Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vandra och fotografera

Produkter
(logga in för att koppla)

AJä

Aktiv medlem
Hej alla
Jag undrar om det är någon som kan ge bra tips på hur man kan kombinera fotografering och vandring. Som jag ser det så är det svårt att få med sig all fotoutrustning, sovsäck, liggunderlag, tält och allt annat som kan tänkas behövas. Är det kanske så att de större ryggsäckarna från exempelvis Haglöfs eller Fjällräven har plats för fotoutrustning. Skulle vara intressant att höra vad ni säger om detta lilla dilemma.
Eller är det så illa att man måste prioritera och slimma sin fotoutrustning när man ska vandra?
Stativ vågar jag knappt ens fundera på ;-(
 
Rolands 3-stegs lathund

1.
Lämna allt du inte tror du behöver hemma.

2.
Gå sedan en dagstur hemmavid och plocka bort den utrustning du inte använde.

3.
Du är nu redo
 
Förra sommaren packade jag min 70liters-ryggsäck med hela kamerautrustningen för att vara ute över helgen, vid två tillfällen. Båda gångerna var fotograferingen huvudsyftet med turen.

Jag skippade tält (eftersom jag inte hade något) och sov i sovsäck + överdrag under granar. Hade med en presenning som back-up.

Då hade jag packat allt löst i stora ryggsäcken och hade topplocket som fotoväska när jag fotograferade. Idag skulle jag nu ta med en separat kameraväska -ryggsäck, eventuellt på magen för att grejorna samlade och klara för tas fram så fort stora ryggsäcken dumpats på marken.

Mitt 3 kgs stativ hade jag på sidan av säcken.

Jag ska göra en till sån tur innan vintern, möjligen med ett tält. Även denna gång skulle fotograferingen vara huvudsyftet.


Jag har även funderat på att fixa ett riktigt lättviktstält eller ett sovsäcksöverdrag modellstörre för att orka bär mer fotoutrustning...

Mer fotoprylar, mindre vandringsprylar. I alla fall om fotografering är huvudsyftet för turen.
 
Utan att veta närmare vad du har för utrustning, önskemål, behov, resmål i åtanke etc, så kommer här några spontana funderingar:

Bara de allra största fotoryggsäckarna från LowePro har tillräckligt bra bärsystem för att du ska palla att ha tyngre utrustning på ryggen någon längre tid. Den allra största kanske även tillåter viss annan packning. Inredningen är helt anpassningsbar.

Ett annat alternativ är att ha grejerna i mindre, enskilda, väskor i eller fästa utanpå din vanliga ryggsäck (som säkert är allra bäst för din rygg). Bra både för din rygg och för tillgängligheten under själva vandringen är om du kan fästa fickor utanpå midjebältet vilket beror på fabrikat. Kolla exempelvis LowePros Street and Field-system för fickor.

En annan modell som många använder sig av är att ha fotoväskan på magen. LP Topload eller någon form av ryggsäck är vanligt. Tänk på att det kan bli väldigt svettigt om det är särskilt varmt där/när du tänkt vandra.

Stativet är ett kapitel för sig. Undvik att sned- och/eller bakbelasta ryggsäcken med alltför tunga stativ. Kanske går det att ha det nerstucket i (och upp ur) väskan för att få det närmare ryggen och mer centrerat. Förutsatt att det inte är alltför långt i ihopfällt läge kan det vara ett alternativ att fästa det liggandes uppepå säcken. Klarar du dig med enben kan du kanske använda det som vandringsstav. Om du inte MÅSTE ha med ett stativ kanske du i vissa fall kan ersätta det med bordsstativ och/eller clamps.

Att slimma är generellt en god idé men inte alltid så enkelt. Särskilt om man blir borta länge och/eller inte vet riktigt vad som är att vänta. Jobbigt att veta att man har bättre grejer för en viss guldsituation men att de ligger kvar hemma på skrivbordet.

