Annons

Tänkte montera upp en till blixt men kommer den skugga?

Produkter
(logga in för att koppla)

-Catherine-

Aktiv medlem
Jag har en fundering:

Idag har jag fyra blixtar som jag i princip alltid använder, ändrar endast uppställningen och styrkan på dem. Men vid ngt tillfälle då & då så har jag saknat ljus från modellens bakre/vänstra sida. Detta har jag inte kunnat genomföra i min lilla studio då det helt enkelt inte finns ngn golvyta på den sidan att ställa en blixt på. Nu har jag ändå börjat fundera över en annan lösning:

Om jag ovan fönstret ( se bild: http://www.dahlgrenphoto.se/studio2.jpg ) placerar en vägghängare och fäster blixten i den så kan jag ju belysa från den riktningen. Frågan är om jag kan få placeringen så pass högt att jag inte får med den i bild och så att den inte ger en skugga från octaboxen bakom ( se bild: http://www.dahlgrenphoto.se/studio1.jpg ). Jag vill ju gärna dessutom kunna ha tillbehör som barndoors eller snoot på blixten och då ökar storleken ju ytterligare.

Jag har ju som synes snedtak i studion så det kanske inte är omöjligt att få upp den i vettig höjd. Frågan är hur pass långt ifrån octaboxen blixten måste vara innan risken för skugga försvinner?

Nu låter detta bra flummigt och konstigt, men jag vet inte riktigt hur jag ska förklara på annat vis och jag känner inte att jag har lust att kosta på mig ett väggfäste bara för att sedan upptäcka att det inte funkar med det.

Mkt funderingar från en trött fotograf med resfeber....
 
Jag har svårt att tänka mig att du skulle få en skugga såvida det extra blixaggregatet inte enormt stort. Ju närmare oktaboxen desto mindre skugga.
 
Tack Per för att du tog dig tid att titta på bilderna & traggla dig igenom min röriga fundering:)

Jag får väl chansa på att det funkar med ett väggfäste där, blir det skit så får jag väl ta ner det och ha det till klädhängare eller nåt :)
 
AndersLindewall skrev:
Catherine, är det en octabox man skymtar i ena hörnet på bild nummer 2? Funkar den bra och var den hisklans dyr...?

Ja, det är en octabox, du ser den på ena bilden:
http://www.dahlgrenphoto.se/studio1.jpg

Jag köpte den på auktion och den blev väldigt billig, tror jag betalade runt trehundra kronor inkl frakt :)

Den är 150cm i diameter.
Jag gillade den inte alls från början, finck ingen ordning alls på ljuset med den. Men nu har jag börjat få ordning på inställningarna så jag gillar den mer & mer :)
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.