Annons

Stativ till Nikon D80

Produkter
(logga in för att koppla)

Regnglitter

Medlem
Jag är på väg att köpa mitt första stativ till min Nikon D80 och behöver lite råd och vägledning till vad jag ska köpa.

Just nu är jag inne på ett Velbon Ultra Max iL. Kostar ca 900 kr.

Är det ett bra stativ? För dyrt för det jag får eller? Finns det billigare stativ som är lika bra/dåliga? Vad ska jag välja?

Hjälp!! Snälla någon.
 
Jag håller själv på att köpa stativ och har läst andra trådar här på forumet. Alla som kan lite är överens; köp inte nåt billigt skräp för då får du ändå "köpa om". Utan satsa på nåt stadigare med en gång, det tjänar du på i längden. Dom prisvärda stativen som jag har läst att dom rekommenderar är: Manfrotto 055xpro & Velbon Sherpa pro CF-630. Själv valde jag Velbon-alternativet för det är lite kraftigare. Sen finns det ju naturligtvis stativ som är ännu bättre, men då blir det ju också dyrare.
Men som sagt; tänk efter flera gånger innan du väljer ett alltför billigt alternativ för dom är inte stadiga.
 
Köp ett dyrt....

Stativ är i stort sett alltid, det du betalar får du.. Billiga stativ runt tusenlappen är sådär när det gäller stabilitet och hållbarhet.Så tusenlappen är om stativet används mycket snabbt borttappad... Billiga stativ är i stort sett överlag ganska dåliga.

En lös kulled som är bra kostar runt tusingen och uppåt. Lägg till ett stativ för c.a två tusenlappar och du har en bra kombination som håller länge. Dessutom är det stadigt. Märken finns det många.

Själv kör jag i första hand Gitzo men även Manfrotto. Mitt Gitzo gillar jag skarpt men det kostar en hel del.... Nanfrotton duger och är enklare.. Men det finns Digipod, lite dyrare velbon etc.. Ett stativ måste du känna på och se om det passar dig så köp inte grisen i säcken....
Tänk på vikt , Hur stort det är ihopfällt. Finns det reservdelar. Klarar det kommande tyngre objektiv och kameror. Vad väger det.... osv...
Ett känt märke har dessutom en eftermarknad....
Här är några länkar...

http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iID=7213890
http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iID=6655571
http://www.scandinavianphoto.se/product/list.aspx?sid=7407133
 
Det saknas en viktig parameter.
Vad har du tänkt att sätta på stativet, föutom en D80? Ett långt ljusstarkt tele, eller D80 med kitobjektivet?

Principen är att ju tyngre utrustning, ju dyrare stativ. Ett tele som tillsammans med huset väger bortåt 4 kilo, kräver ett stativ och stativhuvud av bra kvalitet. Då pratar vi om kanske 10.000kr för stativ med ett vettigt huvud.

Läs Jan Gustafssons hemsida där han beskriver en del om sin filosofi runt stativ. Kortfattat är det ungefär så att lägg hellre pengar på ett stativ än på objektiv om du inte har råd med båda.

Finns på www.jangustafsson.se

Jag kan också rekommendera ett samtal till Hans Olsson på Optipod. www.optipod.se
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.