Annons
OBS: denna grupp är markerad som inaktiv. Gruppvärden kan aktivera den igen genom att redigera inställningarna.

Gruppbeskrivning

Välkommen till gruppen som fokuserar på lite tuffare bildkritik.
Gruppen är till för den som är intresserad av att ge och få tuff men konstruktiv bildkritik. Alla typer av bilder och nivåer på fotografiska förkunskaper är välkomna så länge ett genuint intresse för att ge och få bildkritik finns.

Lägger man upp bilder här är man villig att ta emot kritik. Betraktaren förväntas ställa höga krav på bilden (vara hård i sin bedömning), men tonen ska vara artig och konstruktiv.

Riktlinjer


Om att ge kritik
”Oavsett din motivation till att ge bildkritik och avsett uttryck, så bör syftet med kritiken alltid vara konstruktivt. För att bildkommentaren ska kunna betraktas som konstruktiv gäller det att försöka hitta en balans mellan det som är positivt och det som jag skulle vilja se förändrat/förbättrat. Kommentaren får också gärna innehålla förslag om hur den förändringen/förbättringen kan göras, men det är egentligen inte ett krav."

Utdrag ur FS-artikel ”Konsten att ge bildkommentarer”

Grundteser som medlemmar i gruppen delar:
Det är ett delat ansvar mellan avsändare och mottagare för att bildkritiken ska nå fram. Avsändaren ansvarar för att uttrycka sig artigt och med en konstruktiv ansats medan mottagaren ansvarar för att ta emot kritiken och inte gå i försvar.

Bildkritik är att uttrycka en personlig upplevelse/åsikt - inte att meddela en högre sanning. Vi upplever bilder olika och har olika bildsmaker/åsikter. Konkret uttryckt: vi använder hellre ”jag upplever/tycker/osv” än ”bilden är”.

Bildkritikerns utgångspunkt är att bilden ser ut så som fotografen avsåg att den skulle. Fotografen ansvarar för att kunna stå för bildens alla kvaliteter.

Att ge ärlig, rak kritik med konstruktiv ansats där åsikten motiveras ger mer både för mottagare och avsändare.

Om att få kritik
Det är inte alltid lätt att ta emot kritik, speciellt inte på bilder vi fäst oss vid. Vid sådana tillfällen är det lätt att gå i försvar i någon form. Feedbacktrappan ger exempel på olika former av försvar att vara uppmärksam på hos sig själv. Förhoppningen är att vi alla kan klättra till toppen av trappan, lyssna, bearbeta och i de fall det är relevant ta till oss av kritiken.



Ex. på förkasta: ”det rör inte mig”
Ex. på försvara: ”nej, så var det inte”
Ex. på förklara: ”Jo, men …”
Ex. på förstå: Lyssna, bearbeta och sedan ev. förändra

Det kan vara värt att minnas att ibland säger kritiken mer om den som ger den än om bilden som den handlar om.

Regler


- Minst en kommentar per egen uppladdad bild
- För varje bild du laddar upp så ger du minst en konstruktiv bildkommentar på någon av de andra bilderna i poolen.
- Det finns ingen teknisk övervakning på att regeln efterlevs men medlemmar som upprepade gånger laddar upp bilder utan att bidra med egna kommentarer kommer att bli varnade och sen uteslutna.

När problem uppkommer


I givandet av bildkritik kommer missförstånd med påföljande upprörda känslor ofrånkomligen uppstå. När detta händer ska anmälningsfunktionen i kombination med kontakt med gruppvärden användas. Alla former av hämdkommentarer eller liknande kommer resultera i att medlemskapet i gruppen avslutas omgående. Detta oavsett om det var befogat att bli upprörd eller ej. På samma sätt kommer den som upprepat bryter mot gruppens riktlinjer för bildkritik efter en varning, finna sitt medlemskap avslutat.


Ansök om medlemskap


Medlemsansökan bedöms efter två kriterier:

- Fullständiga svar på de tre ansökningsfrågorna
- Senaste 30 givna bildkritikkommentarer

Ofullständiga ansökningar resulterar i avslag.

Observera att medlemskap i gruppen bara krävs för att kunna lägga in bilder, alla kan titta, läsa och kommentera.
Information om våra krav

Ansökningsförfarande


Ange nedan svar på följande 3 frågor.
1. Skriv ett exempel på bra ärlig tuff kritik och en dålig version av samma kritik. Förklara varför den ena är bra och den andra inte.
2. Vilken av gruppens gemensamma grundteser är viktigast enligt dig och varför?
3. Vad är den största utmaningen/svårigheten för dig att ge bildkritik?
Vi kommer också kolla bland dina 30 senaste givna bildkritikkommentarer.
ANNONS