Annons

Vilken nivå ska jag lägga mig på?

Produkter
(logga in för att koppla)
Kanske bättre då att låta det bli helt gratis och hoppas att brudparet skryter för sina vänner om hur billigt det blev, istället för att tala om att de fick betala hutlösa 8tkr. Det är konstigt hur priser alltid är för höga när kunden ska betala dem, men alldeles för låga om kunden själv skulle ta ut lön efter samma prissättning. Låt oss bara hoppas att farbror Otto med kamera inte urholkat marknaden så mycket att det är bättre att försöka bli rik på att söka jobb som lokalvårdare.

Är 8 TKr hutlöst? Har du själv fotograferat bröllop och har någon som helst erfarenhet av hur mycket tid det går åt för både för- och efterarbete? Jag tycker det är fullt rimligt också för en fotograf som vill etablera sig på marknaden.
 
Skönt att höra att jag tänker hyfsat rätt! Efter som jag är måste resa och vara borta en helg från annat jobb så jag vill inte att de ska sluta med att jag går back på det...

Personligen gillar jag inte att redigera "halvdant". Speciellt inte bröllopsjobb.

Inte så ofta jag gör just bröllop.
Men du bör, helt seriös, räkna med en hel veckas arbete allt som allt.
Alldeles speciellt som du vill kunna använda bilderna i din portfolio.
Vilket i sig ju leder till att du knappast kan gör en "quick and dirty" redigering.
 
Är 8 TKr hutlöst? Har du själv fotograferat bröllop och har någon som helst erfarenhet av hur mycket tid det går åt för både för- och efterarbete? Jag tycker det är fullt rimligt också för en fotograf som vill etablera sig på marknaden.

Det är hutlöst billigt, ska du räkna med nedlagd tid och att det dessutom kanske måste täcka obelagd tid så blir det svårt att driva ett företag med den prissättningen. Jag försökte mera se det ur en privatkunds perspektiv som kanske inte förstår att man jobbar både före och efter det säger klick i kameran. Jag räknade ju dessutom väldigt konservativt vad det gäller tidsåtgång förmodligen går det ett par dagar till för efterbehandling beroende på vad som önskas. Ska bilderna se vettiga ut och kunna användas för marknadsföring går nog rätt många dagar av den på bröllopshelgen följande veckan, och de 125kr/timma blir snarare kanske en femma.
 
Skulle vilja se den elektriker som tar mindre betalt för att det är hans första installation. Han kommer att ta ut ett pris som går att leva på, eller göra det väldigt tydligt att det är ett introduktionspris för en t.ex ny firma. Varför skulle bröllopsfotografen göra annorlunda.

Oavsett om man gör det gratis eller tar 8tkr är det viktigt att det framgår för kunden att priset är starkt nedsatt. 8tkr för en helgs jobb är väldigt billigt, med 8tkr går 25% som moms, som kan kvittas det mot moms på t.ex.prylar och bensin som går åt. Då är man i reda pengar nere i mindre än 6000 när resan är betald. Det lär ta minst två arbetsdagar att göra kanske mer beroende på hur många bilder som tas och hur mycket efterarbete det blir. När skatt och egenavgifter betalats hamnar man kanske på 125kr/timma i handen som man då dessutom ska kunna betala eventuell, eller till och med trolig, obelagd tid till nästa uppdrag.

Kanske bättre då att låta det bli helt gratis och hoppas att brudparet skryter för sina vänner om hur billigt det blev, istället för att tala om att de fick betala hutlösa 8tkr. Det är konstigt hur priser alltid är för höga när kunden ska betala dem, men alldeles för låga om kunden själv skulle ta ut lön efter samma prissättning. Låt oss bara hoppas att farbror Otto med kamera inte urholkat marknaden så mycket att det är bättre att försöka bli rik på att söka jobb som lokalvårdare.



Köra gratis? Varför det ? tramset om marknadsföring faller även då om hon inte kan leverera. Det är bara att vara tydlig med att hon är nybörjare på bröllop o därav priset. Sedan är det upp till kunden att välja henne eller inte. Om man kan kameran tekniskt sätt vet när man använder högre ISO , vilken bländare, vilken optik till vad ,vet hur servo fungerar för tex inmarschen i kyrkan osv så kommer ta långt med bara att studera andras bilder o sedan öva lite innan sedan finns det mängder med tutorial hur man plåtsr bröllop. Finns en dvd som Benny gjort i samarbete med moderskeppet som tar upp grunderna riktigt bra.

