Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vit himmel

Produkter
(logga in för att koppla)

j3ns

Medlem
Kanske något av en nybörjarfråga, men inga frågor är väl för dumma...

Varför blir blå himlen ibland vit när jag fotar? Felexponering? Hur ska jag göra för att undvika problemet och går det att korrigera på något fiffigt sätt i efterhand i t.ex. Photoshop?
 
Svårt att uttala sig generellt, men om kameran har valt exponering efter något som befinner sig i skugga kommer himlen att bli utfrätt. Undvik för stora kontraster i motivet eftersom kameran har betydligt sämmre dynamiskt omfång än våra ögon. Vilka kontraster som går att avbilda får man lära sig :) Om man inte vill så går det att trixa. Du kan ta två exponeringar (en i skuggan och en efter himlen) och slå samman dem i Photoshop, du kan fotografera i RAW och göra detsamma på en exponering, eller (om du inte vill "fuska") använda blixten för att lätta upp motivet i skuggan.
 
Film eller sensor klara bara ett visst kontrastomfång.

Vid vissa ljussituationer blir antingen himlen blek eller så blir motivet "igensotat".

Lösningar finns som att vid fototillfället använda ett delat neutralfilter som har en mörk del som du lägger på himlen och en klar del för resten av motivet.

Alternativt kan du ta två bilder med den ena nerbländad tex 1 ½ bländarsteg. Sen kan du föra över himlen från den mörkare till den ljusare bilden i PS.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.