Förtillägg: Jag berättar inte det här för dig Lennart (då du ju har koll på läget), utan tar bara ett litet stycke av dig som exempel för vidare diskussion:
Är du säker på att "Ett ljusstarkare objektiv ger bättre förutsättningar för kameran att hitta fokus" ? Det finns absolut inga belägg för det generellt.
Nä, precis som du genom citatet av Joakims inlägg ovan redogjort, så har objektivets ljusstyrka väldigt lite med AF-säkerheten att göra.
AF-sensorerna i moderna kameror jobbar med en fasvinkel som motsvarar ungefär f/5,6 eller ännu ljussvagare, för att man alls ska kunna få autofokus med ljussvaga objektiv. Vissa kameror har ytterligare fokussensorer som jobbar med en fasvinkel motsvarande f/2,8, och som "hjälper till" när man använder objektiv med ljusstyrka f/2,8 eller större.
Men va'fläen är då "fasvinkel"? Enkelt sett så är det den största vinkel som AF-sensorn kan se ut genom objektivet, och därmed använda. Ju större fasvinkel som AF-modulen jobbar med, desto större ljusstyrka krävs hos objektivet för att att det ska fungera.
Om objektivet har en mindre bländaröppning än vad AF-modulen kräver, så kommer den inte att "se" ordentligt. Det kommer inte att falla in något ljus på AF-sensorn i den vinkel som krävs, och därmed blir AF antingen osäker eller helt obrukbar.
Sen har vi det omvända problemet, eller vad vi nu ska kalla det för. Om objektivet har ljusstyrka f/1,4 och AF-modulen jobbar (eller "ser") vid en fasvinkel som motsvarar f/5,6, så drabbas vi ofrånkomligen av fenomenet
sfärisk aberration. Det kan nämligen vara så jävligt att fokus vid f/1,4 inte sammanfaller med fokus vid f/5,6!
Ack och ve! Hur ska detta lösas? Pja, det går oftast inte utan kunskap om hur det aktuella objektivet beter sig, samt genom insikten om autofokusens faktiskt begränsade möjligheter för arbete vid stora bländaröppningar. Om du har en kamera med bra sökare så kan det i många fall vara läge att fokusera manuellt vid användande av objekiv med större ljusstyrka än f/2,8.
-------------------------
-Manuell fokus är knepigt och inte så exakt.
-Autofokus är oberäknelig och beror på många faktorer du inte tänker på.
-Det bästa du kan göra är att lära dig VAD som orsakar felfokus, och därefter kompensera för detta. Jag är ganska övertygad om att det i 9 av 10 fall inte alls beror på att utrustningen är felaktig, utan att användaren ställer för höga krav i förhållande till dennes egna kunskap om hur utrustningen fungerar.