Om du varit tydlig med kund om att du är rookie o att du har ett lägre pris så borde det fungera att kunden blir nöjd någon gång måste vara det första bröllopet men det viktiga är att du kan tekniken vet hur du använder kameran för att kunna få till bilden sedan häller det bara att ha fantasi o studera andras bröllopbilder o analysera varför dom ser bra ut och sedan försöka göra ännu bättre.
Så kolla med kunden vilka bilder hon vill ha låt dom visa om dom sett några som dom tycker ser bra ut sedan så gör du en lists med måsten att plåta på bröllop tex pussen, ringväxling osv

Grunden för alla uppdrag är att man kan tekniken hur man helt enkelt använder kameran har man sedan fantasin o talangen så räcker det långt även på första uppdraget. När jag åkte på mitt första uppdrag för Fritidsresor för att hotellrum o miljöblder hade jag aldrig fotat rum förut fick låna böcker o öva med diafilm o leverade bilder dom var nöjda med .internet var inte lika utvecklat år 2000 som idag kan man hitta det mesta på nätet förut fick man lära sig själv eller via böcker,kurser etc
Ta jobbet men kolla vad dom gillar o vad dom själva tänkt sig det är det som är det viktiga att dom blir nöjda o gör det inte GRATIS utan ta betalt.
 
Jag kan leverera mycket mer än de jag radade upp, är utbildad grafisk formgivare så vill dom ha en bok, hemsida mm. så kan jag fixa de också.
Säg VAD du kommer leverera och lägg till att du är duktig på det här också.
Det andra du är duktig på låter som att du redan vet vad du kan ta betalt för så presentera tilläggspriser för det.
EN bok ca så här stor o tjock xkr
 
Skulle vilja se den elektriker som tar mindre betalt för att det är hans första installation.
Nej
Men priset i offerten är olika beroende på hur många konkurrenter det finns o framförallt hur mycket övrigt jobb elektrikern har. Är schemat fulltecknat är man inte beroende o måste inte ha jobbet.
 
Marknadsföring kostar alltid pengar, det har inget med välgörenhet att göra. Du gör det gratis just för att inte bli kompisens kompis som gör det billigt. Gör du det gratis en gång fattar alla att det är frågan om marknadsföring och du får lättare att avvisa skambud senare. Kan du inte göra jobbet bra ska du inte göra det alls. Du gör det gratis för att få chansen att visa vad du kan, så att du sedan kan visa upp bra resultatet och få fler betalande kunder i det långa loppet. Glöm heller inte att se till att få tillstånd att använda bilderna för annonsering.

Slutligen, har du andra typer av jobb du har större potential att tjäna pengar på kanske det är bättre att satsa marknadsföringsbudgeten på dessa. Blir ditt tjänsteutbud för spretigt får dina kunder svårare att identifiera dig och din verksamhet, och risken är att de väljer någon som verkar vara specialist på just den typ av bilder de vill ha gjorda istället för att välja dig som är allt i allo fotograf.

Klart att marknadsföring kostar pengar men skulle jag satsa på att marknadsföra mig skulle jag göra de på ett vis som jag vet får någon genom slagning, inte på ett bröllop med ett par jag inte känner, i en stad som inte är min.
 
Tack alla för åsikterna.
Jag kan säga att jag är säker på kameran, tekniken och min utrusning. Jag vet hur jag ska använda den för att få ut så mycket som möjligt av den (dock kan man ju alltid lära sig mer, men de är en annan tråd). Det som är nytt för mig är situationen jag kommer befinna mig i.
Jag kommer vara väldigt tydlig med vad som kommer att ingå i jobbet och vad jag kommer leverera till dom, vad de blir för pris och varför. Vad jag kan erbjuda förutom foto och vad de kommer att kosta.

Jag skulle jobba gratis om de var en vän, familjen eller släkt men då se mitt jobb som min bröllopspresent till dom. Nu är de inte så i detta fall utan en främling som hörde om mig från hennes kompis. Då kommer jag ta betalt efter som jag kommer lägga ner minst (!) 15 timmars arbete på de, ta god tid på mig för redigering och vara otroligt noga med detaljer.
 
Frågan jag ställer mig är utrustning. Vilken utrustning förväntas du använda (objektiv, kamerahus, blixtar, reflexskärmar diffusers, softbox, stativ, backdrops) I min värld är detta en stor del av vad man kan ta betalt. Som redan nämnts i tråden så kan "moster Svea eller morbror Göran" ta bra bilder med i förhållande till vad som krävs.
Har du bra utrustning och kameravana så tycker jag verkligen inte 6000kr är överpris för det jobbet du kommer få lägga ner.
Sitter själv i samma sits nämligen och har räknat på 1000kr/timmen för fotograferingen samt sticka med LR redigerade bilder. Därefter 400kr/timme för efterarbete med retusch för de bilder paret själva väljer ut, allt i stil (dock reducerat pris) från flera proffsfotografer jag varit i kontakt med.
Som egenföretagare sen 10 år tillbaka så vet jag vikten av att inte jobba gratis även i marknadsföringssyfte. Räkna ca 70000kr/månad i vinst på företaget före skatt, för att få ut en hyfsad lön. Dra därefter ner skalenligt till antalet timmar du beräknas jobba med din fotografering kontra annan huvudsaklig inkomst. Detta räknat på 40timmars arbetsvecka.

Sitt även ner med brudparet och gör upp ett klart schema för dagen och vilka bilder som förväntas att vara med tex gruppbilder närbilder på vigseln, bilder på ringarna, blommorna osv.
Om du kan scouta även där fotograferingen ska äga rum så du har ett hum om vad du kommer få jobba i för ljus och vilket storlek på lokal osv.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.