Annons

Studioutrustning för nybörjare

Produkter
(logga in för att koppla)

Sebastard

Avslutat medlemskap
Fått lite råd i min tråd http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=135560 här, men tänkte att jag kunde fråga om köpråd här också. Hoppas att det är acceptabelt.


Objektiv:
Nikon AF-S 50/1,8 G . Andra alternativet jag kan se här är den billigare modellen för 1300, men jag känner att den nyare versionen är värd 600 till. Hoppas jag har rätt här, annars korrigera ;).

http://www.cyberphoto.se/info.php?article=Ni50_18G

Bakgrund & stativ :
Bakgrundsstativ från Kaffebrus verkar väldigt prisvärt. Det samt Vit bakgrund och grön bakgrund, båda i bomull. Papper verkar vara enkelt att riva, och jag vill ha något lite mer tåligt, även om tyg naturligtvis betyder mer rynkor/skrynkligt.

http://kaffebrus.com/bakgrundsstativset-172.html

Belysning/Blixt: Här kommer kruxet. Det finns en hel del alternativ här vad gäller nybörjarpaket. Ett krav är att blixtarna triggas antingen med radio eller fotocell. Jag kan hitta följande, och jag tror att de billigare modellerna kommer duga till utrymmet jag vill ha som studio:

http://www.cyberphoto.se/info.php?article=371269 - 160 Ws, 16 steg blixt, paraplysoftboxar, etc. Dock utan sändare, så det skulle jag ju få köpa till.

http://kaffebrus.com/studioset-2-x-120ws-233.html - 120 WS, 8 steg blixt, paraply/softbox inklusive radiosändare. Detta verkar vara de "billigaste" blixtarna. Vet inte om dessa räcker till.

http://www.cyberphoto.se/info.php?article=EL20803 Elinchrome-paketet :). Större Vill-ha-faktor på det, men frågan är naturligtvis om jag behöver det, än så länge. Detta har naturligtvis fotocell också.


Diverse: En softbox med adapter beroende på vilket blixtpaket man köper.

http://kaffebrus.com/softbox-kraftig-90-x-90-cm-90.html <- med Elinchrome, om det blir Elinchrome.


Tips och kommentarer välkomnas. Jag är semi-seriös. Jag fotograferar varje dag och jag har ett antal modeller jag fotograferar och förmedlar jobb åt (Delvis framgångsrikt också :)). Jag vill ha utrustning som är prisvärd och som möjliggör kvalitativ ljussättning och inomhusfotografi. Fokus ligger på produkter, porträtt och beauty/fashion.
 
köp den gamla 50 1.8 beg för typ 8-900, är du inte nöjd med den så kan du sälja den för samma pris
 
Tackar för tipset. Hittade en annons här på sidan för 800 :). Får hoppas att objektivet finns kvar.
 
Det nya är ju säkerligen bättre på alla sätt och vis men det äldre är riktigt bra, har haft mitt i ett år nu och tagit kanske 5-6000 bilder med det och inte blivit besviken på det ännu, presterar alltid.
 
Jag har haft gamla versionen av 50/1,8. Superfin skärpa, men jag hade problem i studio med helt vit bakgrund. Ett fenomen som jag inte kommer ihåg vad det heter gav en blåaktig ring mitt i bilden. Ofta i magen på modellen. Objektivet hade alltså problem med direkt instrålande motljus. Kanske den nya är bättre.
När det gäller blixtar, så tycker jag Elinchroms paket är toppen. Du får trådlös avfyrning med mottagare inbyggda i blixtarna. Bra studioblixtar går dessutom alltid att sälja om man skulle tröttna.

Lycka till!
 
Man tackar, man tackar. Jo, jag lutar allt mer åt Elinchrom. Tänker så att om man ändå ska betala minst 3000 spänn, kan man likaväl köpa lite kvalite/märke som troligtvis är enklare att sälja än billiga modeller OM man nu skulle tröttna.

Jasså? En blå/vit ring? Det låter ju inte så lagom kul, faktiskt. Letade runt lite men kunde inte hitta någon som klagade på samma fenomen. Finns det någon som kan bekräfta detta? Eftersom jag tänker fotografera mycket studio, ofta med ljus bakgrund, så är det rätt viktigt att objektivet faktiskt presterar någorlunda felfritt, även om det är en ganska låg prisklass.

Hur ställer ni er till papper vs tyg-bakgrunder btw?
 
Funderar på att hoppa upp ett snäpp till 50/1,4, exempelvis http://www.fotokungen.com/nikon-afs-5014g-p-2290-c-268.aspx. Bara 900 kr dyrare och efter att ha läst recensioner verkar det rättfärdiga uppkostnaden. Kommentarer & tankar välkomnas.

Ber om ursäkt för att jag hoppar fram och tillbaka mellan osäkerhet & produkter.

Har bestämt mig för Elinchrom och bakgrundsstativ av papper från Cyberfoto.se dock. Frågan som kretsar nu är objektivet.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.