jott skrev:
För att rent tekniskt förklara varför det blir som det blir bör man veta hur en fokalplansslutare fungerar. Denna typ av slutare sitter nära bildsensorn och består av två "ridåer" som rör sig antingen i sidled eller vertikalt. Med tanke på hur bilden ser ut rör det sig om en vertikalslutare i det här fallet.
När bilden tas rör sig den första "ridån" ur vägen för bildsensorn och släpper fram ljuset. När den inställda tiden har gått följer den andra "ridån" efter och blockerar ljuset igen. Varför inte bara flytta tillbaka den första "ridån"? Jo, det finurliga är att med korta tider så kan man börja flytta in den andra "ridån" (stänga den) innan den första har hunnit helt ur vägen för bildsensorn. Man får då en glipa som rör sig och som exponerar varje del av bildsensorn under just den inställda tiden.
En blixt är en väldigt kort händelse, typiskt 1/1000 sekund. Normalt avfyras blixten när den första "ridån" helt är ur vägen för bildsensorn. Har då den andra "ridån" börjat stänga så skymmer den ju en del av bildsensorn som inte exponeras för blixtljuset. Den kortaste synktiden med blixt blir då den kortaste tid som hela bildsensorn är exponerad för ljus, dvs när första "ridån" är helt ur vägen och den andra "ridån" ännu inte har börjat stänga.
Det finns system för synkning vid alla tider även med fokalplansslutare men det är överkurs. =)
Pust... Långt svar men hoppas att det klarnar lite.