbidrag är 1:a november. Den finska tävlingsledningen vill ha bilderna på CD/DVD eller USB-minne, per post, så det är lika bra att skicka ett par dagar i förväg, så att det garanterat kommer fram i tid. Vi har i dagsläget inte någon uppgift om alternativ, elektronisk inlämning via webb eller e-post.

Skickas till:
Finnish Divers’ Federation
Radiokatu 20
00093 SLU
Helsinki
FINLAND

Eventuella frågor kan du ställa till [email protected]
Ingvar
för 12 år sedan sedan


Sista minuten: En plats ledig på SSDF:s UV-foroworkshop till Gozo, 16-23 september. Mera info och bokning på http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSportdykarforbundet/UV-foto/UtbildningResor/Elitworkshopsept2012/. Maila ev frågor till mig på [email protected].
Ingvar
för 12 år sedan sedan


Fyra platser kvar på SSDF:s UV-fotoworkshop på Malta i september. Dessa måste fyllas innan 22 juli! Vi öppnar dessa sista fyra platser för UV-fotografer som kommit igång och vill utvecklas vidare. Mer info på http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSportdykarforbundet/UV-foto/UtbildningResor/Elitworkshopsept2012/. Bestäm dig snabbt, det blir hur kul som helst! Vrakdyk, blåa grottor, bläckfisk och fisk i massor, makro, modellfoto och poolfoto i trevligt och kunnigt sällskap! Hälsningar Ingvar, ordförande i UV-fotokommittén
Ingvar
för 12 år sedan sedan


UV-fotokommittén inom Svenska Sportdykarförbundet anordnar tre utbildningsaktiviteter i år, Vrakfotoworkshop i maj, UV-fotoweekend på västkusten i juni och elitworkshop på Gozo (Malta) i september. Kolla in http://www.ssdf.se/uvfoto under "Resor och utbildning".
Ingvar
för 12 år sedan sedan


UV-fototema i Fotosidan Magasin nr 3. Inskickningen är öppen nu!
Alex Dawson
för 13 år sedan sedan


NY HEMSIDA!
Hej och välkomna till min (Alex Dawson) nya hemsida http://www.dawson-photo.com där jag visar massor med bilder från bl.a. Östersjöns sköna gröna vatten men även många andra platser runt vår planet.

God Jul // Alex
Lena Holm
för 13 år sedan sedan


STORT GRATTIS till Jonna Bergström som blev nordisk mästare i Undervattensfoto 2011 och Tobias Dalin som tog silverplatsen. Sverige skötte sej strålande i detta mästerskap med 7 fotografer bland de 10 första.
Ingvar
för 13 år sedan sedan


Vrakfototävling! Om du har några vrakbilder du är nöjd med kan du passa på att skicka in dem till tävlingen "Vrak i bild" som har deadline 7 november. Resutatet redovisas i samband med ett Vrakfotoseminarium som anordnas av P2 Svenskt Vrakskydd och Marinarkeologiska Institutet. Seminariet hålls i Stockholm den 19/11. SSDF:s UV-fotokommitté håller i själva tävlingen. Mer info på http://www.vrakskydd.se/index.php?option=com_content&view=article&id=26%3Avrakfototaevling&catid=6%3Ap2-loggen&Itemid=9.
hrspicar
för 13 år sedan sedan


Finalen i SM i undervattensfotografi hålls i Hamburgsund den 19-21 augusti. Sveriges bästa undervattensfotografer tävlar med bilder som tas på plats under två dykdagar i skärgården utanför Hamburgsund och vid Väderöarna - i det saltaste vattnet med den största artrikedomen av alla svenska dykvatten. Bland de tävlande finns Tobias Dahlin och Jonna Bergström, som representerade Sverige i VM i UV-foto i Turkiet tidigare i år.
Mer information om tävlingen finns på:
www.ssdf.se/uvfoto
Följ tävlingen på vår blogg:
http://ssdf-uwphoto.blogspot.com/
Ingvar
för 13 år sedan sedan


Den 15-18 september kör SSDF:s UV-fotokommitté en Workshop hos Dyk-Leif i Hamburgsund, för alla som är intresserade av att utvecklas som undervattensfotografer. Det blir en härlig blandning av dykning runt Väderöarna, bilddiskussioner och nätverkande med likasinnade! Mera info och anmälningsformulär hittar du på SSDF:s webbplats http://www.ssdf.se under UV-foto / utbildning.
Ingvar
för 13 år sedan sedan


Hej! Just nu pågår VM i UV-foto i Bodrum, Turkiet. Du kan se landslaget och följa händelserna i UV-fotokommitténs blogg: http://ssdf-uwphoto.blogspot.com/
Anders Salesjö
för 13 år sedan sedan


LÄR DIG MER OM DINA FOTOMOTIV!

Marinbiologikurs om ryggradslösa djur, 27-29/6 i Lysekil: http://www.undervattensbilder.se/?p=101&p2=114

Marinbiologikurs om havets fiskar, 30/6-2/7 i Lysekil: http://www.undervattensbilder.se/?p=101&p2=220
hrspicar
för 13 år sedan sedan


Det är också dags att börja fundera på deltagande i NM i UV-foto 2011 som i år arrangeras av Danmark. Deadline för tävlingsbidrag är den 1:a november. Medlemsskap i SSDF eller något av de andra nordiska förbunden krävs. Mer info finns här:
http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSportdykarforbundet/UV-foto/Tavlingar/
Ingvar
för 13 år sedan sedan


Uttagstävlingen till SM i UV-foto närmar sig. Gå in på www.ssdf.se/uvfoto och klicka på "Tävlingar" i menyn så hittar du den info du behöver. OBS att du måste rekvirera deltagarkod först, och att deadline för inskick av bilder sedan är den 26 april. Alla UV-fotografer som är medlemmar av någon till SSDF ansluten dykarklubb och har de rätta tävlingsambitionerna är välkomna att delta i uttagstävlingen. Missa inte detta!
Ingvar
för 14 år sedan sedan


Hej alla UV-fotografer och Dykvänner!
Nu kommer en fantastisk chans att få en härlig dykhelg i Sveriges bästa dykvatten med litet tema kring UV-foto! Vi samlas, dyker, fotar och diskuterar bilder, dykning och marinbiologi tillsammans och njuter av båtfärder, god mat, skön vila och havets frukter på bästa tänkbara vis!

Två paket finns:

1) Samling torsdag, start med lunch och sedan helpension fram till och med söndag, 7 dyk (1 på torsdag em, heldagar med 2 dyk fredag-söndag), skaldjursfrossa lördag kväll! Pris för detta paket SEK 3.700:-.
2) Samling fredag, start med lunch och sedan helpension fram till och med söndag, 5 dyk (1 på fredag em, heldagar med 2 dyk lördag-söndag), skaldjursfrossa lördag kväll! Pris för detta paket SEK 2.800:-.
Jag kommer att ta med mig dataprojektor och filmduk, så att vi kan kika på bilder gemensamt om intresse uppstår för det. Kanske några av oss även vill visa ett litet bildspel eller demonstrera något knep eller knåp när det gäller bildbehandling, vem vet? Alla initiativ välkomnas!
Skicka intresseanmälan till mig på adress [email protected]. Mer om Dyk-Leif hittar du på www.dykleif.nu. Välkomna!
Torfa
för 14 år sedan sedan


Grattis Jonna!
Till gallleriet/artikeln i senaste numret av Kamera & Bild. Härligt att UV-foto visas på mer ställen än bara dyktidningar :)
1 2 3 Nästa 
ANNONS