Om du är van vid att vandra vet du sannolikt ungefär vilken vikt du klarar/står ut med. Om inte så kan det vara värt att ta reda på det innan du ger dig ut på några större äventyr.

Träning bör för övrigt inte underskattas.
 
Tack för alla svaren!

Tack för mycket bra synpunkter, tips och ideér. Nu har jag helt klart mer kött på benen.
 
Du skriver inte hur länge du ska vandra. Men för en veckas fjällvandring blir det inte mycket plats övr för kameror. Jag brukar ha mitt 28-105/3,5-4,5 som jag aldrig annars använder. Det är bra med lite tele för att få fjällen att se häftiga ut. Eos 1v som jag kör med känns lite jobbigt tungt på en sådan vandring. Då saknar jag Eos 5:an.

Vid min fösta vandring hade jag också med en 200/2,8, men det var bara vid två tillfällen som jag orkade plocka upp objektivet även om teleobjektiv är med nyttiga än kraftiga vidvinklar i fjällen (utom i tältet).

Vid kortare vandringar kan man ta med mer prylar efterom man har mindre vanlig packning. Men tänk på att om man bär för tungt blir man trött och då orkar man inte plåta.

Jag brukar bära 32-34 kilo, men jag är rätt storväxt. Normalt bör man inte gå över 25 kilo och helst hålla sig kring max 20.
 
Max 20?? Oj, jag måste nog lära mig slimma min packning..
Jag är alltid beredd på allt.. Det är ju lika bra. Det kan ju komma snö i Augusti, då vill man inte stå i shorts..

Den förberedde överlever..

Jonas Hägglund
http://www.jhphotography.se
 
Låter som vi både borde gå på slimkurs. Men jag tycker att man lär sig plocka bort fler saker för varje vandring. När det gäller fotoutrustning gäller det att ha självförtroende och lita till att klara sig med färre grejor och kanske inse att man inte kan ha med sig prylar för allt. Ofta skärper man sitt seende om man begränsar utrustningen. Det är lättare att leta motiv då. Har man med allt blir man bara bind för alla bildmöjligheter.
 
Jag har inte börjat vandra med fotoutrustning ännu, men packning som packning i många lägen.

En sak jag fasade för när jag valde stativ var vikten, ett manfrotto 055prob med kulled väger en hel del faktiskt. Men den smällen får man ta, då skillnden faktiskt inte var markant mot ett 190prob igentligen, det är först när man börjar lägga ihop alla sakerna vikten stiger. Men en 5 kilo eller så för fotoutrustningen känns det som man får räkna med.

Enligt mig är det bästa man kan göra att vandra några stycken så man kan fördela utrustning som tält/kök, osv. Dessa saker måste med, oavsett om man är en eller flera(beror lite på årstid, etc, tält eller annan duk, osv)... sen om man har pengar finns ju alltid lättviktsaleternativ, men dessa brukar ju kosta skjortan. Eller så får man ta tjuren vid hornen och bära tungt, men då är det bra att veta att man klarar av det. Sen desto längre man ska gå, desto mer noga ska man nog vara med att slimma packningen.

Tror att det viktigaste precis som i allt annat är erfarenhet.
 
Jag var och gick skåneleden i somras. Fotoutrustningen bestod av EOS 50E med 28-105 samt Sigma 70-200/2.8 + lite filter. Sigmat hade jag i orginalväskan som följde med zoomen och resten i en Lowepro Nova 1. Dessa rymdes i ryggsäcken, en Lundhags V8 på 70 liter. Stativet la jag på tvären uppe på säcken.

Fotoväskorna placerades överst i säcken så det var bara att slänga av sig ryggan, öppna locket och fota om lusten föll på.

Totalt hade jag 27 kg på ryggen och då var ca 5kg av det vatten (det var varm i somras). Ett misstag jag gjorde var att jag hade planerat för långa dagsetapper, 20-25 km. Det var inga problem att gå men det blir liksom inte så mycket tid kvar till att fota.

