ANNONS
Annons

Värmland – en fototanke 2008… och kanske längre?

Produkter
(logga in för att koppla)

BAn

Aktiv medlem
Jag satt och slösurfade på Fotosidan. Jag har dryga två veckors julledigt för första gången sedan 1967. Det tar lite tid innan tankarna ramlar på plats. Men sedan, när man glömt lösenorden till jobbet, så börjar funderingarna – eller dagdrömmarna.

När jag läste tråden ”Fota landskapsdjur”, http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=87100, väcktes en tanke. Något sådant, fast inte tillnärmelsevis så krävande. Någon uppgift som många kan lockas av för sin egen lilla del… och som tillsammans utgör en landskapsprofil av Värmland.

Regler behöver vi väl inte i en virtuell förening som WFS. En definition som är fastställd av oberorende instans kan dock vara bra.

Jag föreslår att vi använder Wikipedias definition av värmlandsidentiteten, http://sv.wikipedia.org/wiki/Värmland – rutan till höger som börjar med landskapsvapnet – såsom den lyder vid 2008 års ingång:

1. Landskapsvapnet
2. Landsdel: Svealand
3. Län: (a) Värmlands län, (b) Örebro län, (c) Västra Götalands län
4. Stift: (a) Karlstads stift och (b) Skara stift
5. Yta: 18 204 km²
6. Folkmängd (a) Totalt: 312 966 (b) Befolkningstäthet: 17,2 inv/km²
7. Högsta punkt: Granberget, Höljes 701 m ö h
8. Största sjö: Vänern
9. Landskapsblomma: Skogsstjärna
10. Landskapsdjur: Varg
11. Landskapsfisk: Nors
12. Landskapsfågel: Smålom
13. Landskapssten: Kyanitkvartsit
14. Landskapssvamp: Sotvaxskivling
15. Landskapsinsekt: Brun gräsfjäril
16. Landskapsmossa: Kuddäppelmossa
17. Landskapsäpple: Stenbock
18. Landskapsgrundämne: Mangan
19. Landskapsstjärnbild: Stora hunden
20. Landskapsstjärna: Sirius

Tjugofyra företeelser som skall fotograferas. Vänern är lätt att hitta, vargen desto svårare. Landskapsvapnet finns på otaliga ställen och jag har träffat minst två mosskunniga i WFS. Att Stenbock var ett äpple hade jag ingen aning om, men med Skogsstjärnan menas blomman! Kyanitkvartsit leder till tankar på en expedition till Hålsjöberg (ok, jag har googlat, erkänns) men hur illustrerar man 17,2 invånare per kvadratkilometer?

Alla hjälpmedel är tillåtna att för hitta motivet – vi har ju inga regler! Samarbete inom WFS uppmuntras (någon kanske tar med kaffe?). Det är ingen tävlig oss emellan, det är en uppgift vi löser tillsammans. Många bilder får finnas på samma motiv. Ju fler som fotat en företeelse ju roligare.

Bilderna… Ja, de lägger vi väl ut här i tråden efterhand. (Spara den gärna lite mer högupplöst hemma, ifall vi skulle få fler idéer om bilderna…)

Någon som lockas?

Bengt

PS
Är du inte med i WFS. Se här hur du "blir med": http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=34326
 
Verkligen en kul idé!
Ska rota i arkivet och se om jag hittar nåt som kan stämma på nåt av motiven...
Tyvärr kan jag nog inte ordna nån vargsafari, om ni inte är nöjda med vargspår förstås.
 
Oj! Detta klarar jag aldrig.... Fast idén är ju kul:)
Om någon visar mig hur stenen och mossan ser ut kan jag guida till sotvaxingarna när det blir dags. Med kaffe i packningen:)

Och bilden på vargen är redan klar för min del:) En livs levande varg på något vattenskadad mellanformatsfilm har jag faktiskt. Träffade den en tidig morgon i Glaskogen. (Vill någon bräcka filmkvalitén på min genom att "fuska" med uppstoppat finns bl.a. Ylva på naturum och en annan är fint uppställd vid entren i Värmlandsporten i Stöllet..)

God fortsättning!
 
Jag har bara bilder på en död varg... Hittade en i samband med vargspårning för ett par år sedan. "Dödsorsak okänd" blev utlåtandet från SVA
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar