Annons

Utrustning för att fota printmaterial till portfolion?

Produkter
(logga in för att koppla)

Catta1

Ny medlem
Hej!

Jag jobbar som designer och skulle behöva köpa lite fotostudioutrustning för att kunna fota av mina arbeten. Det är allt från printat material till mindre produkter. Just nu har jag uruselt ljus i lägenheten och behöver bra belysning. Vill dock inte lägga mycket mer än 1000kr.

Jag har hittat lite olika softbox-kits på amazon som fått bra betyg men tänkte dubbelkolla med lite proffs innan jag köper nåt :). Alla tips är välkomna!

Bifogar bilder på resultatet jag helst skulle vilja uppnå. Väldigt jämnt ljust, knappt några skuggor.
 

Bilagor

  • id1.jpg
    id1.jpg
    27.8 KB · Visningar: 57
  • id2.jpg
    id2.jpg
    16 KB · Visningar: 36
För 1000 kr får du ett par kraftiga bygglampor som du kan lysa genom ett stort lakan som du spänner upp lite snett ovanför/bakom prylarna du ska fota. Då blir det ett mjukt ljus. Sedan får du labba med vitbalansen så det inte blir helt gula bilder. Mer än så tror jag inte pengarna räcker till.
 
Karl-Johans tips fungerar - jag gör själv ungefär så ibland med ett par enkla halgenlampor från Claes Olson som får lysa genom kåporna från ett gamla plafond-lampor :)

Du behöver en eller helst ett par hyfsat starka ljuskällor, och någon slags diffusor som sprider ut ljuset - det är ju det en softbox i praktiken gör. Diffuseringen kan du som sagt ganska enkelt ordna själv. Att rätta till vitbalansen är ju inte så svårt eller så kan du vitbalansera kameran efter dina ljuskällor (de flesta kameror har en sådan funktion) och spara lite tid i efterbearbetningen.
 
Fördelen med att ha lösa lampor bakom en diffusorduk istället för en softbox är att man kan styra hårdheten på ljuset genom att ändra avståndet mellan lamporna och duken. Nära = små ljuskällor = hårt ljus. Nackdelen med att ha starka lampor istället för studioblixtar är att det blir ordentligt varmt!

En annan fördel med att ha en stor diffusorduk ovanför fotobordet är att du slipper reflexer från rummet om du fotar blanka prylar. Vill du göra det lite seriösare så fixar du en stor träram som du spänner duken/tyget över. Då blir det lättare att hänga upp eller fästa på tex ett par stativ. Låt inte lamporna komma för nära tyget, då börjar det brinna!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.