Det enda slimmande jag kunnat göra var att ta bort Sigmazoomen. Allt annat var nödvändigt. Har du pengar kan du jaga gram genom att köpa ultralätt tält, sovsäck och kök samt frystorkad mat (smakar skit) men då rusar priserna iväg. Ett annat alternativ för att lätta vikten är att köpa en vattenrenare, en flaska med ett filter på. Då behöver du inte släpa på en massa vatten, bara att fylla på i alla fjällbäckar (som iofs är ganska rena redan)

Lycka till i fjällen!
 
Tamrac gör väll större ryggsäckar anpassade för vandring och fotoutrustning etc. vad jag har för mig iaf? I vilket fall så packar jag min haglöfs 60l och åker till Afrika nu på måndag, och det är inga problem med att få plats med grejjerna. Så se över ett ryggsäck köp, och prata med någon specialist så du får någonting som är anpassat efter din rygg. Det är riktigt viktigt med en bra ryggsäck.
 
Köpte en haglöfs Sec 85 härom veckan, den verkar riktigt grym även om jag inte fått testa den rent praktiskt annat än en en lättare tur från affären och hem(full med andra saker då jag i princip har förnyat hela min vandrings friluftsutrustning), nu inväntar jag bara stativ och ett enbens Gitzo monotrek. Sen blir det lite roligare.

Men det låter ju som om 85 liter borde räcka fint till all packning inklusive kamera utrustning.

Själv funderade jag på en Lowepro topploader att ha på magen tillsammans med Gitzo monotrek'en borde kunna täcka dom flesta situationer under just själva vandrings delen.

Någon som har erfarenheter av toploader serien??
 
Jag träffade en tokig (bokstavligen:) ) tysk vandrare i norra Dalsland som hade satt en liten kulled överst på ryggsäcksramen och ett aluminiumstag för att säcken skulle stå själv. Han tyckte det funkade bra att hänga säcken i ett träd när han ville komma upp från mark lite och komma marknära var ju inga problem. Han hade en alldeles ny Leica M-serie plus en något äldre Leica, och hade nog haft råd med vilket stativ som helst men han tyckte han hade hittat en lösning som passade honom.

Om man inte har extern ram på ryggsäcken så blir det väl lite mer jobb men det borde gå det också.
 
Det bästa stativet är ju det man har med sig. Och ryggsäcken är ju svår att prioritera bort.

Såg samma lösning i Aktuell Fotografi 1980-talet.

Själv har jag svårt att satsa på naturfotograferingen under en riktig fjällvandring, men har ju inte tid eller ork. Men att ta bra porträtt av färdkamraterna och roliga stunder plus lite minnesbilder blir det allt. Sen kan man ju ha tur någongång och ramla över något bra. Av ovan kan man dra slutsatsen att jag inte fjällvandrar för fotograferingens skull.
 
Härjedalsfjällen!

Källkod:
msgbox " Härjedalen ",,"Härjedalen"

som sagt! om du vill vandra och fotta vacker natur, härjedalen. gillar du renar är det också ett +!!!
 
Kul att denna tråden kom upp, jag har nu varit ute och vandrat i thailand och filippinerna med min sec 85 och kamera.

Packade lätt, kamera med batteripack samt ett 28-135 IS USM i en LowePro Toploader 65AW på magen fäst med karbinhakar i antingen Sec85, eller min lilla Tight Pro Medium, båda fungerade toppen.
Lätt, smidigt, även om man kan vilja ha ett extra objektiv i väskan ibland.

Var även på björnö med ett 70-200/2.8, hade då stoppad min lilla haglöfs så det blev ett "fack" i toppen att bara skjuta ner kamera med objektiv i... funkade också bra, lätt smidigt och snabbt.
Hade även med enbensstativ, vilket gjorde att 1/60 funkade fint. Det är mörkt i svenska skogar på hösten.

Att släpa med hela utrustningen skulle inte jag göra, det är rätt roligt att vara "någorlunda begränsad ibland.

Men ett 70-200 samt några fasta vidvinklar och eventuellt en konverter klarar man sig väldigt långt på.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.