Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vad ÄR Firmware?

Produkter
(logga in för att koppla)

Firefly

Avslutat medlemskap
Har hört att många pratar om det och att det är en stor fördel till pro1, men vad är firmware och vad är den bra till?
 
Lite polulärvetenskapligt beskrivet:

Firmware är som ett litet Operativsystem som håller ordning på komunikationen mellan sensor, minne och inställningar i kameran.
 
Firmware är helt enkelt programvaran som styr/hanterar kameran, på ett liknande sätt som ett operativsystem gör för en dator.

Tidigare så var den vanligaste lösningen att firmware inte kunde ändras utan att byta fysiska komponenter i en elektronikpryl, men numera är det vanligt att man kan uppdatera styrprogramvaran när tillverkaren rätt till eventuella fel.

Jag vet inte vad du syftar på (fördel jmft. med vad?), men att ha en utbytbar firmware är givetvis bra om eventuella programfel rättas (vilket tyvärr är något som tyvärr ofta behöver göras, eftersom produkterna slinker ut lite snabbt ibland).

Den bästa firmwaren är den du inte behöver fundera över och som bara fungerar (som den som sitter i din elektroniska diskmaskin, micro eller tvättmaskin).
 
Senast ändrad:
Firmware är enkelt uttryckt ett vanligt hederligt program. Nästan.

Firmware är inget eget ord, utan har bara skapats som ett mellanting mellan Software (program) och Hardware (Elektronik), för att beskriva de (oftast _det_) program som ansvarar för att styra själva elektroniken. Oftast är det utbytbart via en "enkel" procedur ("flashning", men ibland behöver man byta ut en IC-krets), men inte lika enkelt som att installera eller avinstallera ett program på en PC. Därav namnet.

Varje Firmware är specialskrivet för exakt den elektronik som den skall köras på.

På PC finns det firmware i form av BIOS, i kameror är det mjukvaran som ligger i kameran och styr dess processorer som kallas firmware. Chipptrimning av bilar kan i praktiken innebära att man byter firmware i tändsystemet. Din mobiltelefon innehåller en firmware - men det är inte säkert att tillverkaren tillhandahåller nyare versioner av den när den väl är släppt.

/Fredrik - mjukvaruutvecklare av just Firmware.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.