ANNONS
Annons

Tålamodet åt hel....

Produkter
(logga in för att koppla)
Liza skrev:
Det kan jag med övertygelse säga att det inte stog i reglerna år 2002. Inte heller rubriken "bilderna offentliggörs". I det fallet hade jag inte lämnat in någon bild.
MVH Eva

Sen känner jag att jag kanske får förtydliga mig: det är inte ÖN regler jag ville diskutera utan det fakum att bilden ånyo blivit publicerad och denna gång manipulerad och att mitt namn som fotograf inte tagits med.

Men det är bra att diskussionen hålls vid liv då något egentligen borde göras för att få en ändring i dessa tävlingars regler.

Har du kollat på sidan jag länkade? Såg inte 2002 års hemsida ut så?
 
Tack Anders!
Sidan är förmodligen rena önskedrömmen men jag kan inte öppna den aktuella juni 2002. Kommer till sidan med språkval sen kommer bara ramar.
 
Jag letade i arkivet som Anders tipsade om o då hittade jag denna sidan. Juni 2002:

http://web.archive.org/web/20020720032417/www.oresundnetwork.com/photo/sv_index.php

Ser inte den väldigt mkt ut som denna:

http://www.oresundnetwork.com/photo/backup/sv_index.php

Där jag hittade denna texten:

"Tävlingsdeltagare bör vara uppmärksamma på att de avsäger sig alla rättigheter till de bilder som sänds in till tävlingen.

Rättigheterna tillfaller i stället Øresund Network. Bilderna kommer därefter, med tydligt angivande av fotografens namn, att ställas till fritt förfogande på Øresund Networks hemsida."

Eller är jag helt ute o cyklar?
 
Tack Viktor!
Detta var vad jag letat efter och som visat sig att jag har haft fel rörande deras regler från början. Bevisar bara hur viktigt det är att lusläsa, skärmdumpa etc när man är ny på att lämna in bilder till tävlingar.
Så långt en klarhet i ena delen.

Nu återstår att få klarhet i den egentliga frågan som jag tog upp från början dvs upphovsrätten och den ideella rätten som senaste användaren av bilden i princip fråntagit mig genom att manipulera bilden och inte satt ut mitt namn. Dessa två rättigheter går inte att ge eller förhandla bort.
MVH Eva
 
Upphovsrätten

Jag hittade detta i denna disskusionen.

SKYDDET AV UPPHOVSRÄTTEN

För att möjliggöra konstnärligt skapande har upphovsrättslagen tillkommit, vilket ger konstnärer m.fl. ekonomisk ersättning och ensamrätt att bestämma över sina verk. Med verk avses litterära och konstnärliga alster, fotografiska verk, datorprogram mm som kan sägas ha verkshöjd, d.v.s ett visst mått av originalitet och särprägel. Upphovsrätten uppstår automatiskt i och med verkets skapande. Man markerar ofta upphovsmannens skydd genom användande av symbolen för copyright, (©), men detta har enligt svensk lag ingen formell betydelse för att upphovsrätt ska gälla.

UPPHOVSMAN

Upphovsrätten till ett verk tillhör alltid en eller flera fysiska personer. Rätten att använda verket kan dock helt eller delvis överlåtas, exempelvis till ett förlag När upphovsmannen avlider övergår upphovsrätten till de efterlevande.

Läs mer om upphovsman.

IDEELL RÄTT OCH FÖRFOGANDERÄTT

Upphovsrätten består av en ekonomisk och en ideell sida. Den ekonomiska rätten (den s.k. förfoganderätten) innebär en ensamrätt för upphovsmannen att framställa exemplar av verket, att visa det offentligt, att sprida det till allmänheten samt framföra verket offentligt. Upphovsmannen kan dock, normalt mot ersättning, tillåta annan att förfoga över verket genom upplåtelse eller överlåtelse.
Den ideella rätten innebär att upphovsmannen skall namnges vid utnyttjanden av verket och att verket inte får ändras på ett för upphovsmannen kränkande vis, eller göras tillgängligt i ett för upphovsmannen kränkande sammanhang. Den ideella rätten, kan med bindande verkan endast efterges i begränsad omfattning.

NÄRSTÅENDE RÄTTIGHETER

Även de som framför ett verk eller överför det till annat medium, t.ex. de utövande konstnärerna, produktionsbolagen, radio, TV-bolag etc., får skydd vid inspelningar, konserter, teaterföreställningar mm. trots att deras prestationer inte uppnår verkshöjd.

SKYDDSTID

Även efter en upphovsmans död är dennes verk skyddat. Skyddstiden förlängdes 1996 från 50 till 70 år - ett verk är alltså skyddat 70 år efter upphovsmannens död (70 år efter den sist avlidnes död, om verket har flera upphovsmän). Dessutom finns ett särskilt skydd för de närstående rättigheterna som i sig är skyddade i 50 år. Härtill erhåller katalogframställare ett femtonårigt skydd.

UNDANTAG I UPPHOVSRÄTTEN

För att förenkla användandet av upphovsrättslagen och möjliggöra vissa typer av ett verks användning som inte bedöms som kommersiellt utnyttjande, finns ett antal undantag i upphovsmannens ensamrätt till sitt verk. I det flesta fall gäller fortfarande att upphovsmannen skall ersättas ekonomiskt. Dessutom kvarstår i princip alltid den ideella rätten.

Det är tillåtet att ta enstaka kopior av ett verk för enskilt bruk. Ett undantag från denna regel är kopior av datorprogram. Det är tillåtet att för undervisningsändamål kopiera skyddade verk mot ersättning (se bonusavtalet) och att offentligt framföra skyddade verk i undervisnings situationer, gudtjänster och vissa andra sammanhang, (URL §13 och §21).
Det är tillåtet att sammanställa skyddade verk i samlingsverk för undervisningsändamål.
Det är, enligt citaträtten, tillåtet att citera ur skyddade verk så länge citatet har en belysande funktion och inte används för att försköna den egna framställningen.

Det är tillåtet att offentligt framföra ljudupptagningar av musikaliska verk utan rättighetshavarens medgivande.
Rättighetshavaren har dock rätt till ersättning. (URL §47).
Vissa avtal ger skolor, myndigheter, företag och andra organisationer möjlighet att kopiera och använda material för specifika ändamål, se Bonus Presskopia

UPPHOVSRÄTT PÅ INTERNET (och andra digitala medier)

På grund av de nya förutsättningar för framställande och tillgängliggörande av rättsligt skyddade verk som informationssamhället idag erbjuder oss har en del oklarheter uppstått angående tolkningen av upphovsrättslagen. Vi kommer under de närmaste åren att se åtskilliga lagändringar och tillägg som klargör hur vi skall hantera alla de nya möjligheter som står till buds. För närvarande är vi hänvisade till ett fåtal prejudicerande fall (bland annat ett svenskt), och en lagstiftning som i många fall kan upplevas som otydlig.
 
"För att möjliggöra konstnärligt skapande har upphovsrättslagen tillkommit, vilket ger konstnärer m.fl. ekonomisk ersättning och ensamrätt att bestämma över sina verk. Med verk avses litterära och konstnärliga alster, fotografiska verk, datorprogram mm som kan sägas ha verkshöjd, d.v.s ett visst mått av originalitet och särprägel."

Ett visst mått av originalitet och särprägel? Hm, enligt mig så betyder detta att vukortsbilder på Stockholm och Slitz bilder undantas :-D
 
Vill bara avsluta denna tråd med att säga att jag fått mycket bra bemötande av ansvariga för utgivningen och en relativt hyfsad kompensation.
MVH Eva
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar