Annons
OBS: denna grupp är markerad som inaktiv. Gruppvärden kan aktivera den igen genom att redigera inställningarna.

Utmaning: 2. Nybörjarövning: olika perspektiv



Till den här övningen behöver du en kamera som du antingen kan zooma med, eller två olika objektiv med olika brännvidd. De flesta kompaktkameror kan ju zooma och de flesta systemkameror kommer ju också med en så kallad "kitglugg", alltså att man köper kamerahuset och objektivet som ett kit, som oftast är en zoom. Du kan också använda objektiv med fast brännvidd, ett tele och en vidvinkel.



De flesta använder sin zoom för att slippa flytta sig själv, och visst kan det vara praktiskt, men brännvidd är så mycket mer än att slippa ta några steg för att få med allt eller alla i en bild. Det händer saker med perspektivet, vilket man givetvis kan utnyttja som fotograf.




Till normal brännvidd räknas området mellan cirka 40-60 millimeter. Betänk dock att på grund av sensorns storlek på digitalkameror kan den här skalan vara något förskjuten, exakt hur mycket beror givetvis på sensorns storlek, men på en vanlig systemkamera som man oftast ser i butikerna i dag ligger normal istället på cirka 35-40mm. Att man säger "normal" beror på att vid den här brännvidden ser det du ser genom sökaren ut att vara på ungefär samma avstånd som det är för blotta ögat. Det blir alltså varken som att se genom en kikare (tele) eller som att vända en kikare "bakockfram" (vidvinkel).




De allra längsta teleobjektiven används ofta för att plåta fåglar och annat som kan vara svårt att komma nära. Det är dyrt att skaffa ett riktigt ljusstarkt tele och det är väldigt svårt att hålla still och inte få skakningar i en extrem telebild, de flesta använder stativ till dessa. Mellan-telen används ofta till sport, men också till andra djur, men kan också ge vackra porträtt, jag återkommer i en kommande uppgift till varför, förutom att många ogillar att få ett objektiv upptryckt i ansiktet, för det spelar ju också in.




Normal brännvidd används ofta till dokumentärbilder, tidningsfoton, vissa landskap, och kan också vara bra till att fota människor i helfigur. De är oftast fortfarande hyfsat billiga även som ljusstarka (ner mot f 1.4) och är fina att ha när man vill fota i svagt ljus utan blixt.





Vidvinklar är fina att fota i stadsmiljöer med, man kan också ge vackra bilder av stränder eller andra vidsträckta landskap. De förvränger ofta det som är närmast kameran lite och extrema vidvinklar, som fish-eye kan användas för att få komiska effekter som en stor näsa, det blir lite som en serieteckning. Vidvinklar är inte alls lika känsliga för skakningar och behöver inte vara så sljusstarka för att man ska kunna hålla dem på fri hand.



Så till själva uppgiften




Nu behöver du ett motiv som helst upprepar sig, till exempel en bilparkering där bilarna står med "rumpan" eller fronten ut, alltså sida vid sida. Men det kan också vara ett staket, folk som står i kö, eller något annat liknande. Arrangerat eller inte kvittar, du kan rada upp konservburkar, bygga snögubbar eller annat också).




Nu hoppas jag att jag kan förklara hur du ska stå, men om du går till den ena änden av de uppradade sakerna, till exempel den yttersta bilen, eller staketets eller köns början, och så vänder du dig lite snett mot det uppradade, så att den närmaste bilen kommer i bildens ena kant och den bortersta i bildens andra kant (är parkeringen, staketet, eller vad det är, väldigt lång, får du bestämma dig för vilken som är den sista, men ungefär 10 bilar är nog lagom) . Vrid nu din zoom till så mycket tele som det går (har den ett enormt omfång kan du stanna vid ca 150mm). Nu får du flytta runt dig själv bakåt så att du får med alla bilar som du har bestämt dig för att använda i bilden. När alla är med tar du din bild, använd ett ganska stort skärpedjup den här gången, så att alla blir någorlunda skarpa oavsett avstånd från dig.




För bild nummer två ändrar du zoomen till vidvinkel, eller så byter du till ett vidvinkelobjektiv om du jobbar med fast brännvidd. Nu får du gå mycket närmare. Försök dock att gå så rakt mot raden som möjligt. NÄr du återigen har den bil (eller vad det nu är) som du utsett som din bortersta i sökarens ena kant, och den närmaste i sökarens andra kant tar du bild nummer två, fortfarande med samma bländare.





Du kommer nu att ha två bilder av ca tio bilar/stolpar/snögubbar där en är ramt framför dig, i bildens ena kant medan den bortersta är i bildens andra kant. Däremot kommer bilderna för övrigt att skilja sig åt på flera sätt.




Diskutera vad som händer när man använder olika brännvidd och och när det kan vara bra att använda det ena eller det andra, eller när det kan vara intressant att bryta mot konventionen för att skapa något intressant.



Lycka till! Det är givetvis fortfarande ingen tävling, utan var och en gör uppgiften på sitt sätt för att lära både av sina egna bilder och av att se på andras, så ju fler som lägger upp, desto mer kan alla lära. Tänk på att vi inte ska ge vanlig bildkritik, utan diskutera olika fenomen. Inga frågor eller iakttagelser är dumma, inga bilder är dåliga, det konstnärliga lämnar vi utanför och använder de här bilderna åt övning, så alla vågar posta!



Svarstråd http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=130403

PS Om det är något du undrar om kring uppgifterna, tveka inte att fråga. Om du gör det i forumet, en träden där allt detta startade, så får jag ett mejl som talar om att någon har postat och då går jag in så snabbt jag kan och kollar, men jag ska försöka titta in i själva gruppen regelbundet också förstås, men man får inga mejl när någon skriver kommentarer eller klotterplank.
-------------------------------------------------------------------------------


Status:
Öppen för bidrag

Till bilderna
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar